Quantcast
Channel: تالار گفتگوی دانشجویان پیام نور - مهندسی شیمی
Viewing all 650 articles
Browse latest View live

گران‌بهاترین مایع جهان را در جایی‌که انتظارش را ندارید، بیابید!

$
0
0
گران‌بهاترین مایع جهان را در جایی‌که انتظارش را ندارید، بیابید!
روغن داغ می‌تواند آب پنهان در غذاهای نشاسته‌دار مانند نودل لوبیا و چیپس میگو را آزاد کند؛ و با تبدیل آن به بخار باعث پف کردن آن شود.

.jpg  IMAGE634897425115039432.jpg (اندازه: 57.88 KB / دانلودها: 0)
محمود حاج‌زمان: آب خیلی خوب بلد است خودش را پنهان کند. مولکول‌های آن می‌توانند پیوندهای ضعیفی با بسیاری از مواد ایجاد کنند، که به آنها امکان می‌دهد تا درون ساختارهای بلوری خود پنهان شوند. هیچ اثری از حضور آب وجود ندارد: نه رطوبتی، نه نرمی، و نه هیچ چیزی؛ تا اینکه چیزی باعث می‌شود این پیوند خودش را رها کند.
به گزارش پاپ‌ساینس، تعداد کمی از صخره‌ها و مواد معدنی حاوی آب هستند، اما شما نمی‌توانید این موضوع را با نگاه کردن به آنها دریابید. برای مثال، سنگ فیروزه از سولفات آلومینیوم و مس ساخته شده است. به طرز قابل توجهی، به ازاء هر اتم مس در سنگ فیروزه، چهار مولکول آب حضور دارد. اگر فیروزه را به اندازه کافی گرم کنید، این آب خارج شده و باعث بی‌رنگ شدن سنگ می‌شود.

آب جوشی که نه قل‌قل می‎کند و نه حباب آزاد می‎کند!

$
0
0
آب جوشی که نه قل‌قل می‎کند و نه حباب آزاد می‎کند!
همه ما وضعیت آب در حال جوش را با حباب‌های متعدد در سطح و قل قل زدن آن می‌شناسیم، اما گروهی از دانشمندان موفق شده‌اند با استفاده از اثر لیدن‌فراست، آب را بدون ایجاد حباب در آن به جوش آورند.

.jpg  IMAGE634831835100839673.jpg (اندازه: 12.22 KB / دانلودها: 16)
محمود حاج‌زمان: تصور کنید بدون حباب بتوانید آب را به جوش آورید. اگرچه این کار قبلا انجام شده است، نوع جدیدی از این اثر امکان می‌دهد تا آب وضعیت بدون حباب خود را حتی زمانی‌که مواد گرم اطراف آن سرد شود، حفظ کند.
به گزارش نیوساینتیست، این پدیده ناشی از اثر لیدن‌فراست است. اگر یک ماهی‌تابه به اندازه کافی داغ باشد، قطرات کوچک آب به جای اینکه در گودی ظرف پخش شوند به اطراف جست و خیز می‌کنند. این پدیده به این دلیل است که گرمای بالا میزان کافی آب را تبخیر می‌کند تا یک لایه بخار تشکیل دهد. مایع بر روی این بالشتک شناور می‌شود و بدون تشکیل حباب می‌جوشد. نیلش پاتانکار از دانشگاه شمال‌غربی ایوانستون ایلینویز می‌گوید: «زمانی که سطح سرد می‌شود، لایه بخار متلاشی می‌شود و آب حباب می‌سازد، که باعث ایجاد یک فوران شدید می‌شود.»
پدیده لیدن‌فراست موضوع نگران کننده‌ای در کارخانه‌های شیمیایی و راکتورهای هسته‌ای است، جایی‌که تماس فلز گرم توسط آب مایع ممکن است باعث انفجار شود.
اما گروه احقیقاتی پاتانکار این نظریه را ارائه داد که اگر بتوان آب داغ را به اندازه کافی از جسم دور نگه داشت، ممکن است در حین سرد شدن جسم تا نقطه جوش آب، بخار در جای خود باقی بماند و دیگر احتمال انفجار وجود ندارد. برای آزمایش این موضوع، گروه گوی‌هایی فولادی را در یک روکش نانوذرات پوشاند که به گوی‌ها بافت زبری می‌بخشید. سپس گوی‌ها را تا 400 درجه سانتی‌گراد گرم کردند و آنها را در آب داغ فرو بردند.
قطرات کوچک آب به جای جوشیدن در مقابل فلز داغ، در طول شیار‌های پوشش زبر آن منبسط شدند و حفرات زیر آنها توسط بخار پر شدند. این وضعیت آب اطراف گوی را تا زمانی‌که درجه حرارت گوی‌ها تا 100 درجه سانتی‌گراد پایین آمد، دست‌نخورده و مختل نشده نگاه داشت.

این ماشین، الماس را هم ذوب می‌کند / عکس

$
0
0
این ماشین، الماس را هم ذوب می‌کند / عکس
زد، دستگاهی که در اصل برای مطالعه همجوشی هسته‌ای ساخته شده، چنان فشار عظیمی تولید می‌کند که به راحتی می‌تواند سخت‌ترین ماده طبیعی یعنی الماس را به توده‌ای خاک تبدیل کند.

.jpg  IMAGE634797255139472116.jpg (اندازه: 195.75 KB / دانلودها: 0)
محمود حاج‌زمان: فشاری که می‌تواند الماس را ذوب کند، یک پالس الکترومغناطیسی که باعث مرگ می‌شود، و جریان کافی که می‌تواند 100 میلیون لامپ را روشن کند. تمام این مشخصات افراطی متعلق به ماشین زد (Z Machine) است، دستگاهی که در آزمایشگاه‌های ملی ساندیا در نیومکزیکو آمریکا مستقر است. تصویر زیر، آذرخش‌های مصنوعی را نشان می‌دهد که همانند موجی درون بدنه 33 متری این دستگاه گسترده شده‌اند.
به گزارش نیوساینتیست، زد که برای تحقیق درباره همجوشی هسته‌ای طراحی شده، همچنین می‌تواند به کشف رفتار مواد در فشارها و دماهای فوق بالا کمک، و به عنوان یک منبع عظیم پرتو ایکس نیز عمل کند. این توانایی‌ها از پالس‌های جریان عظیم این ماشین سرچشمه می‌گیرد.
ابتدا جریان در صدها سیم نازک تنگستن شلیک می‌شود و آنها را تبخیر می‌کند تا ابری از ذرات باردار، یا همان پلاسما، ایجاد کند. پلاسما یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند که ذرات باردار را وادار می‌کند تا در مرکز ماشین به خط شوند، به نحوی که به سمت خارج از صفحه افقی سطح ماشین و در راستای عمودی یا همان محور z-ها نشانه روند؛ مشخصه‌ای که نام دستگاه نیز از آن گرفته شده است. این چیدمان باعث می‌شود ذرات با یکدیگر برخورد کنند و پرتوهای ایکس قدرتمندی را تولید کنند.

خط لوله گاز پتروشیمی مارون آتش گرفت

$
0
0
آتش‌سوزی مهیب ؛ خط لوله گاز پتروشیمی مارون آتش گرفت


خط لوله انتقال گاز اتان پتروشیمی مارون در جاده ماهشهر - آبادان آتش گرفت.

به گزارش فارس، یک منبع آگاه لحظاتی پیش از وقوع آتش سوزی در خط لوله گاز اتان سایت شماره 2 پتروشیمی مارون در مسیر بزرگراه خلیج فارس (جاده ماهشهر - اهواز) خبر داد.

بنا به این خبر دود غلیظی این منطقه را فرا گرفته و تمام نیروهای امدادی و آتش نشانی از لحظه وقوع آتش سوزی در محل حضور پیدا کرده‌اند.

مدیر عامل و مدیران پتروشیمی مارون نیز لحظاتی پیش در محل حادثه حاضر شدند.

در این حال گزارشی از تلفات احتمالی این آتش سوزی مخابره نشده است.

کارگاه نرم افزار مهندسی شیمی

$
0
0
با عرض سلام خدمت همه ی مهندسان شیمی گرامی

من یک کتاب آموزش VBA پیدا کردم که برای پروژه ی کارگاه نرم افزار بد نیست.

تو این کتاب که شش فصل داره شما یاد میگیرید که چطوری تو اکسل 2007 برنامه نویسی کنید. درسته که قسمت زیادی از این کتاب ترجمه help اکسل هست ولی در کل با مثال های عملی که زده کتاب خوبیه. امیدوارم کمک تون کنه. اینم لینک های دانلودش:

فصل اول : ماکرو ها (مقدماتی)

فصل دوم:ماکرو ها (پیشرفته)

فصل سوم :آشىایی با محیط VBA و اصول برنامه نویسی Visual Basic

فصل چهارم : توانایی کار با اسناد اکسل WorkBooks

فصل پنجم:توانایی کار با صفحات کاری WorkSheets

فصل ششم:توانایی کار با سلولها - محدوده ها-سطرها و ستونها Cells-Ranges-Rows and Columns

در ضمن اگه سوالی داشتید یا تو نوشتن برنامه به مشکلی برخورد کردید میتونید همین جا مشکلتون رو مطرح کنید.
مطمئن باشید مشکلتون بی جواب نمی مونه.

پالايشگاه جلبك هاي شيرين

$
0
0
پالايشگاه جلبك هاي شيرين

پژوهش هاي جديد براي توليد و تجاري سازي سوخت هاي زيستي

.jpg  0f0c54e47f094aaf5131776b05616967.jpg (اندازه: 27.41 KB / دانلودها: 7)
از ساليان گذشته سوخت هاي زيستي، مورد توجه بسياري از كشورهاي جهان و به ويژه كشورهاي پيشرفته صنعتي قرار گرفته و آمريكا نيز يكي از اين كشورهاست.
قابل ذكر است كه در كشور آمريكا در سال 2009 حدود سه ميليارد دلار يارانه به توليد بيواتانول اختصاص يافته است و در كنار آن مبلغ 180 ميليون دلار يارانه نيز براي سوخت بيوديزل اختصاص دادند. عموما بيواتانول از مواد قندي، نشاسته اي و سلولزي قابل توليد است و ميزان به كارگيري هر يك از اين مواد به نوعي نشان دهنده پيشرفته بودن آن كشور در اين زمينه است. مثلاآمريكا با بهره برداري از مواد قندي و نشاسته اي، در مرحله استفاده از مواد سلولزي براي اين هدف قرار دارد. به بيواتانول حاصل از مواد قندي و نشاسته اي اصطلاحا بيواتانول نسل اول و به بيواتانول حاصل از مواد سلولزي، بيواتانول نسل دوم گفته مي شود. طبق پيش بيني موسسه پرومتوس، در سال 2022 حدود 33درصد از سوخت هاي زيستي توليدي در سطح جهان مربوط به اتانول نسل اول، 11درصد مربوط به اتانول نسل دوم، 14درصد مربوط به بيوديزل نسل اول (حاصل از دانه هاي روغني)، 37درصد مربوط به سوخت حاصل از جلبك (نسل سوم) و پنج درصد باقي مانده نيز مربوط به سوخت هاي جديدتر (نسل سوم) است.
در اين راستا وزارت كشاورزي و وزارت انرژي اين كشور، بودجه هاي خوبي را به اين موضوع اختصاص داده اند. آخرين خبر درباره اين موضوع، اختصاص 24ميليون دلار از سوي وزارت انرژي آمريكا (DOE) براي تحقيقات در زمينه تجاري سازي سوخت هاي حاصل از جلبك است. توجه وزارت كشاورزي آمريكا بيشتر به سمت تهيه مواد خام مورد نياز براي دستيابي به اهداف ازپيش تعيين شده در اين كشور است. در آمريكا اين اعتقاد وجود دارد كه سياست ها، تشويق هاي مالي و جريان سرمايه گذاري بايد همسو با يكديگر باشد تا اين گونه امور سريع تر به نتيجه برسند.
در اينجا بايد متذكر شد كه توجه وزارت انرژي آمريكا به سوخت هاي حاصل از جلبك يا اصطلاحا «سوخت هاي زيستي نسل سوم» بيش از وزارت كشاورزي اين كشور است و اين از آن جهت است كه وزارت انرژي به نيازي كمتر به زمين، انتشار كمتر آلودگي و كاهش دي اکسيدکربن نيز توجه خاصي دارد كه از مزيت هاي سوخت جلبكي به شمار مي روند.

ادامه دارد....[/b]

تلاش هاي فناورانه براي سبز شدن صنعت سيمان

$
0
0
تلاش هاي فناورانه براي سبز شدن صنعت سيمان

جهان در تغيير است

.jpg  WHRB_Cement1.jpg (اندازه: 22.08 KB / دانلودها: 7)
واحدهاي توليد سيمان در هر كشور از صنايع اصلي و مادر به شمار مي رود چون سيمان يكي از مواد اصلي براي ساخت وسازها و پيشرفت هر كشوري است. طي چند سال گذشته، سعي اين واحدها در سراسر جهان اين بوده است كه از ميزان انرژي مصرفي خود براي توليد هر واحد از محصول بكاهند و اكثر آنها به استفاده از پسماندها و زايدات روي آورده اند. در ايران نيز با توجه به افزايش قيمت حامل هاي انرژي، توجه مديران به كاستن از انرژي يا استفاده از زايدات جلب شده است، ولي به نظر مي رسد كه در جهان كنوني، اين صنعت به اهداف بزرگ تر جهاني روي آورده است و سعي دارد به هر نحو ممكن از مقدار دي‏اکسيدکربن در فرآيند توليد خود بكاهد چون اين گاز در زمره گازهاي گلخانه اي است. آنها براي حصول به اين هدف از پتانسيل هاي دانشگاهي، در قالب «مراكز رشد دانشگاهي» استفاده مي كنند. مركز رشد يا انكوباتور، يكي از ابزارهاي رشد اقتصادي است كه به منظور حمايت از كارآفرينان تحصيلكرده تاسيس مي شود و با ارايه امكانات و تسهيلات عمومي، زمينه پا گرفتن شركت هاي جديد را فراهم مي كند تا خلاقيت ها به محصولات قابل ارايه به بازار و توسعه كارآفريني تبديل شود. امروزه گفته مي شود كه در سراسر جهان حدود سه هزار انكوباتور وجود دارد كه بيشتر آنها در آمريكا و ژاپن قرار دارند. در كشورمان ايران نيز مراكز رشد زيادي وجود دارد كه جا دارد موثر بودن آنها در راستاي اهداف تعيين شده، بررسي شود. در ادامه مي توان ديد كه چگونه به كمك يك مركز رشد، طرحي مبتني بر نوآوري پا گرفت و گسترش يافت.

ادامه دارد..

پالايشگاهي درون باكتري

$
0
0
پالايشگاهي درون باكتري

دستاوردهاي تازه سوخت هاي زيستي

اگر به دور و بر خود توجه كنيم مي توانيم ببينيم كه باكتري ها مسوول اكثر مسموميت هاي غذايي در جهان هستند. براي مثال در مورد آلودگي گوشت مي توانيد مقاله «نگاهي به شيوه هاي مقابله با آلودگي گوشت در كشورهاي پيشرفته» در روزنامه اعتماد مورخ 6/11/88 را مطالعه كنيد.

.jpg  imagesCACOU3EI.jpg (اندازه: 9.32 KB / دانلودها: 8)
با اين وجود دانشمندان توانسته اند باكتري ها را به كارخانه هاي بيولوژيك براي توليد مواد شيميايي، داروها و به تازگي نيز پالايشگاه سوخت تبديل كنند. آقاي «كيسلينگ» دانش آموخته مهندسي شيمي در دانشگاه كاليفرنيا در بركلي است. او و همكارانش با دستكاري ژنتيكي باكتري اشريشيا كلي (E.coli) توانسته اند از شكر موجود در گياهان، سوخت بيوديزل و ديگر انواع هيدروكربن ها را توليد كنند. قابل ذكر است كه اين باكتري در روده موجودات زنده به وفور وجود دارد. نتايج اين تحقيق در نشريه «نيچر» مورخ 28 ژانويه 2010 چاپ شده است. «كيسلينگ» در اين باره مي گويد: «ما ژن هايي را به خدمت گرفتيم كه مي توانند بيوديزل (استرهاي اسيد چرب و بيواتانول) را مستقيماً توليد كنند.» او مي افزايد: «اين سوخت را كه توسط باكتري «اي كلي» توليد شده است، مي توان مستقيم مورد استفاده قرار داد. اين در حالي است كه چربي ها و روغن هاي حاصل از گياهان در روش هاي سابق را بايد ابتدا استري كرد و سپس به مصرف رساند.» احتمالاً نكته مهم تر آن است كه محققان، ژن هايي را وارد اين باكتري كرده اند كه امكان ترشح آنزيم هايي را فراهم مي آورد كه مي توانند تركيبات پيچيده تر مانند سلولز (همي سلولز) گياهان را شكسته و شكر مورد نياز اين فرآيند را توليد كنند. «كيسلينگ» معتقد است: «اين ارگانيسم مي تواند سوخت را از شكرهاي خيلي ارزان تر مثل مواد سلولزي نيز توليد كند.»

ادامه دارد...

موفقیت محققان کشور در اندازه‌گیری «متانول» سوخت سبز

$
0
0
پژوهشگران شیمی تجزیه دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از نانوساختارهای پلیمر سنتز شده به روش الکتروشیمیایی موفق شدند به یک ماده ‏حساس به متانول برای اندازه‌گیری این ماده در سوخت سبز بیودیزل دست پیدا کنند. ‏

، محسن بابایی، دانش آموخته شیمی تجزیه مقطح دکتری دانشگاه تربیت مدرس، در رابطه با اهداف این تحقیقات گفت: ابتدا ‏تهیه حسگر گازی با ساختارنانو بر پایه پلیمر هادی به روش الکتروشیمیایی بر روی بسترهای اینتردیجیت هدف این تحقیق بود. به خاطر ‏پاسخ انتخابی این حسگر به متانول و این نکته که اندازه‌گیری این الکل (در فرآیند تهیه بیودیزل استفاده می‌شود) دارای اهمیت ‏است، به عنوان یکی از کاربرد‌های تجزیه‌ای حسگر گازی، اندازه‌گیری متانول موجود در بیودیزل مورد توجه واقع شد.

وی با اشاره به نحوه انجام این تحقیقات افزود: ابتدا بستر مورد نظر که یک اینتردیجیت بود، با استفاده از بوردهای مدار ‏چاپی تهیه شد. با یک مرحله آبکاری، سطح مسی این بسترها با طلا بی‌اثر شد. در ادامه از روش جریان ثابت در حضور آنیون ‏دوپان پرکلرات و پاراتولوئن سولفونات و مونومر پیرول، سطح اینتردیجیت با پلی پیرول پوشش داده شد. در ادامه به مطالعه ‏مورفولوژی پلیمرهای تهیه شده با استفاده از عکس‌های‎ SEM ‎و طیف‎ FTIR‏ پرداخته شد. در ادامه در یک محفظه آنالیزور ‏گازی، آنالیت‌های مختلف به حسگر معرفی شد.

بابایی تصریح کرد: برای انجام تست‌های دیگر، یک نمونه بیودیزل تهیه شده از پسماند‌های روغن در گروه کشاورزی دانشگاه ‏تربیت مدرس انتخاب و سه نمونه از این بیودیزل تهیه شد. برای اندازه‌گیری متانول در این نمونه‌ها، نمونه‌های بیودیزل به ‏حسگر معرفی شده و با استفاده از منحنی درجه‌بندی رسم شده، متانول موجود در بیودیزل به‌ دست آمد.

وی با بیان این که این طرح در صنایع مختلف که اندازه‌گیری ‏متانول در آنها اهمیت دارد، مورد توجه است، یادآور شد: نتایج نشان داد که در سنتز با آنیون پرکلرت و جریان خاص، پلیمر حاصل همگن و دارای ذرات نانومتری است. نانوساختار بودن ‏سطح این نانوحسگر باعث می‌شود که سطح تماس نانوحسگر با گاز مورد آنالیز افزایش یابد و همین موضوع سبب می‌شود تا ‏نانوحسگر، گازها را در مقادیر یا غلظت‌های بسیار کم‌ شناسایی کند و دارای حساسیت و حد تشخیص‌های بهتری برای آنالیز ‏متانول در دمای محیط باشد. از همین رو می‌تواند برای اندازه‌گیری متانول موجود در بیودیزل مورد استفاده قرار گیرد.‏

نتایج این کار تحقیقاتی که توسط محسن بابایی و دکتر نادر علیزاده مطلق از دانشگاه تربیت مدرس صورت گرفته، ‏در مجله ‏Sensors and Actuators B: Chemical ‎‏ منتشر شده است.

پاکسازی نفت از آب با سوزن های کاکتوسی

$
0
0
پژوهشگران با تقلید از کاکتوس که می تواند آب را از هوای بیابان جذب کند، آرایه هایی از خوشه های سوزنی مسی طراحی کرده اند که می تواند نفت را از آب جمع آوری کن

محققان چینی دریافتند برآمدگی های مخروطی شکل کاکتوس، آب را از هوای اطراف گرفته و آن را به پایه گیاه می رساند.

این دانش پژوهان با تقلید از طراحی طبیعت از سوزن های مخروطی مسی برای جداسازی قطرات ریز نفت از آب آلوده استفاده کردند؛ مشکلی که روش های کنونی قابلیت حل آن را ندارند.

این کشف می تواند به شیوه نوینی برای حل مشکلات زیست محیطی مانند پاکسازی نشت نفت منجر شود. شیوه ای که در آن مخروط های مصنوعی قطرات میکروسکوپی نفت را از زیر آب جذب می کند و به طور همزمان نفت را به پایه ای از ورقه خوشه ها منتقل می کند.

سال گذشته محققان چینی از کشف سوزن های مخروطی در کاکتوس آپونتیا میکرو داسیس یا همان کاکتوس راکتی خبر دادند که می تواند آب را از هوا جذب کند.

قطرات آب روی برآمدگی های خار دار جمع، سپس توسط تعاملات بین شکل مخروط و کشش سطحی قطره آب به پایه مخروطی رانده می شوند.

آنها اکنون می گویند مخروط های مصنوعی دقیقا به همین شیوه قادر به جداسازی و جمع آوری قطرات نفت از آب هستند.

محققان موفق شده اند پوست کاکتوسی مصنوعی از سوزن ها را بسازند که دقیقا همین کار را انجام می دهند.

در حالی که روغن و آب نمی توانند با هم مخلوط شوند اما اگر قطرات بسیار ریز روغن با آب مخلوط شود جداسازی دوباره این قطرات از آب غیر ممکن می شود. یک نمونه از چنین مخلوطی، شیر هموژنیزه شده است که در آن قطرات ریز چربی برای همیشه در شیر معلق می ماند.
İmage
لی جیانگ سرپرست این تحقیقات گفت: ما آرایه ای از سوزن ها را ساختیم. هر سوزن مخروطی در این آرایه یک ابزار ریز جمع آوری نفت به حساب می آید. این آرایه ها می توانند قطرات نفتی در مقیاس میکرون را به طور مداوم و موثر از آب جمع آوری کنند.

این سوزن های مصنوعی نیم میلی متر طول دارند و می توانند قطرات ریز میکرونی نفت را از آب جدا سازی کنند. محققان در آزمایش های خود دریافتند آرایه های شش ضلعی از این سوزن ها می تواند 99 درصد از نفت مخلوط با آب را جدا سازی کند.

محققان این سوزن های مخروطی را از مس و از یک پلیمر سیلیکونی ساخته اند و دریافتند میل ترکیبی سطح این ماده برای نفت و همچنین شکل این مخروط ها برای عملکرد این دستگاه ضروری است اما مخروط های خشن تر ، در جدا سازی نفت از آب موثرتر عمل می کنند.

اطلاعات ایمنی اکسیژن

تولید بنزین از هوا و برق

$
0
0
یک شرکت کوچک انگلیسی مدعی است فناوری جدید و بی سابقه ای ارائه کرده اند که می تواند فقط با استفاده از هوا و برق، بنزین تولید کند.



این شرکت، فناوری \"تسخیر هوا\" را برای خلق بنزین مصنوعی ارائه کرده است که کارشناسان آن را گام مهمی در مبارزه علیه تغییرات اقلیم و ناجی برای بحران انرژی جهان می دانند.



این فناوری که هفته گذشته در کنفرانس مهندسی لندن ارائه شده است با استفاده از دی اکسید کربن از جو، کار می کند.

در فناوری \"بنزین ناشی از هوا\"، کربنات سدیم الکترولیز می شود و شکل خالصی از دی اکسید کربن را تولید می کند. در این فرایند از هیدروکسید سدیم برای ترکیب با دی اکسید کربن استفاده می شود.

سپس هیدروژن تولید شده توسط الکترولیز بخار آب، با یک رطوبت گیر جذب می شود.

این شرکت از دی اکسید کربن و هیدروژن برای تولید متانول استفاده می کند که این متانول نیز با عبور از یک راکتور سوخت بنزین، بنزین تولید می کند.

مقامات این شرکت مدعی هستند پنج لیتر بنزین در کمتر از سه ماه تولید کرده اند.

از این سوخت می توان به طور معمول استفاده کرد و اگر برای تولید برق مورد نیاز برای آن، از انرژی تجدید پذیر استفاده شود، این سوخت می تواند کاملا پاک تولید و تلقی شود.

این شرکت امیدوار است نیروگاه بزرگی بسازد که بتواند روزانه بیش از یک تن بنزین تولید کند.

پلاستیک رسانای برق ساخته شد

$
0
0
پلاستیک و پلیمر مهندسی رسانای برق به همت مبتکر ایرانی طراحی و ساخته شد.



به گزارش فارس ، علی فرشیدفر مبتکر ایرانی گفت: در جامعه به طور متداول برای رسانایی برق از فلزات استفاده می‌کند و پلاستیک‌ها و پلیمرها را به عنوان عایق می‌شناسیم.



در این طرح ما توانستیم این مسئله را تغییر دهیم و جریان الکتریسیته را از پلمیر و پلاستیک عبور دهیم.



این مبتکر ایرانی با اشاره به این‌که مشتری این طرح وزارت نیرو است، گفت: این نوع پلیمرها در باتری‌های مختلف و برخی از قطعات خودرو که باید الکتریسیته را از خود عبور دهند، کاربرد دارد.



فرشیدفر افزود: فلزات برق را از خود عبود می‌دهند و درصد عبور در آن‌ها ثابت است اما می‌توان میزان عبور جریان برق را در این پلاستیک‌ها و پلیمرها تغییر داد.



می‌توانیم میزان آن را به حدی کم کنیم که تنها ضد الکتریسیته باشد و هم می توانیم میزان را به حدی بالا ببریم که برق شهری را از خود عبور دهد

پلاستیکی از جنس خاک رس

$
0
0

.jpg  2010_1_21_12_41_7[1].jpg (اندازه: 5.51 KB / دانلودها: 90)

پلاستیک معمولی علیرغم سبکی و کاربرد فراوان، برای محیط زیست بسیار مضر است؛ اما دانشمندان توانسته‌اند با استفاده از روشی جدید، ژل‌هایی از آب و گل بسازند که استحکام و شفافیتی مشابه پلاستیک داشته باشند.



آیا ترکیبی از آب و خاک رس می‌تواند جایگزین پلاستیک شود؟ آرزوی رفع نیاز جهان به نفت خام، تا کنون انگیزه بخش انواع و اقسام اقدامات پژوهشی در حوزه تولید سوخت‌های جدید بوده است، ولی تولید صنعتی پلاستیک هم نیاز به مصرف مقدار زیادی از نفت خام دارد. پژوهشگران دانشگاه توکیو در ژاپن، فکر می‌کنند که برای این مشکل هم راه حلی یافته‌اند.



به گزارش نیوساینتیست، تاکوزو آیدا و گروه پژوهش‌گران همکارش، چند گرم از خاک رس را با 100 گرم آب و در حضور مقادیر اندکی از یک عامل غلظت دهنده که سدیوم پلی‌کریلات نام دارد و یک «چسب مولکولی» آلی مخلوط کردند.



عامل غلظت دهنده رس را به صفحات نازکی تبدیل می‌کند، و سطح آن را افزایش می‌دهد، و به این ترتیب سبب می‌شود که چسب با در اختیار داشتن سطح بیشتر برای براقراری اتصال، بهتر عمل کند.



این به این معنی است که، به رغم این که تقریبا 98 درصد این ترکیب از آب تشکیل شده است، محصول نهایی شکل یک هیدروژل شفاف و قابل انعطاف را به خود خواهد گرفت که مقاومت مکانیکی کافی برای ساخت یک پل خود ایستا به عرض 3.5 سانتی‌متر را خواهد داشت.

تجاری‌سازی نانوکامپوزیت‌های افزاینده دانسیته انرژی

$
0
0
تجاری‌سازی نانوکامپوزیت‌های افزاینده دانسیته انرژی

İmage


شرکت پودرمت همکاری مشترکی با چند سازمان دولتی در آمریکا آغاز کرده است تا فناوری‌های جدید خود را تجاری‌سازی کند. فناوری‌های این شرکت نوعی نانوکامپوزیت بوده که می‌توان از آن برای افزایش دانسیته انرژی باتری‌ها استفاده کرد.

شرکت آباکان (Abakan) یکی از شرکت‌های پیشرو در حوزه پوشش‌های پیشرفته و محصولات فلزی است. این شرکت اعلام کرده که پودرمت (Powdermet)، یکی از شرکت‌های زیرمجموعه آباکان، قصد دارد تا همکاری مشترکی با آژانس‌های دولتی انجام دهد. در قالب این همکاری مقرر شده تا نانوکامپوزت‌های موسوم به EnCompTM Energetic و EMComPTMMicrocomposite تجاری‌سازی شوند. این آژانس‌ها قصد دارند تا از این نانوکامپوزت‌ها در تولید ادوات ذخیره‌سازی انرژی با دانسیته بالا و همچنین تولید لولا‌هایی با مصرف انرژی پایین مورد استفاده قرار گیرند.

محصول خروجی این شرکت می‌تواند در حوزه‌هایی نظیر انرژی، دفاعی و حمل و نقل مورد استفاده قرار گیرد. رابرت میلر از مدیران این شرکت می‌گوید پودرمت در پی‌ نوآوری‌های متعدد در طول یک دهه گذشته بوده است، در نتیجه تجربیات و یافته‌های ما موجب شده تا شرکایی از بخش‌های مختلف برای همکاری مشترک به ما بپیوندند.

در حال حاضر این شرکت روی تجاری‌سازی یافته‌های اخیر خود است، یافته‌هایی که ماحصل تحقیق و توسعه دانشمندان این شرکت است. ما انتظار داریم که بازاری چند میلیارد دلاری از صنایع مختلف برای این مواد ایجاد شود.

محصول EnCompTM Energetic یک نانوکامپوزیت است که می‌تواند موجب بهبود دانسیته انرژی و دانسیته توان باتری‌ها شود. در حال حاضر این شرکت در تلاش است تا از این نانوکامپوزیت برای تولید باتری‌های بادوام که امکان تولید ولتاژ بالا در طولانی مدت را دارند، استفاده کند. پودرمت از نانوذرات سنتز شده برای تولید این نانوکامپوزیت استفاده می‌کند که در نهایت ماده‌ای دی الکتریک با دانسیته انرژی 20 تا 30 J/CC بدست آید. این ویژگی موجب شده تا پتانسیل‌هایی برای بهبود باتری‌ها فراهم شده تا بتوان از آنها در خودروها و دیگر ادوات قابل حمل و نقل استفاده شود.

براساس پیش‌بینی‌های انجام شده توسط نانومارکت، تا سال 2017 بازار نانودی‌‌الکتریک‌ها به 500 میلیون دلار خواهد رسید. این نانودی‌الکتریک‌ها می‌توانند جایگزین قطعات موجود در باتری‌های فعلی شده و در صنایعی نظیر الکترونیک و خودروسازی استفاده شوند. انتظار می‌رود بین 5 تا 7 سال آینده بازار این مواد به یک میلیارد دلار برسد.

حذف ترکیبات آروماتیک از سوخت خودروها با جاذب مغناطیسی

$
0
0
پژوهشگران دانشگاه اصفهان با پژوهشگران دانشگاه آکادیا کانادا موفق به ارائه یک روش مؤثر، ساده و کارآمد برای ‏گوگردزدایی و حذف ترکیبات آروماتیک، بر مبنای جاذب مغناطیسی بر روی سطح کربن‌ مزومتخلخل شدند. ‏

ژوهشگران دانشگاه اصفهان با همکاری پژوهشگران دانشگاه آکادیا کانادا موفق به ارائه یک روش مؤثر، ساده و کارآمد برای ‏گوگردزدایی و حذف ترکیبات آروماتیک، بر مبنای جاذب مغناطیسی بر روی سطح کربن‌ مزومتخلخل شدند. قبل از این حذف و ‏جداسازی ترکیبات آروماتیک حلقوی از سوخت‌هایی نظیر بنزین و گازوئیل با استفاده از روش متداول و صنعتی ‏HDS‏(‏Hydrodesulfurization‏) انجام می‌شد که نیازمند شرایط سخت دمایی و فشاری، استفاده از گاز هیدروژن، صرف ‏هزینه و تجهیزات است.‏

گوگردزدایی از سوخت‌های فسیلی نظیر بنزین و گازوئیل که به‌ عنوان یک منبع انرژی بسیار مهم و پرمصرف در اتومبیل‌ها است ‏توجه بسیار زیادی را به خود جلب نموده‌ است. سوخت با گوگرد بالا باعث آلودگی محیط زیست، انتشار گازهای ‏SOX، باران‌های ‏اسیدی، عملکرد پایین موتور ماشین و مصرف زیادتر سوخت می‌گردد. بنابراین طبق قوانین زیست‌محیطی کلیه کشورها ملزم به ‏استفاده از سوخت‌هایی با مقادیر پایین گوگرد‎ ‎هستند. به‌دلیل تنوع بسیار زیاد ترکیبات گوگردی در سوخت‌ها جداسازی آن‌ها با ‏چالش‌های زیادی توآم است زیرا از ترکیبات سبک گوگردی نظیر ‏H2S‏ تا ترکیبات سنگین و آروماتیک گوگردی نظیر ‏دی‌بنزوتیوفن و مشتقات آن در سوخت‌ها و به طور شاخص در سوخت‌های دیزلی وجود دارد. روش‌های متداول گوگردزدایی در ‏صنعت شامل فرآیندهای ‏HDS، کاستیک و مراکس است که عمدتاً برای جداسازی ترکیبات سبک گوگردی کاربرد دارد. ‏

جداسازی ترکیبات آروماتیک گوگردی نظیر تیوفن، بنزوتیوفن، دی‌بنزوتیوفن و مشتقات آن‌ها با استفاده از روش‌های کاستیک و ‏مراکس امکان‌پذیر نبوده و این دو روش تنها ترکیبات سبک گوگردی نظیر ‏H2S‏ و مرکاپتان‌ها را جداسازی می‌نمایند. روش ‏متداول صنعتی ‏HDS‏ نیز برای جداسازی دی‌بنزوتیوفن و مشتقات آن و به طور کلی ترکیبات آروماتیک گوگردی نیاز به شرایط ‏سخت دمایی و فشاری، تجهیزات گران و پیچیده و استفاده از کاتالیست‌های خاص دارد.‏

هدف از انجام این کار جداسازی یکی از سخت‌ترین ترکیبات گوگردی به نام دی‌بنزوتیوفن در شرایط ملایم دما و فشار بدون نیاز ‏به گاز پرخطر هیدروژن با استفاده از ترکیبات نانوساختار بوده است.

دکتر نجمه فرزین نژاد فارغ التحصیل رشته شیمی تجزیه در ‏مقطع دکتری از دانشگاه اصفهان، در این باره افزود: «همان طور که می‌دانید با استفاده از نانوساختارها نسبت سطح به حجم ‏بالا رفته و جاذب‌های نانویی با پخش شدن در سیستم مایع، جداسازی را به نحو مطلوب‌تری انجام می‌دهند. تنها ایراد جاذب‌های ‏نانوساختار، جداسازی خود جاذب از محلول است که با پخش شدن نیاز به سانتریوفوژ و سیستم‌های قوی جداسازی دارد. به ‏منظور استفاده از خاصیت نانویی جاذب و جداسازی آسان تصمیم گرفته شد یک جاذب مغناطیسی با حفره مناسب جذب ‏دی‌بنزوتیوفن ساخته شود تا مشکل جداسازی آن از محلول نیز حل شده و در عرض چند ثانیه با یک مگنت کوچک از مایع جدا ‏شود. جاذب مغناطیسی علاوه‎ ‎‏‌بر سهولت جداسازی، هدر روی جاذب را نیز از بین خواهد ‌برد. ساخت جاذب مزومتخلخل کربنی ‏مغناطیسی‎ Ni-CMK-3‎‏ با کنترل بلوکه نشدن حفره‌های جذبی، قدرت جذب مناسب دی‌بنزوتیوفن و خاصیت مغناطیسی بالا انجام گردید ‏و گوگردزدایی و حذف یک ترکیب آروماتیک گوگردی با استفاده از جاذب مغناطیسی انجام شد.»‏

در این تحقیقات ابتدا قالب سخت ‏SBA-15‎‏ با استفاده از کوپلیمر بلوکه شده ‏P-123‎‏ ساخته شد. سپس این محققان با ساخت جاذب ‏مزومتخلخل کربنی مغناطیسی ‏Ni-CMK-3‎‏ با استفاده از قالب سخت ‏SBA-15‎‏ و دو روش آغشته‌سازی دو مرحله‌ای و هم‌زمانی، به بررسی ‏جذب دی‌بنزوتیوفن به‌وسیله‌ی جاذب مغناطیسی ‏Ni-CMK-3‎‏ در مدل سوختی حاوی دی‌بنزوتیوفن در نرمال هگزان پرداختند و قدرت جذب ‏دی بنزوتیوفن با استفاده از این جاذب بررسی گردید. همچنین قدرت بازیابی جاذب با استفاده از دو روش حرارتی و حلال مورد بررسی قرار ‏گرفت. نتایج نشان داد که حلال تولوئن قدرت بازیابی بسیار بالایی داشته به صورتی‌ که قدرت جذب دی‌بنزوتیوفن با جاذب بازیابی شده پس ‏از چندین بار نیز قابل توجه است.‏

کاربرد این طرح به طور مستقیم در صنایع نفت و به طور غیرمستقیم در صنایع خودروسازی و محیط زیست است. حذف این دسته از ‏ترکیبات به طور شاخص از سوخت‌های دیزلی نظیر گازوئیل، باعث تولید سوخت با مقدار گوگرد کمتر می‌گردد که آلودگی محیط زیست را ‏کاهش داده و باعث بهبود عملکرد موتور ماشین و کاهش مصرف سوخت نیز خواهد شد.‏

فرزین نژاد در رابطه با قابلیت‌های تجاری‌سازی این طرح، با توجه به کاربردهای ذکر شده، توضیح داد: «با توجه به اینکه جداسازی بر ‏مبنای حفره‌های جاذب صورت می‌پذیرد و حفره با اندازه خاص مناسب یک ترکیب گوگردی خاص است که در این مقاله جاذب با اندازه خاص ‏برای جداسازی دی‌بنزوتیوفن ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. اگر بتوان مخلوط جاذب‌های مغناطیسی با اندازه حفره‌های گوناگون و ‏نزدیک به هم را ساخت و به صورت یک بسته استفاده نمود که بتواند قسمت عمده مشتقات این دسته ترکیبات را جدا نماید به صرفه اقتصادی ‏بوده و قابلیت تجاری شدن را داراست. فعالیت دیگر که قابلیت تجاری شدن پروژه تحقیقاتی را بالا می‌برد ساخت کاتالیست‌های ‏HDS‏ بر ‏مبنای بستر کربن مزومتخلخل با سطح بالا است که برای عمده ترکیبات گوگردی قابل استفاده بوده و راندمان گوگردزدایی را بالا خواهد برد.»‏

نتایج این کار تحقیقاتی که به دست دکتر نجمه فرزین نژاد، دکتر اسماعیل شمس سولاری و محمد کاظم امینی (هیئت ‏علمی دانشگاه اصفهان) و دکتر کریگ بنت از دانشگاه آکادیا کانادا صورت گرفته است، درمجلهFuel Processing ‎Technology‏ (جلد 106، شماره 5، فوریه 2013) منتشر شده است. علاقمندان می‌توانند متن کامل مقاله را در صفحات 376 ‏الی 384 همین شماره مشاهده نمایند

موادشیمیایی در مواد غذایی و خوراکی

$
0
0

نگاه دارنده ها
پروپیل گالاتو
این نوعی نگاه دارنده آنتی اکسیدان است که دوام چربی ها و روغن ها را مثل روغن های گیاهی، آدامس ها، محصولات گوشتی و سوپ مرغ بالا می برد. استفاده از پروپیل گالاتو ممکن است منجر به سرطان شود. معمولاً این ماده باbha و bht استفاده می شوند.

bha و bht
این دو ماده شیمیایی نیز فساد چربی ها، روغن ها و غذاهایی که حاوی روغن هستند مثل روغن های گیاهی، آدامس و چیپس سیب زمینی را به تاخیر می اندازد. تحقیقاتی که روی موش ها انجام شده است نشان می دهد که هر دو این مواد به سرطان منجر می شوند. میتوان به راحتی این مواد را با مواد دیگری مثل ویتامین e جایگزین کرد یا اینکه به جای هوا در نیتروژن بسته بندی شوند. تا جایی که ممکن است از این مواد دوری کنید.

نیتریت و نیترات سدیم

نیتریت سدیم را به گوشت های دودی مثل هات داگ برای حفظ رنگ و دادن مزه و بو اضافه میکنند. نیترات سدیم نیز برای همین منظور استفاده می شود. به علاوه خاصیت نگاه دارندگیشان، برای جلوگیری از مسمومیت بتولیسم که بیماری کشنده است و از مواد غذایی منتقل می شود نیز استفاده می شود. متاسفانه، در طی عمل گوارش، این مواد نیتروس آمین سرطان زا در بدن ما تولید می کنند. به همین دلیل بیشتر غذاهایی که حاوی نیتریت سدیم هستند با ویتامین c ترکیب می شوند چون این ویتامین از شکل گیری نیتروس آمین ها جلوگیری می کند. هرچند، اگر هنوز نگران میباشید، از خوردن غذاهایی که حاوی نیتریت سدیم هستند پرهیز کرده و غذاهایی استفاده کنید که ویتامین c زیادی داشته باشند مثل مرکبات، گل کلم و فلفل سبز.


قندها و شیرین سازهای مصنوعی ساخارین

این قند مصنوعی ۳۵۰ مرتبه از شکر شیرین تر است. در بسیاری از غذاهای رژیمی، نوشابه ها و به عنوان جایگزینی برای شکر استفاده می شود. تحقیقات بسیاری که روی حیوانات انجام شده است نشان می دهد که به سرطان مثانه، رحم، تخمدان، رگ های خونی، پوست و اعضاء مختلف دیگر منجر می شود. در طی ده سال اخیر جنگ و جدال بسیاری روی منع استفاده از محصولاتی که حاوی ساخارین هستند بوده است، اما در سال ۲۰۰۰ همه ی این اخطاریه ها برداشته شد. هرچند، دلایل و مدارک نشان بر این دارند که باید از این ماده دوری کرد.
اَسپرتیم
این شیرین ساز مصنوعی شیمیایی از متانول و دو آمینو اسید تشکیل شده است. هر چند که معمولاً عقیده دارند که بهترین شیرین ساز مصنوی است، اما در آزمایشاتی که در دهه ۷۰ روی موش ها انجام شد ، نشان داده شده که به تومرهای مغزی منجر می شود. اگرچه از سوی گروه های مختلف درخواست تحقیقات بیشتر می شد تا خطرات نهفته اَسپرتیم مشخص شود، تا سال ۲۰۰۵ این کار صورت نگرفت. مشخص شده است که حتی مقدار بسیار کمی از این شیرین ساز مصنوعی ابتلا به لنفوم و لوکیمی را بالا می برد و گاهاً به تومرهای مغزی هم در موش ها منجر می شود.

کدوم گرایش؟؟!!!

$
0
0
سلام خدمت مهندسان شیمی عزیز

لطفا هر کسی نظر بده که کدوم گرایش میخواد بره و چرا؟

این طوری میتونیم راجع به گرایش ها با هم بحث کنیم و بهتر انتخاب کنیم

مرگ دانشمند پیش از دیدن نتیجه آزمایش مشهورش

$
0
0
متولی یکی از طولانی‌ترین آزمایش‌های فیزیکی جهان پیش از اینکه بتواند نتیجه آزمایش خود را به چشم ببیند، درگذشت.

براساس گزارش گیزمگ، جان ماینستون، دانشمندی که نگهبان یکی از طولانی‌ترین آزمایش‌های فیزیکی جهان بود، قبل از آنکه بتواند نتیجه آن را به چشم ببیند چشم از جهان فروبست.

این آزمایش مشهور در سال 1927 توسط توماس پارنل فیزیکدان دانشگاه کوئینزلند و با گرم کردن و ریختن مقداری قیر درون قیفی بالای یک ظرف آغاز شد. پارنل در تلاش بود تا نشان دهد قیر باوجود اینکه به اندازه‌ای شکننده است که می‌توان آن را با ضربات چکش خرد کرد،‌در عین حال به اندازه‌ای مایع است که در حرارت اتاق می‌تواند جریان یافته و مانند یک مایع به شکل قطره بچکد.

تنها مشکل این آزمایش کند بودن شدید روند آن بود به شکلی که سه قطره اول آن پس از هشت تا 9 سال چکید.
زمانی که جان ماینستون در سال 1961 به دانشگاه کوئینزلند پیوست،‌آزمایش پارنل در گوشه‌ای درحال خاک خوردن بود، اما ماینستون بخش فیزیک دانشگاه را راضی کرد تا این آزمایش را در معرض نمایش قرار دهند. با این‌همه نه پارنل و نه ماینستون هرگز نتوانستند چکیدن یک قطره از این آزمایش را به چشم ببینند.

در سویی دیگر آزمایش چکیدن قیر در دانشگاه دابلین در ماه جولای توانست در برابر دیدگاه دوربین‌ها اولین قطره خود را ایجاد کند. این آزمایش پس از آزمایش دانشگاه کوئینزلند و در سال 1944 آغاز شده‌است.

باوجود اینکه اجرای این آزمایش سال‌ها به طول می‌انجامد، چکیدن یک قطره از آن تنها چند لحظه زمان نیاز دارد و زمان این چکیدن نیز قابل پیش‌بینی نیست. یکی از قطره‌های آزمایش ماینستون در سال 2000 چکید اما دوربینی که این آزمایش را زیر نظر داشت به دلیل نقص فنی آن لحظه را از دست داده بود. در حال حاضر یک دوربین درحال پخش مستقیم این آزمایش است اما تصویر این دوربین بیشتر به یک عکس ثابت شباهت دارد.

مینستون روز جمعه گذشته پیش از آنکه بتواند چکیدن قطره قیر را به چشم ببیند در اثر حمله قلبی از دنیا رفت.


.jpg  mainstone-pitchdrop-1990_002.jpg (اندازه: 111.7 KB / دانلودها: 19)

مهندسی شیمی بدون گرایش

$
0
0
من دیدم فایده نداره هر چی بگم مهندسی شیمی بدون گرایش در اصل همون گرایش محض مهندسی شیمی میشه و واحد های تخصصی سنگینی داره ، برا همین گفتم این پست رو بزارم

یعنی این گرایش سخت ترین گرایش مهندسی شیمی (تو مقطع کارشناسی) میشه و البته به روز ترین گرایش از لحاظ اطلاعات

پس خواهشا با چشم باز برا این گرایش درخواست بدید


اینم درسای این گرایش نقل از دانشگاه شیراز (دیگه منو قبول ندارید دانشگاه شیراز رو که قبول دارید!!!!!!)
البته این درسا از ترم پنجم شروع میشه یعنی اینی که نوشته نیم سال اول منظورش ترم 5 بوده الی آخر


اینم لینک سایتش

اینم تصویرش:
İmage
Viewing all 650 articles
Browse latest View live




Latest Images