Quantcast
Channel: تالار گفتگوی دانشجویان پیام نور - مهندسی شیمی
Viewing all 650 articles
Browse latest View live

ساخت باتری هایی که هرگز ضعیف نمی شوند

$
0
0
دانشمندان برای نخستین بار الکترودی برای باتری ساخته اند که خود ترمیم شونده است؛ یافته ای که راه برای نسل بعدی باتری های بادوام در خودروهای الکتریکی ، تلفن همراه و دیگر وسایل الکترونیکی هموار می کند.

پژوهشگران دانشگاه استنفورد می گویند الکترود خود ترمیم شونده از میکروذرات سیلیکون ساخته شده است که به طور گسترده در صنعت نیمه رساناها و پیل های خورشیدی استفاده می شوند. راز پشت این ابتکار در یک پلیمر کشسان نهفته است که این الکترود را می پوشاند، آن را متصل به هم نگه می دارد و به طور خود به خود ترک های ریزی که در طول عملکرد باتری ایجاد می شوند، ترمیم می کند.

"چائو وانگ" پژوهشگر مقطع پسا دکتری در دانشگاه استنفورد و دو محقق دیگر این پلیمر خود ترمیم شونده را در آزمایشگاه پروفسور "ژنان بائو" استاد مهندسی شیمی این دانشگاه ساخته اند.

این گروه بر روی پوست انعطاف پذیر الکترونیکی قابل استفاده در روبات، حسگرها، دست و پای مصنوعی و دیگر کاربردها فعالیت دارند.

برای پروژه باتری، چائو وانگ نانوذرات ریزی از کربن را به پلیمر افزود تا خاصیت رسانای برق پیدا کند. وی می گوید دریافتیم الکترودهای سیلیکونی وقتی که با پیلمر خود ترمیم شونده پوشش پیدا کنند 10 برابر بادوام تر می شوند. این پوشش پلیمری ترک های ریزی که طی تنها چند ساعت استفاده بر روی باتری ایجاد می شود را ترمیم می کند.

"یی کویی" استادیار دانشگاه استفورد و یکی از مجریان این پروژه گفت : این الکترودها حدود 100 چرخه شارژ شدگی- تخلیه شارژ را تحمل می کنند بدون آنکه ظرفیت ذخیره سازی انرژی چشمگیری را از دست بدهند. این درحالی است که هنوز تا هدف 500 چرخه برای تلفن همراه و سه هزار چرخه برای خودروی برقی راه مانده است. اما این امید وجود دارد و داده های ما حاکی است که این امر شدنی و عملی است.

کشورهای دارای بدترین و بهترین عملکرد در تولید آلاینده ها

$
0
0
طبق سنتی سالیانه، امسال نیز گزارش عملکرد ۵۸ کشور مهم از نظر تولید آلاینده‌های کربنی همزمان با اجلاس کنوانسیون تغییرات آب و هوای سازمان ملل، در ورشو پایتخت لهستان منتشر شده است.

این گزارش که به بررسی "ضریب عملکرد در قبال تغییرات آب و هوا" (CCPI) می پردازد، توسط موسسه "جرمن واچ" (German Watch) با همکاری "شبکه اقدام اقلیمی اروپا" (Europe CAN) تهیه شده است.

هدف گزارش بررسی کارایی این کشورها که ۹۰ درصد دی اکسید کربن دنیا را تولید می‌کنند در مواجهه با تغییرات اقلیمی است.

جرمن‌واچ یک موسسه غیر انتفاعی و غیردولتی است که هر سال گزارشی درباره تولید دی اکسیدکربن در دنیا منتشر می‌کند.

گزارش امسال نشان می‌دهد که تولید دی اکسید کربن همچنان در دنیا در حال افزایش است، اما به صورتی غیرمنتظره و برای اولین بار امیدواری محتاطانه‌ای نیز به عملکرد کشورها در قبال تغییرات اقلیمی ابراز شده است.

این امیدواری در درجه اول ناشی از کاهش نسبی در سرعت انتشار دی اکسید کربن در جهان است و در درجه دوم محصول عملکرد اخیر چین، بزرگترین کشور آلاینده جهان، در مبارزه با تغییرات اقلیمی است.
به رغم این امیدواری محتاطانه، عملکرد کشورها در قبال تغییرات اقلیمی کاملا ناکافی و ضعیف ارزیابی شده است.

چین تولید دی اکسید کربن را کاهش داد

چین با کاهش تولید دی اکسید کربن نسبت به تولید ناخالص ملی‌اش، روند انتشار افسار گسیخته آلاینده کربن را کند کرده و بر همین اساس نیز از رتبه ۴۸ در سال گذشته به رتبه ۴۶ در گزارش جدید رسیده است.

بهبود عملکرد چین نتیجه سرمایه‌گذاری جدی بر انرژی‌های تجدیدپذیر و برنامه‌هایی برای محدود کردن مصرف زغال سنگ بوده است.

آمریکا نیز با سیاست های محدود کننده زغال سنگ و همچنین طرح‌هایی برای بهبود نیروگاه‌هایش همچنان در رتبه ۴۳ این گزارش قرار گرفته است.

کشورهای دارای بیشترین نقش در تولید آلاینده ها

بر اساس این گزارش کشورهای آلمان، هند، اندونزی، برزیل، آمریکا، چین، ژاپن، کره جنوبی، روسیه و کانادا بیشترین نقش را در تولید آلاینده‌های کربنی دارند.

از نظر عملکرد در مبارزه با تولید آلاینده های کربنی و کاهش این آلایندگی ها امسال هیچ کشوری شایسته احراز رتبه اول تا سوم نبود. در کاهش دانمارک و انگلستان با بالاترین امتیاز جایگاه چهارم و پنجم را به خود اختصاص دادند و پرتغال نیز در جایگاه ششم قرار گرفت. انگلستان امسال ۵ رتبه نسبت به سال گذشته ترقی کرده است.

اما آلمان برای اولین بار از بین ده کشور برتر در مواجهه با تغییرات اقلیمی خارج شد و با ۱۱ پله سقوط به جایگاه نوزدهم جدول رسید. عامل اصلی سقوط آلمان بررسی دقیق سیاست‌های اجرایی این کشور در مواجهه با تغییرات اقلیمی در سال جاری بوده است.

کانادا و استرالیا دارای بدترین کارایی

در بین کشورهای صنعتی، کانادا و استرالیا بدترین کارایی را در قبال تغییرات اقلیمی داشته اند. سیاست های دولت جدید استرالیا در مورد مالیات کربن تاثیر منفی زیادی بر رتبه این کشور داشته و آن را از رتبه ۵۱ در سال گذشته، به رتبه ۵۷ در گزارش جدید تنزل داده است.

کانادا نیز که همچنان در جایگاه ۵۸ام قرار دارد بدترین کارایی را در بین کشورهایی صنعتی به نمایش گذاشته است. گسترش سریع و بزرگ صنایع نفت و گاز یکی از مهم‌ترین دلایلی است که دولت کانادا را به سیاست های کاهش تولید دی اکسد کربن بی رغبت می‌کند.

با این وجود جایگاه های بعدی در این گزارش همچون سال‌های گذشته به ترتیب از آن ایران، قزاقستان و در نهایت عربستان‌سعودی است که به عنوان ضعیف‌ترین عملکرد بین‌المللی ارزیابی شده است.

ایران امسال با یک پله صعود به جایگاه ۵۶ رسید.

بر اساس گزارش جرمن‌واچ، چگونگی مقابله با تغییرات اقلیمی، بازدهی پایین صنایع و نقش ضعیف منابع تجدیدپذیر در سبد انرژی از جمله دلایلی است که عملکرد کشورها را در کسب رتبه پایین در این فهرست تعیین می کند.

در این بین شرایط اقلیمی و معضلات متعدد محیط زیستی همچون خشک شدن دریاچه‌ها، رودخانه‌ها، بیابان‌زایی رو به رشد و نابودی جنگل‌ها از دیگر عواملی هستند که رتبه کشورها را ضعیف کرده است.

کشورهای دارای عملکرد خوب


دانمارک ، انگلیس، پرتغال، سوئد، سوئیس، مالت، فرانسه ، مجارستان ،ایرلند و ایسلند ، بلژیک و موروکو

کشورهای دارای عملکرد متوسط

رومانی، اسلواکی، ایتالیا، آلمان ، مکزیک، لیتوانی اسپانیا، لوکزامبورگ، نروژ ، اسلونی، مصر، لتونی، قبرس، اتریش و هند

کشورهای دارای عملکرد ضعیف

هلند، فنلاند، بلاروس، اندونزی، اوکراین، برزیل، بلغارستان، تایلند، آفریقای جنوبی و جمهوری چک آرژانتین نیوزیلند، آمریکا کرواسی، لهستان و چین

کشورهای دارای عملکرد بسیار ضعیف

یونان، سنگاپور، الجزیره، ژاپن، مالزی، چین تایپه، کره جنوبی، ترکیه، استونی، روسیه ، استرالیا ، کانادا، ایران، قزاقستان و عربستان سعودی

تبدیل همزمان دی‌اکسید کربن و متان به مواد شیمیایی مفید

$
0
0
پژوهشگران 2 دانشگاه با همکاری انستیتو پاستور با استفاده از نانوذرات دی‌اکسید تیتانیم موفق به تبدیل همزمان دی‌اکسید کربن و متان به مواد مفید شیمیایی در دمای پایین شدند.

با آغاز فعالیت‌های صنعتی بشر، دی اکسید کربن (CO2) و گاز متان (CH4) به ترتیب به عنوان مهمترین اجزاء تشکیل‌دهنده گازهای گلخانه‌ای نقش مهمی را در تشدید اثر گلخانه‌ای و بروز معضل گرم شدن کره زمین (Global Warming) و نتایج نگران کننده متعاقب آن داشته‌اند از این رو انعقاد پیمان جهانی کیوتو در سال 1997 مبنی بر ضرورت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به منظور کاهش این گازهای آلاینده بوده است.

در جهت مقابله با این مشکل، تجزیه همزمان CO2 و CH4 می‌تواند یک راه حل مناسب برای کاهش غلظت گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر زمین باشد. روش‌های کاتالیستی جهت تبدیل همزمان ‌مولکول‌های پایدار CO2 و CH4 به مواد با ارزش‌تر مستلزم دماهای بسیار بالا و کاتالیست مناسب است که اعمال دماهای بسیار بالا در این روش منجر به غیر فعال شدن کاتالیست در نتیجه نشست کربن و تغییرات ساختاری سایت‌های فعال کاتالیست می‌شود.

لذا روش‌های دیگر تبدیل همزمان مولکول‌های پایدار CO2 و CH4 که در دماهای پایین‌تر قابل اجرا باشند، مطلوب‌تر است. در این راستا در سال‌های اخیر کاتالیست‌های نیم‌رسانا به دلیل دارا بودن فعالیت فتوکاتالیستی جهت آغاز و پیشبرد واکنش‌های اکسایش-کاهش (redox)، توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند.

در این زمینه محققان دانشگاه‌های صنعتی مالک اشتر، رازی کرمانشاه با همکاری مجتمع تحقیقاتی و تولیدی انستیتو پاستور ایران مطالعاتی را انجام دادند و در آن تبدیل همزمان دی‌اکسید کربن و متان به مواد مفید شیمیایی در دمای پایین در طی واکنش فتوکاتالیستی و با استفاده از نانوذرات دی‌اکسید تیتانیم نشست داده شده بر روی توری ضد زنگ مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از این روش به ترتیب 27.9 درصد و 33.4 دی اکسید کربن و گاز متان را به طور همزمان به مواد مفید شیمیایی تبدیل می کند.

صادرات پتروشیمی ایران به اروپا آزاد شد

$
0
0
به گزارش نفت نیوز به نقل از مهر، سند توافق مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 پس از چهار روز مذاکرات فشرده در ژنو سوئیس شنبه شب امضا شد و سران پنج کشور بزرگ اقتصادی جهان با آزادسازی صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های پلیمری ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا موافقت کردند.

تا پیش از افزایش تحریم‌های بین‌المللی، 10 تا 14 درصد محصولات پتروشیمی ایران به اروپا صادر می شد و از این محل سالانه 2 تا 2.5 میلیارد دلار درآمد داشت.

ایران به منظور صادرات محصولات پتروشیمیایی به اتحادیه اروپا به منظور رقابت با رقبای سنتی همچون سابیک عربستان سعودی علاوه بر قیمت‌های منطقی موفق به کسب نظام نامه ریچ شده بود.

از این رو آژانس مواد شیمیایی اروپا (ECHA) از سال 2008 میلادی شروع به ثبت نام محصولات پتروشیمی کشورهای مختلف کرد که محصولات پتروشیمی و پلیمری ایران هم با کسب مجوزهای لازم در لیست خرید کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گرفتند.

در شرایط فعلی صادرات محصولات پتروشیمی ایران به اروپا صفر نشده اما به دلیل محدودیت های بیمه‌ای، مشکلات نقل و انتقال ارز و تامین کشتی، صدور فرآورده های پتروشیمی به قاره سبز با کاهش قابل توجه ای روبرو شده است.

آمارهای گمرک هم نشان می‌دهد که در طول هفت ماهه نخست سالجاری صادرات پتروشیمی ایران کاهشی حدود 13 درصدی از نظر وزنی و معادل 1.2 میلیون تن در هفت ماهه نخست سالجاری به 7.8 میلیون تن رسیده است.

تاکتیک‌های صادرات پتروشیمی در شرایط تحریم


با این وجود ایران با افزایش محدودیت‌های بین‌المللی در طول سه سال گذشته تاکنون راهکارهای مختلفی به منظور تثبیت و حفظ بازار پتروشیمی در قاره سبز را در دستور کار قرار داده بود.

افزایش صادرات پتروشیمی به چین، متنوع سازی سبد تولید و بازارهای هدف، کشف بازارهای جدید همچون کشورهای آفریقایی، آمریکای جنوبی و حوزه آسیای میانه و قفقاز و ایجاد سندیکای بیمه ایرانی از مهمترین راهکارهای ایران برای ادامه صدور پتروشیمی به اروپا بوده سات.

از سوی دیگر با افزایش تحریم‌ها، ایران با کاهش صادرات پتروشیمی خود به اروپا، سایر بازارهای صادراتی خود را تقویت کرد به طوری‌که هم اکنون از نظر ارزش صادرات محصولات پتروشیمی 22 تا 27 درصد محصولات پتروشیمی ایران به چین، 13 درصد به هندوستان، 18.5 درصد به خاورمیانه، 18 درصد به خاور دور، 23 درصد به جنوب شرق آسیا و یک تا 2 درصد به اروپا و مابقی به کشورهای آفریقایی صادر می‌شود.

با اجرای این تاکتیک‌های جدید، سال گذشته ایران حدود 15.6 میلیارد دلار محصول پتروشیمی به ارزش تقریبی 12 میلیارد دلار به کشورهای مختلف جهان صادر کرد که در این بین میزان صادرات پتروشیمی به کشورهای آفریقایی و چین افزایش یافته است.

علاوه بر این شرکت بازرگانی با اشاره به برنامه‌ریزی به منظور افزایش صادرات پتروشیمی به چین، در شهرهای شانگهای و پکن شرکت و دفاتر بازرگانی راه اندازی کرد، ضمن آنکه در شهرهای شانگهای و تیانچین چین از امکاناتی برای ذخیره سازی مکانیزه محصولات پلیمری ایجاد کرده است.

ایران همچنین به منظور افزایش صادرات پتروشیمی به کشورهای شرق آسیا مطالعه و برنامه ریزی برای راه اندازی یک دفتر جدید در شهر گوانجوی چین را در دستور کار قرار داده است.

مطابق با برنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید تا پایان سالجاری 17.4 میلیارد تن به ارزش تقریبی 13 میلیارد دلار محصول پتروشیمی از ایران صادر شود ضمن انکه امسال تولید پتروشیمی کشور به 50 میلیون تن افزایش می یابد.

استقبال NPC از لغو تحریم‌ها

شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم امروز با انتشار گزارشی، اعلام کرد: هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی از لغو تحریم‌های اعمال شده علیه پتروشیمی استقبال و اعلام کرد از هر حرکتی که زمینه رشد و توسعه صنعت پتروشیمی را فراهم آورد استقبال می کند.

جلسه هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی صبح (یکشنبه سوم آذر) با حضور تمامی اعضا تشکیل شد. در ابتدای این جلسه موضوع لغو تحریم‌های اعمال شده علیه صنعت پتروشیمی بررسی و آمادگی پتروشیمی برای تعامل با دیگر کشورها مورد تاکید قرار گرفت.

اعضای هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر این نکته تاکید کردند که منتظر اعلام جزئیات توافق هسته ای جمهوری اسلامی ایران با کشورهای1+5 از سوی وزارت امور خارجه هستند و امیدوارند که رشد و توسعه صنعت پتروشیمی با بهبود شرایط بین‌المللی با شتاب بیشتری ادامه یابد.

موفقیت محققان ایرانی در تبدیل همزمان گازهای گلخانه‌ای به مواد مفید شیمیایی

$
0
0
موفقیت محققان ایرانی در تبدیل همزمان گازهای گلخانه‌ای به مواد مفید شیمیایی

پژوهشگران ایرانی با استفاده از نانوذرات دی‌اکسید تیتانیم نشست داده شده بر روی توری ضد زنگ موفق به تبدیل همزمان دی‌اکسید کربن و متان به مواد مفید شیمیایی در دمای پایین در طی واکنش فتوکاتالیستی شدند.

.jpg  =_UTF-8_B_Z2V0dHlfcmZfcGhvdG9fb2Zfc2NpZW50aXN0X2luX2xhYi5qcGc=_=.jpg (اندازه: 22.17 KB / دانلودها: 18)
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، مریم ترابی مرجین، دانشجوی دکتری شیمی کاربردی دانشگاه صنعتی مالک اشتر اصفهان و محقق این طرح اظهار کرد: با آغاز فعالیت‌های صنعتی بشر، CO2 و CH4 به ترتیب به عنوان مهمترین اجزای تشکیل‌دهنده گازهای گلخانه‌ای نقش مهمی را در تشدید اثر گلخانه‌ای و بروز معضل گرم شدن کره زمین و نتایج نگران کننده متعاقب آن داشته‌اند و انعقاد پیمان جهانی کیوتو در سال 1997 مبنی بر ضرورت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای دلیل محکمی بر این موضوع است. در جهت مقابله با این مشکل، تجزیه همزمان دی اکسید کربن و متان می‌تواند یک راه حل مناسب برای کاهش غلظت گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر زمین باشد. روش‌های کاتالیستی جهت تبدیل همزمان ‌مولکول‌های پایدار دی اکسید کربن و متان به مواد باارزش‌تر مستلزم دماهای بسیار بالا و کاتالیست مناسب است که اعمال دماهای بسیار بالا در این روش منجر به غیر فعال شدن سریع کاتالیست در نتیجه نشست کربن و تغییرات ساختاری سایت‌های فعال کاتالیست می‌شود. لذا روش‌های دیگر تبدیل همزمان مولکول‌های پایدار دی اکسید کربن و متان که در دماهای پایین‌تر قابل اجرا باشند، مطلوبترند.

توربین های گازی

$
0
0
توربین های گازی

.jpg  5219229884.jpg (اندازه: 37.02 KB / دانلودها: 0)
از حدود 70 سال قبل توربين هاي گازي جهت توليد برق مورد استفاده قرار مي گرفته اند، اما در بيست سال اخير توليد اين نوع توربين ها بيست برابر افزايش يافته است. « جان پاير » اولين طرح توربين گازي مشابه توربين هاي گازي امروزي در سال 1791 به وسيله پايه گذاري شد كه پس از مطالعات زيادي بالاخره در اوايل قرن بيستم اولين توربين گازي كه از يك توربين چند طبقه عكس العملي و يك كمپرسور محوري چندطبقه تشكيل شده بود، توليد گرديد.اولين دستگاه توربين گازي در سال 1933 در يك كارخانه فولادريزي در كشور آلمان مورد 212 مگاوات در فرانسه نصب و مورد بهره برداري قرار گرفت

دانلود

پسورد فایلwww.suche.ir

P&ID :Piping and Instrumentation Diagram

$
0
0
P&ID :Piping and Instrumentation Diagram

کلمه P&ID مخفف Piping and Instrumentation Diagram است که به نموداری اطلاق می گردد که ارتباط بین تجهیزات فرآیندی و ابزاردقیق های مورد استفاده برای کنترل فرآیند را نشان می دهد. این نمودار بر اساس نمودار جریان فرآیند (PFD) تهیه شده و نشانه های گرافیکی تجهیزات و پایپینگ را به همراه نشانه های گرافیکی مربوط به اندازه گیری فرآیند و عملکردهای کنترلی نشان می دهد.در این نمودار برای نشان دادن تجهیزات و وسایل کنترلی از سمبل ها و اشکال خاصی استفاده می شود که اغلب بر اساس استاندارد ISA طراحی می شوند. در واقع می توان گفت که P&ID شکل کامل شده PFD می باشد. این نمودار پس از تهیه و تایید PFD طراحی می گردد. در ادامه مطلب می توانید با این اشکال خاص که در PFD وP&ID کاربرد دارند آشنا شوید .


.pdf  P&ID.pdf (اندازه: 314.34 KB / دانلودها: 10)

ساخت پلاستیک زیست تخریب پذیر با استفاده از سوسک

$
0
0
محققان هلندی با استفاده از پوسته بدن سوسک های مرده، پلاستیک زیست تخریب پذیری توسعه داده اند که می تواند به کاهش حجم زباله های پلاستیکی در مراکز دفن زباله کمک کند.
«پلاستیک حشره‌یی» زیست تخریب پذیر با استفاده از ذوب پوسته «سوسک سیاه» (darkling beetle) تهیه می شود.

سوسک ها سه تا چهار ماه پس از تخم گذاری می میرند و می توان از پوسته این سوسک های مرده حاوی پلیمر کیتین – نوعی پلاستیک طبیعی – برای ساخت ماده زیست تخریب پذیر موسوم به «کلئوپاترا» (coleopatra) استفاده کرد.

برای تهیه یک ورق نازک از پلاستیک کلئوپاترا – در زبان یونانی به معنای سوسک – پوسته دو هزار و 500 سوسک مرده مورد استفاده قرار می گیرد.

با ذوب و فشردن پوسته ها به یکدیگر به وسیله حرارت طی شش ماه می توان یک قطعه 10 سانتیمتر مربعی از پلاستیک کلئوپاترا حاوی پلاستیک طبیعی کیتین (chitin)‌ تولید کرد.

طی یک فرآیند شیمیایی، کیتین به کیتوزان (chitosan) تبدیل می شود که با توجه به تغییر در ترکیب مولکولی، از پیوستگی بهتری برخوردار است.

با وجود روند پر زحمت تولید پلاستیک حشره‌یی زیست تخریب پذیر می توان با توسعه این روش، اقدام موثری برای جایگزین کردن پلاستیک های معمولی غیر قابل تجدید پذیر انجام داد.

در حال حاضر از این پلاستیک زیستی برای ساخت جواهرات و چراغ های زینتی استفاده می شود و محققان قصد دارند در ادامه تحقیقات، ویژگی های این ماده ساخته شده از مواد زائد و زیست تخریب پذیر برای استفاده در کاربردهای دیگر را مورد بررسی قرار دهند.



.jpg  45-23.JPG (اندازه: 77.09 KB / دانلودها: 0)
استفاده از پوسته سوسک سیاه برای ساخت پلاستیک زیستی


.jpg  46-20.JPG (اندازه: 37.05 KB / دانلودها: 0)
ساخت ورق نازک از پلاستیک کلئوپاترا با پوسته دو هزار و 500 سوسک مرد


.jpg  47-13.JPG (اندازه: 25.48 KB / دانلودها: 0)
ساخت جواهرات با پلاستیک زیستی کلئوپاترا


.jpg  49-17.JPG (اندازه: 33.34 KB / دانلودها: 0)
ساخت چراغ تزئینی با پلاستیک زیستی کلئوپاترا


.jpg  48-11.JPG (اندازه: 80.13 KB / دانلودها: 0)
ساخت پلاستیک زیستی کلئوپاترا

پالايشگاهي درون باكتري

$
0
0
پالايشگاهي درون باكتري
دستاوردهاي تازه سوخت هاي زيستي


.jpg  images.jpg (اندازه: 10.63 KB / دانلودها: 19)

با اين وجود دانشمندان توانسته اند باكتري ها را به كارخانه هاي بيولوژيك براي توليد مواد شيميايي، داروها و به تازگي نيز پالايشگاه سوخت تبديل كنند. آقاي «كيسلينگ» دانش آموخته مهندسي شيمي در دانشگاه كاليفرنيا در بركلي است. او و همكارانش با دستكاري ژنتيكي باكتري اشريشيا كلي (E.coli) توانسته اند از شكر موجود در گياهان، سوخت بيوديزل و ديگر انواع هيدروكربن ها را توليد كنند. قابل ذكر است كه اين باكتري در روده موجودات زنده به وفور وجود دارد. نتايج اين تحقيق در نشريه «نيچر» مورخ 28 ژانويه 2010 چاپ شده است. «كيسلينگ» در اين باره مي گويد: «ما ژن هايي را به خدمت گرفتيم كه مي توانند بيوديزل (استرهاي اسيد چرب و بيواتانول) را مستقيماً توليد كنند.» او مي افزايد: «اين سوخت را كه توسط باكتري «اي كلي» توليد شده است، مي توان مستقيم مورد استفاده قرار داد. اين در حالي است كه چربي ها و روغن هاي حاصل از گياهان در روش هاي سابق را بايد ابتدا استري كرد و سپس به مصرف رساند.» احتمالاً نكته مهم تر آن است كه محققان، ژن هايي را وارد اين باكتري كرده اند كه امكان ترشح آنزيم هايي را فراهم مي آورد كه مي توانند تركيبات پيچيده تر مانند سلولز (همي سلولز) گياهان را شكسته و شكر مورد نياز اين فرآيند را توليد كنند. «كيسلينگ» معتقد است: «اين ارگانيسم مي تواند سوخت را از شكرهاي خيلي ارزان تر مثل مواد سلولزي نيز توليد كند.»

فراخوان نهمین دوره ی مسابقات کمیکار

$
0
0
اطلاعیه مهم
طبق مصوبه ی شورای فرهنگی کلیه ی دانشجویان مهندسی شیمی که علاقه مند به شرکت در نهمین دوره ی مسابقات پژوهشی کمیکار هستند در روز چهارشنبه مورخ 13 آذر ساعت 12:15 در کلاس 103 حضور پیدا کنند
بدیهی ست که عدم شرکت در این گردهمایی به منزله ی انصراف از این دوره مسابقات می باشد

ارائه روشی نوین برای کاهش دوبرابری مصرف سوخت

$
0
0
دانشمندان یک روش جدید متحول کننده ارائه داده اند که تا دو برابر موجب کاهش مصرف سوخت در اتومبیلها و هواپیماهای تشنه انرژی امروز شود.

کن نیتاه از دانشکده علم و مهندسی دانشگاه واسیدا در ژاپن یک قانون سوخت جامع کشف کرده اند که می تواند بالاترین سطح مصرف بهینه سوخت را برای موتور ایجاد کند. این قانون می تواند برای موتورهای مستقل دوبرابر یا بیشتر راندمان حرارتی ایجاد کند که این میزان بستگی به اندازه موتورها دارد.

اگر موتورهایی که از این قانون استفاده می کنند به صورت عملی مورد استفاده قرار بگیرند می توانند مشکلات انرژی و مشکلات زیست محیطی امروز حل خواهند شد.

این قانون جدید توسط کن نیتاه محقق ژاپنی دانشگاه واسیدا از طریق ارائه نظریه جدید دینامیک شاره های حرارتی، آزمایش فکری، شبیه سازی با ابر رایانه و آزمایش جریان هوای پر سرعت تدوین شده است.

هزینه استفاده از این روش از باطریها کمتر است و همچنین این روش می تواند صدا را کاهش داده و به صورت بالقوه نیاز به مکانیسمهای خنک سازی را از بین می برد.

اگر تأثیر این اصل از طریق آزمایشهای احتراق ثابت شود نه تنها دربهای عرصه فناوری به روی وسایل نقلیه فضایی با عملکرد بالا و وزن کم باز می شود بلکه چشم انداز تولید نسل آینده موتورهایی با عملکرد بالا برای اتومبیلها قوت می گیرد.

راندمان حرارتی کنونی برای موتورهای بنزینی کنونی حدود 30 درصد است که با این روش تا 15 درصد کاهش می یابد.

مشکل کمبود گاز کشور سال ٩٤ مرتفع می شود

$
0
0
سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۲

İmage

شانا_گروه گاز: سوخت مایع در نیروگاه های کشور با مصرف ١٢,١ میلیارد لیتر در شش ماه نخست امسال، پیش بینی می شود به ٢٩.٢ میلیارد لیتر تا پایان سال افزایش یابد که این امر حاکی از کمبود ٤٠ میلیارد متر مکعبی گاز در شبکه و مصرف ٤٨ درصدی سوخت مایع در نیروگاه های کشور است.

به گزارش خبرنگار شانا وزیر نفت اخیرا با اعلام اینکه امسال به لحاظ تامین گاز سخت ترین سال تاریخ صنعت گاز کشور است، گفت: باید تلاش کنیم هر چه زودتر بخشی از فاز ١٢ پارس جنوبی را به بهره برداری برسانیم، از این رو بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته مجموعه تیم های مجتمع پالایشی پارس جنوبی وابسته به شرکت ملی گاز ایران در بخش بهره برداری به کمک تیم بهره بردار می آید.

بر اساس گزارش عملکرد وزارت نفت در ١٠٠ روز نخست فعالیت دولت یازدهم، اگر میزان معادل سوخت مایع مصرف شده در نیروگاه ها در سال جاری را نسبت به گاز طبیعی مصرف شده در آنها محاسبه کنیم، کمبود گاز طبیعی برای تحویل به نیروگاه ها در سال جاری به حدود ٣٠ میلیارد مترمکعب خواهد رسید و به طور حتم در زمستان سال جاری شرکت ملی گاز ایران با وجود واردات روزانه ٤٠ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان، ناچار خواهد شد برای مصرف کنندگان عمده صنعتی نیز اعمال محدودیت کند.

مدیریت شبکه گاز کشور در طرف عرضه نیز با کاهش میزان تزریق گاز به میدان های نفتی و تحویل گاز تزریقی به پالایشگاه های گاز سامان داده شده و این گاز پس از شیرین سازی برای پاسخگویی به نیازهای مصرف کنندگان به شبکه گاز کشور تحویل داده می شود، بر این اساس حداقل در سال جاری، برآورد کمبود گاز طبیعی در شبکه به رقمی حدود ٤٠ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت.

عدم النفع ١٨ میلیارد دلاری ناشی از مصرف سوخت مایع در نیروگاه ها

با توجه به این که هر فاز متعارف پارس جنوبی در بهترین حالت، قادر است سالانه حدود ٩ میلیارد مترمکعب گاز به شبکه تزریق کند، برای جبران این کمبود باید دست کم ٥ فاز جدید پارس جنوبی در سال جاری به بهره برداری می رسید.

ارزش سوخت مایعی که در سال جاری در نیروگاه ها به دلیل کمبود گاز، سوزانده می شود (و در صورت به بهره برداری رسیدن فازهای جدید پارس جنوبی امکان صادرات این میزان سوخت فراهم بود)، بیش از ١٨ میلیارد دلار است.

مصرف ٢٩,٣ میلیارد لیتری نیروگاه ها از سوخت مایع در سال ٩١

نگاهی به مصرف سوخت مایع در نیروگاه های کشور در سال های گذشته نیز حاکی از آن است که در سال ٩١، مصرف سوخت مایع مصرفی نیروگاه ها ٢٩,٣ میلیارد لیتر بوده است.

در سال ١٣٧٥ معادل ٨,٤ میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاه ها و ١٣.٤ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در آنها مصرف شده است که به معنای تامین ٤١ درصد نیاز نیروگاه ها با سوخت مایع بوده است. این رقم در سال ١٣٨٢ به ٦.٣ میلیارد لیتر کاهش یافته و با توجه به افزایش مصرف گاز طبیعی در نیروگاه ها، نسبت سوخت مایع به انرژی اولیه مورد نیاز نیروگاه ها به ١٩ درصد کاهش پیدا می کند.

در سال ١٣٨٩، با تاخیر در راه اندازی طرح های تولید گاز و به ویژه فازهای پارس جنوبی، رقم سوخت مایع مصرفی نیروگاه ها به ١٣ میلیارد لیتر و در سال ١٣٩٠ به عدد ٢١,٣ میلیارد لیتر جهش پیدا می کند که در این سال ٤٠ درصد سوخت مصرفی نیروگاه ها را سوخت های مایع تشکیل می دهند.

این گزارش حاکی است به طور سنتی برنامه ریزی تامین سوخت کشور بر این پایه قرار داشته که در طرف تقاضا، کمبود گاز طبیعی در شبکه با کاهش تحویل گاز به نیروگاه ها و جبران این کمبود با مصرف سوخت های مایع جایگزین (نفت گاز و نفت کوره متناسب با نوع نیروگاه ها) انجام می شده است.

بر این اساس از ابتدای تشکیل دولت جدید، تلاش مجموعه مدیریت و همکاران صنعت نفت بر این بوده که با تمرکز و تجهیز همه امکانات مدیریتی در صنعت، نسبت به حل مشکلات مدیریتی، تامین منابع مالی و به بهره برداری رساندن هرچه سریعتر واحدهای فاز ١٢ (سه فاز متعارف) و فازهای ١٥، ١٦، ١٧ و ١٨ پارس جنوبی پرداخته شود.

در همین حال همه مشکلات مدیریتی و ضعف های در اجرا و در مواردی کمبودهای ناشی از تحریم ها، همه در آخرین مراحل کار انباشته شده و در نهایت موجب شده که راه اندازی واحدها به زمانی بسیار بیش از زمان تجربه شده برای راه اندازی فازهای ٢، ٣ ، ٤ و ٥ نیاز داشته باشد. امید بر این است که با تلاش های شبانه روزی، بخشی از این معضل در سال ١٣٩٣ حل شده و مابقی مشکلات با به مدار آمدن کامل فازهای یاد شده در سال ١٣٩٤ به یاری خداوند حل شود.

گفتنی است در موارد افزایش بیش از انتظار تقاضای بخش های خانگی و عمومی به گاز طبیعی در زمستان، به ناچار محدودیت تحویل گاز طبیعی به صنایع بزرگ مصرف کننده، مانند کارخانه های سیمان، قند، نیشکر و ذوب آهن تعمیم داده می شوده و این کارخانه ها نیز مجبور به استفاده از سوخت مایع می شوند؛ همچنین در موارد اضطراری در طرف عرضه با کاهش تزریق گاز به میدان های نفتی، بخشی از کمبود گاز جبران می شود.

جز چند نیروگاه با مصرف اندک، تمام نیروگاه های کشور به شبکه سراسری گاز متصل بوده و در صورت تامین گاز طبیعی، امکان استفاده از گاز برای آنها فراهم است؛ بر این اساس، میزان سوخت مایع مصرفی نیروگاه ها در طول هر سال را می توان شاخص کمبود گاز در شبکه دانست. این میزان در واقع کف کمبود گاز در شبکه است.

ظرفیت تولید نفت تا پایان امسال به ٣ میلیون و ٨٥٠ هزار بشکه افزایش می یابد

$
0
0
İmage

دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۲

شانا _ گروه نفت: بر اساس گزارش عملکرد وزارت نفت در ١٠٠ روز نخست فعالیت دولت یازدهم، ظرفیت تولید نفت کشور تا پایان آبان امسال به روزانه ٣ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه رسید و این رقم قرار است تا پایان امسال به روزانه سه میلیون و ٨٥٠ هزار بشکه در روز افزایش یابد.

به گزارش خبرنگار شانا، همزمان با پایان یافتن یکصد روز نخست کاری دولت یازدهم، فعالیت ها در یکی از مهمترین وزارتخانه‌ی اقتصادی دولت تدبیر و امید نیز در مسیر اهداف تعیین شده از سوی وزیر نفت در حال انجام است؛ هر چند ١٠٠ روز زمان مناسبی برای ارزیابی تحقق اهداف این وزارتخانه بزرگ اقتصادی نیست، ولی این دوره زمانی فرصت مناسبی را برای بررسی و مرور اهداف و برنامه های صنعت نفت فراهم کرده است.

افزایش تولید نفت و گاز، یکی از مهمترین اهداف دولت یازدهم بود و بر اساس آن افزایش ظرفیت تولید نفت خام و تدوین برنامه زمانبندی واقع بینانه برای تحقق این مهم در کوتاه ترین زمان ممکن در دستور کار برنامه وزیر نفت قرار گرفت.

بیژن زنگنه در نخستین روزهای کاری خود ضمن تاکید بر توسعه پنج فاز اولویت دار پارس جنوبی، بازگشت ظرفیت تولید نفت کشور به سال ٨٤ (حدود ٤ میلیون بشکه در روز) را از اولویت های خود در این صنعت اعلام کرده و گفته بود: بر اساس قولی که مدیران و همکاران صنعت نفت داده اند در مدت ٦ تا ٧ ماه قادر خواهیم بود ظرفیت و توان صادرات نفت کشور را افزایش دهیم و این مهم یک الزام و ضرورت است که با هدف افزایش ظرفیت تولید انجام می شود؛ بدین معنی که توانایی افزایش تولید را در هر زمان داشته باشیم.

دوره زمانی هفت ماهه از ابتدای شهریور امسال آغاز شده و قرار است تا پایان امسال به ظرفیت تولید روزانه چهار میلیون بشکه ای نفت دست یابیم.

بر اساس گزارش شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت تولید نفت خام کشور در مرداد ماه ٩٢ سه میلیون و ١٠٠ هزار بشکه بوده است.

بر پایه گزارش منتشر شده از سوی وزیر نفت در ١٠٠ روز نخست عملکرد دولت در این وزارتخانه، با توجه به اقدام های انجام شده از شهریور امسال تا کنون، ظرفیت تولید نفت کشور تا پایان آبان امسال به روزانه حدود سه میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه و با انجام سرمایه گذاری ها و اقدام های لازم این ظرفیت تا پایان سال ٩٢ به روزانه سه میلیون و ٨٥٠ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.

بر اساس اعلام رکن الدین جوادی، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، برای افزایش ظرفیت تولید نفت به روزانه چهار میلیون بشکه به حدود یک سال زمان نیاز است که هنوز این موضوع از سوی وزیر نفت پذیرفته نشده است.

تلاش برای بهبود وضعیت طرح های برداشت از میدان های مشترک، تعیین و ابلاغ سیاست ها و شرایط پیگیری قراردادهای توسعه میدان های جدید نفتی و گاز مشترک و غیر مشترک با هدف جلوگیری از فعالیت در مقیاس های نامتناسب و زخمی کردن میدان های نفتی و گازی خشکی و دریا از دیگر اقدام های مهم انجام شده در وزارت نفت در ١٠٠ روز نخست کاری این وزارتخانه در دولت یازدهم بوده است.

به این میگن وزیر نفت

$
0
0
İmage

شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲

عسلویه _ شانا _ گروه نفت: اواخر هفته گذشته (پنجشنبه هفتم آذر) وزیر نفت برای دومین بار به پایتخت گازی ایران سفر و از نزدیک آخرین وضعیت پنج فاز اولویت دار پارس جنوبی را بررسی کرد، در کنار نکات فنی، این سفر با حاشیه های جالبی نیز داشت.

به گزارش شانا، بیژن زنگنه دقیقا ١٠١ روز پس از نخستین حضورش در عسلویه بار دیگر صبح پنجشنبه هفتم آذر وارد فرودگاه خلیج فارس عسلویه شد و برنامه بازدیدش را بلافاصله با بازدید هوایی و با سوار شدن بر بالگردی که از قبل آماده شده بود آغاز کرد.

زنگنه را با لباسی اسپرت به رنگ خاکی به راحتی می شد از دور در بین ازدحام مدیران کت و شلواری و سایر همراهان با پیراهن های سفید تشخیص داد.

آخرین باری که به عسلویه آمدیم، تا دو روز بوی گوگرد امانمان را بریده بود اما روز پنجشنبه به برکت بارش چهار روزه باران، هوای منطقه خوب بود و خبری از آلودگی و کاهش قدرت دید نبود، اما در سومین ماه پاییز هوا همچنان در عسلویه گرم است. هنوز ساعت ٩ نشده بود که بالگرد وزیر نفت در سایت فاز ١٢ پارس جنوبی در کنگان به زمین نشست و بلافاصله کمک خلبان به قصد کمک به زنگنه برای پیاده شدن از پرنده آهنین، پیاده شد، اما وزیر نفت دستش را رد کرد و با یک خیز بلند از بالگرد پایین پرید و بعد مانند فرماندهی مقتدر از باند فرود بالگرد خارج شد.

İmage

یکی از همراهان بلند گفت:" ماشالله به زنگنه". وزیر نفت بازدید سریعی از پالایشگاه فاز ١٢ انجام می دهد و از کنار بخشهای SRU، آب شیرین کن و تصفیه گاز عبور می کنیم. تغییرات ظاهری در تاسیسات نسبت به ١٠٠ روز قبل آنقدر زیاد است که محمد قدمعلی، عکاس شانا، می گوید:" کاش می شد چند روزی بیشتر بمانیم تا از تغییرات این فاز عکاسی مفصلی کنیم." به اتاق کنفرانس می رویم، مجری و پیمانکار شروع به ارائه گزارش عملکرد می کند. اما انگار وزیر نفت در این گزارش های خسته کننده دنبال نکات اصلی است. با صدای بلند صحبت آنها را قطع می کند و می گوید: درصد پیشرفت برایم اهمیتی ندارد، بروید سراغ سنگ نشانه های (mileston)پروژه؛ وزیر فقط گوش می کند و حرف نمی زند اما گاهی در جلسه یادداشت برمی دارد.
کت و شلوار سیزده بدر

زمانی که نماینده شرکت پتروپارس خبر از بهره برداری یک ردیف پالایشی فاز ١٢ در اواخر امسال می دهد، زنگنه از کوره در می رود و می گوید:" آقای عزیز من و شما هر دو عملیاتی هستیم و می دانیم که در تاریخی که اعلام کردید تقاضای گاز افت می کند، بنابراین زمان بهره برداری ترین یک حکایت آن کت و شلوار عیدی را دارد که خیاط آن را روز سیزده بدر تحویل مشتری داده باشد." وزیر تاکید می کند باید تلاش کنیم که این ردیف پالایشی نهایتا اول دی ماه تولید را شروع کند زیرا ارزش معنوی و مادی این کاز آن موقع بیشتر جلوه می کند.

İmage

وقتی پیمانکار حرف از تاخیر در پرداخت های مالی از سوی کارفرما می زند، زنگنه قول می دهد اگر پروژه (ترین یک) در موعد مقرر به بهره برداری برسد وزارت نفت در پرداخت های خود به پیمانکار "کریمانه" برخورد کند اما اگر پروژه به موقع نرسد آن وقت از موضع دیگری رفتار خواهد شد.
تاکید برای برگزاری جلسه ویژه در مورد عملکرد بخش دریایی فاز١٢
با ابراز نگرانی شعبان پور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از عملکرد پیمانکار بخش دریایی فاز ١٢ بلافاصله زنگنه دستور برگزاری جلسه ویژه برای رسیدگی به عملکرد شرکت تاسیسات دریایی در این فاز را می دهد.

کسانی که زنگنه را از نزدیک بشناسند می دانند هوش و حافظه مثال زدنی دارد و در عین حال عادت دارد نکات کلیدی سخنرانان مثل اعداد و ارقام را در جلسات یادداشت کند. در جلسه پیمانکاران بخش دریایی فاز ١٢ هیچ یک از حاضران تصور هم نمی کردند که وزیر نفت یادداشتهای سفر قبلی خود به عسلویه را همراه داشته باشد، برای همین آمارها را کمی جا به جا کرده بودند؛ به محض این که پیمانکار زمان نصب دو سکوی باقی مانده فاز ١٢ پارس جنوبی را خرداد سال آینده اعلام کرد، زنگنه فریاد زد: "چرا؟!". نماینده پیمانکار که تمرکز فکرش را از دست داده بود و هرچه سعی کرد دنباله سخن خود را به دست گیرد نتوانست؛ وزیر مجال نداد و گفت: "بر اساس دستخطی که بنده در ٣١ مرداد ماه ساعت ١٠ صبح در همین سالن برداشته ام، شما زمان نصب را آذر امسال اعلام کرده بودید اما امروز حرف دیگری می زنید". نماینده پیمانکار که از دقت وزیر تعجب کرده بود با صدای لرزان گفت: آقای وزیر برنامه را کمی تغییر دادیم مشکل نقدینگی داریم... مسئول برنامه های وزیر پیش ما می آید و می گوید باید زودتر جلسه را ترک کنیم تا زودتر از وزیر نفت به عسلویه برسیم بنابراین جلسه فاز ١٢ را نیمه کاره رها می کنیم و به جاده می زنیم.
ورود زنگنه به فاز ١٧ و ١٨

ساعتی نمی گذرد که به عسلویه می رسیم و همزمان با ما بالگرد وزیر نفت هم به زمین می نشیند. همراه وزیر نفت با مینی بوس از ضلع جنوبی پالایشگاه وارد فاز ١٧ و ١٨ پارس جنوبی می شویم و بعد از بازدیدی گذرا از بخشهای مختلف به اتاق کنفرانس می رویم.

İmage

برخی مدیران با دیدن آقایان امامی و امامزاده (مدیران عامل شرکت ایدرو و اویک) به جای به کار بردن فاز ١٧ و ١٨ به شوخی از فاز "امام" حرف می زدند. در جلسه فاز ١٧ و ١٨ زنگنه مدام با رکن الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل سابق شرکت اویک صحبت می کند و با تایید او بحث جلو می رود. گاهی که صحبت های زنگنه و جوادی طولانی می شود نماینده پیمانکار صحبت های خود را قطع می کند تا صحبت آنها تمام شود. هشدار به نماینده شرکت صدرا به خاطر طولانی شدن روند ساخت تاسیسات دریایی فاز ١٧ و ١٨ از سوی وزیر نفت و اظهار رضایت نسبی از عملکرد ایدرو و تاکیدات مکرر زنگنه برای راه اندازی این فاز قبل از زمستان سال آینده از نکات این جلسه کوتاه بود.

در این جلسه وزیر نفت با تاکید می گوید: اگر احساس کنیم که مشکلات موجود در شرکت صدرا به پروژه های پارس جنوبی آسیب می زند فکر جدیدی می کنیم.

با اتمام جلسه، به رستوران سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس بر می گردیم، هنوز نیم ساعت از وقت نهار و نماز نگذشته که مسئول هماهنگی برنامه های وزیر می گوید: بچه ها نماز وزیر تمام شد، عجله کنید باید به سمت فازهای ١٥ و ١٦ حرکت کنیم.

İmage

بعد از بازدید کوتاه و مجمل از بخش های مختلف همچون شیرین سازی و مخازن مایعات گازی فاز ١٥ و ١٦ به اتاق کنترل مرکزی این فاز که مملو از متخصصان راه اندازی است می رویم. مهندسان پروژه با شور و شوق به وزیر نفت گزارش پالایش روزانه ٦ میلیون مترمکعب گاز را می دهند و می گویند به زودی به تولید ١٠ میلیون مترمکعب در روز خواهیم رسید.

وزیر خسته نباشیدی به آنها می گوید و سپس برای جلسه درباره فاز ١٥ و ١٦ به اتاق کنفرانس می رود. جلسه کوتاه اما جدی با پیمانکاران و مجریان این فاز برگزار می شود و وزیر مدام بر به تولید رسیدن دو ردیف از پالایشگاه این فاز با ظرفیت ٢٥ میلیون مترمکعب در روز تاکید می کند و دستور رسیدگی به پرداخت مطالبات ادعایی پیمانکاران را می دهد.

İmage

آفتاب در حال غروب است و کارگران پروژه خسته از محل کار خود بر می گردند اما زنگنه همچنان مشغول رفع و رجوع مشکلات و موانع کارهای فاز ١٥ و ١٦ است. منتظر می شویم تا کارش تمام شود تا در یک مصاحبه دو دقیقه ای جمع بندی این سفر را از زبان زنگنه بشنویم. زنگنه رضایت نسبی از وضعیت طرح ها دارد و می گوید تلاش پیمانکاران کاملا مشهود است و روز به روز بهتر خواهد شد. خبر خوبی است همین را به عنوان روتیتر خبرم می نویسم" ارزیابی مثبت زنگنه از روند کارهای پارس جنوبی در ١٠٠ روز گذشته".

İmage

گزارش از جواد اصغری

دانش فنی تولید کاتالسیت راکتور اکسو الکل بومی سازی شد

$
0
0
İmage

شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲

شانا_گروه پتروشیمی: پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی موفق به کسب دانش فنی تولید کاتالسیت راکتور اکسو الکل در مقیاس آزمایشگاهی شدند.

به گزارش شانا همگام با روند پرشتاب خود کفائی در تولید کاتالیست های مورد نیاز در صنعت پتروشیمی، پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی مرکز اراک موفق به کسب دانش فنی تولید کاتالسیت راکتور اکسو الکل در مقیاس آزمایشگاهی شدند.

این کاتالیست از گروه کاتالیست های هموژن است که در تبدیل پروپیلن به بوتیرآلدهید نقش اساسی داشته و در واحد صنعتی تولید دواتیل هگزانول (از جمله در مجتمع پتروشیمی شازند با ظرفیت ٥٥ هزار تن در سال )از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

دانش تولید کاتالیست فوق در انحصار چند کشور معدود بوده که بدین ترتیب دانش تولید این کاتالیست بومی سازی شده و قابلیت تولید در مقیاس موردنیاز صنعت نیز در این شرکت وجود دارد.

استفاده از واکنش بسپارش تراکمي فوم پلي يورتان براي طراحي سامانه ترمز يک خودروی شيمياي

$
0
0
بچه ها اینم یه مقاله در مورد یه سیستم ترمز جدید برای Chem E Car عملکردش واقعا جالبه

استفاده از واکنش بسپارش تراکمي فوم پلي يورتان براي طراحي سامانه ترمز يک خودروی شيميايي

دانلود

تولید مستقیم پوشش‌های پلیمری متخلخل از فاز گازی

$
0
0
تولید مستقیم پوشش‌های پلیمری متخلخل از فاز گازی

.jpg  137-large.jpg (اندازه: 18.47 KB / دانلودها: 12)
محققان موفق به ارائه فرآیندی برای تولید پلیمرهای متخلخل با کاربردهای متعدد در پزشکی شدند.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، پلیمرها از اجزای اصلی پلاستیک‌ها هستند که در بسیاری از محصولات صنعتی، پزشکی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. پلیمرهای متخلخل که به پلیمرفومی مشهورند، کاربردهای متعددی دارند؛ دلیل این امر سبک بودن و در عین حال استحکام بالای این پلیمرها است. اخیرا یک گروه تحقیقاتی در دانشگاه روچستر موفق به ارائه فرآیندی شده‌ است که با استفاده از آن می‌توان پوشش‌های دلخواه روی این پلیمرها ایجاد کرد.


این فرآیند توسط میتشل آنتاماتان از دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه روچستر طراحی شده‌ است که در آن پلیمرهای فومی به صورت مستقیم از فاز گازی ایجاد می‌شوند.


آنتاماتان می‌گوید: با این فرآیند ما می‌توانیم پوشش‌های پلیمری حاوی حفره‌های متعدد ایجاد کنیم. من امیدوارم این تحقیقات بتواند کاربردهای متعددی را در حوزه‌های پزشکی و فناوری‌ بالا داشته باشد.


این گروه تحقیقاتی سیستمی را طراحی کرده‌ است که در آن مخلوطی از گازها به درون یک راکتور فشار پایین تزریق می‌شود، در این راکتور یک سطح بسیار سرد وجود دارد که موجب متراکم شدن گازها می‌شود. محلول‌های مختلفی که در اثر این تراکم ایجاد می‌شوند، موجب تشکیل پلیمری متخلخل می‌شود که حالتی شبیه اسفنج دارد. مشکلی که در این میان وجود دارد، این است که سیال‌ها به خوبی با هم ترکیب نمی‌شوند، دقیقا حالتی شبیه به ترکیب روغن در آب بوجود می‌آید. کاری که در اینجا باید انجام شود، آن است که فیلم پلیمری به سرعت متراکم شود، در واقع پیش از این که دو سیال بخواهند از هم جدا شوند، باید فیلم ایجاد شود. با کنترل نرخ تغییر حالت از مایع و جامد می‌توان ابعاد و توزیع حفره‌ها را کنترل کرد به طوری که با تسریع تغییر حالت، ابعاد حفره‌ها کوچک‌تر می‌شود.


این گروه تحقیقاتی با تغییراتی در نرخ تزریق گاز به داخل راکتور و تنظیم دمای سطح سرد و همچنین با افزودن یک ترکیب شیمیایی موفق به ایجاد این پوشش شدند. آنها موفق شدند با بهینه کردن این پارامترها، پوششی با دانسیته، ضخامت، شکل و حفره‌هایی با ابعاد مختلف ایجاد کنند.


نتایج این پژوهش در قالب مقاله‌ای در نشریه Macromolecular Rapid Communications به چاپ رسیده است.

موفقیت محققان کشور در خالص‌سازی سوخت بیودیزل

$
0
0
موفقیت محققان کشور در خالص‌سازی سوخت بیودیزل

.jpg  =_UTF-8_B_ZmdoZy5qcGc=_=.jpg (اندازه: 13.76 KB / دانلودها: 12)
گروهی از محققان دانشگاه صنعتی بابل موفق به ساخت غشاهای نانوفیلتراسیون پلی سولفونی‌ با قابلیت عملکرد مناسب و پایداری بالا در محیط‌های غیر آبی شدند که در صنایع غذایی، شیمیایی، چوب و کاغذ، دارویی، نفتی و پتروشیمی کاربرد دارند.


به گزارش سرویس فناوری ایسنا به نقل از ستاد نانو، فرآیندهای تولید سوخت بیودیزل (جایگزین گازوییل) تقریباً در تمامی کشورهای صنعتی مشابه است و فقط در جزییات خاصی تغییر می‌کند. تفاوت عمده‌ای که موجب بروز نقاط ضعف یا قوت عمده بین این واحدها می‌شود، در بخش پایین دستی فرایند تولید یعنی تخلیص و جداسازی بیودیزل است که بطور قابل ملاحظه‌ای بر روی کیفیت و هزینه تمام شده بیودیزل موثر است. بر این اساس، سنتز غشاهای نانوفیلتراسیون مقاوم در برابر حلال در مقیاس نیمه‌صنعتی به کمک فناوری نانو جهت تخلیص بیودیزل نه تنها الزامات زیست‌محیطی را برآورده خواهد کرد، بلکه در کاهش قیمت پایه بیودیزل به شدت موثر است.


دکتر مجید پیروی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی بابل، با بیان هدف این تحقیقات گفت: هدف از انجام کار مقاوم کردن غشای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه نازک با استفاده از ترکیبات غیر خطی (کوپلیمرهای سولفونی) به عنوان افزودنی برای بهبود مواد سازنده غشا بر مبنای حضور گروه‌های حجیم غیرهم‌صفحه در ساختار پلی سولفون است. بعلاوه حضور گروه‌هایی مانند اتر، سولفید، سولفوکساید در ساختار کوپلیمر سولفونی نه‌ تنها موقعیت مکان‌های اتصال عرضی دهنده را افزایش داده، بلکه سبب بهبود فرایندپذیری، مقاومت شیمیایی و حرارتی مواد سازنده غشا نیز می‌شود.


وی افزود: پیشرفت‌های اخیر در فناوری غشایی و توسعه غشاهای نانوفیلتراسیون پلیمری سبب بهبود ریز ‌ساختار غشاها و عملکرد مناسب فرایند نانوفیلتراسیون در محیط‌های آلی شده است. سازگاری غشاهای پلیمری در فیلتراسیون گستره وسیعی از حلال‌های آلی به ‌جهت عدم حفظ مشخصه‌های ساختاری در اثر تورم یا تخریب، از جمله چالش‌های متداول فناوری غشایی محسوب می‌شود. در میان گستره پلیمرهای مورد استفاده در ساخت غشا، خانواده پلیمرهای سولفونی (نظیر پلی ‌سولفون (PSf) و پلی ‌اتر سولفون (PES) به ‌سبب دمای انتقال شیشه‌ای بالا (ºC 220 Tg ~) ، پایداری حرارتی و استحکام مکانیکی مطلوب، توانایی تشکیل فیلم، دسترس بودن و هزینه پایین گزینه‌ای مناسب جهت ساخت غشاهای نانوفیلتراسیون در محیط آبی محسوب می‌شود.


پیروی تصریح کرد: این پلیمرها ترکیباتی ترموپلاستیک آمورف بوده که از واحدهای تکرارشونده آروماتیکی (فنیلن) متصل به گروه‌های سولفون، ایزوپروپیلیدن تشکیل شده‌اند. به ‌سبب حضور گروه‌های سولفونی در واحد تکرار، جذب آب و آبدوستی PSf نسبتاً بالا بوده و مقاومت کمتری نسبت به هیدرولیز از خود نشان می‌دهد. در نتیجه به راحتی متورم شده و مقاومت شیمیایی پایین‌تری در شرایط ناملایم و فرایندهای شستشو از خود نشان می‌دهد.


وی در تکمیل توضیحات فوق افزود: به ‌منظور دستیابی به PSf پایدارتر می‌توان از روش اصلاح توده‌ای جهت بهبود ریزساختار غشا استفاده کرد. یکی از روش‌های متداول اصلاح توده ترکیب پلیمر با ترکیبات بهبودیافته است. مشارکت کوپلیمرهای آروماتیکی سخت با زنجیره‌های پلی ‌سولفونی از جمله روش‌های موثر جهت بهبود پایداری شیمیایی و استحکام مکانیکی و حرارتی PSf محسوب می‌شود. بر این اساس، تحقیق حاضر به تقویت غشای پایه اولترافیلتراسیون پلی ‌سولفونی با استفاده از ترکیب با کوپلیمرهای مقاوم پرداخته است. جهت مقاوم کردن غشای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه ‌نازک، نخست ساختار پایه نگهدارنده پلی ‌سولفونی به روش اصلاح توده‌ای با پلیمرهای مقاوم پلی ‌سولفونی، تقویت ‌شده سپس لایه پلی ‌ایمیدی PEI به روش پلیمریزاسیون بین ‌سطحی بر روی آن تشکیل شده است و درنهایت میزان پایداری پایه نگهدارنده و تأثیر کوپلیمرهای مقاوم بر روی عملکرد غشاهای مقاوم به حلال ساخته شده در سیستم آلی- آلی بررسی شده است.


محقق طرح اظهار کرد: ساختار غشای کامپوزیتی لایه نازک و بهبود پایداری پایه نگهدارنده پلی‌سولفون از کوپلیمر مقاوم پلی سولفونی صورت گرفته و نتایج حاصل نیز به طور خلاصه شامل «اصلاح توده‌ای ساختار غشای پایه پلی‌سولفون به روش ترکیب با کوپلیمرهای مقاوم در فرایند تغییر فاز»، «تغییر ساختار غشاهای پایه پلی‌سولفون تقویت‌شده از ریخت‌شناسی انگشت مانند به نوع اسفنجی»، «افزایش پایدرای حرارتی و شیمیایی غشاهای پلی‌سولفون تقویت شده و بررسی مکانسیم پایداری»، «اتصال عرضی لایه پلی اتیلن ایمین از طریق فرایند پلیمریزاسیون بین‌سطحی با ایزوفتالویل کلراید و تشکیل لایه رویی کوپلی‌آمیدی»، «کاهش میزان شار عبوری از غشاهای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه‌نازک تقویت شده نسبت به تقویت نشده»، «عملکرد مناسب غشاهای نانوفیلتراسیون مقاوم به حلال کامپوزیتی لایه نازک درحلال‌های آلی» و «افزایش میزان پسزنی اجزای حل‌شونده در غشاهای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه‌نازک تقویت‌شده نسبت به تقویت‌نشده» است.


به گفته پیروی غشاهای نانوفیلتراسیون تجاری عموما جهت جداسازی جزء حل شونده از فاز زمینه آبی استفاده می‌شوند که این امر خود سبب محدود شدن کاربرد این غشاها به تصفیه آب و پساب‌های آبی شده است. نظر به اینکه در بسیاری از موارد، نیاز است تا جزء مورد نظر از محلول غیر آبی جدا شود، غشاهای نانوفیلتراسیون متداول به سبب پایداری شیمیایی و حرارتی پایین در مقابل حلال‌های غیر آبی دیگر کاربرد نداشته و استفاده از آن را با محدودیت همراه می‌کند. غشاهای نانوفیلتراسیون مقاوم در برابر حلال نسل جدیدی از غشاهای نانوفیلتراسیونی است که علاوه‌ بر پایداری شیمیایی و حرارتی بالا، از تمام مزایای غشاهای نانوفیلتراسیونی در زمینه تخلیص و فرایندهای جداسازی برخوردار است.


نتایج این کار تحقیقاتی که توسط دکتر مجید پیروی، دکتر محسن جهانشاهی عضو هیات علمی و رئیس پژوهشکده فناوری نانو) و دکتر احمد رحیم‌پور عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و رئیس گروه نانوغشا پژوهشکده فناوری نانو از دانشگاه صنعتی بابل صورت گرفته، در مجله Journal of Membrane Science منتشر شده است.

٣ میلیون لیتر بنزین بسیار مرغوب در جایگاه های سوخت اصفهان توزیع شد

$
0
0
İmage

چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۲

شانا _ گروه پالایش و پخش: با راه اندازی اولیه واحدهای بنزین ساز شرکت پالایش نفت اصفهان و تولید بنزین سوپر بسیار مرغوب، برای نخستین بار ٣ میلیون لیتر از این سوخت به منظور توزیع در بین جایگاه های سوخت شهر اصفهان، تحویل شرکت پخش فرآورده های نفتی شد.

به گزارش خبرنگار شانا، مدیر روابط عمومی شرکت پالایش نفت اصفهان در این باره گفت: بهره برداری از ٢ واحد مجتمع بنزین سازی در جهت حفاظت از محیط زیست و کاهش آلایندگی هوا به ویژه در کلانشهر اصفهان، از سوی متخصصان توانمند این شرکت انجام شده است.

محمدصادق حاجیان با بیان این که این بنزین سوپر، بسیار مرغوب و به عنوان سوخت پاک با کمترین آلایندگی (در حد استانداردهای جهانی) در شرکت پالایش نفت اصفهان تولید شده است، افزود: این شرکت آمادگی کامل دارد که پاسخگوی نیاز تمام جایگاه های استان اصفهان باشد.

به گفته این مقام مسئول واحد سوم و نهائی شرکت پالایش نفت اصفهان نیز تا چند ماه آینده در مدار تولید قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه تا کنون پروژه بنزین سازی پالایشگاه اصفهان با ٩٨ درصد پیشرفت فیزیکی ٤٣٠ میلیارد تومان هزینه در بر داشته است، تصریح کرد: پس از تکمیل و با خرید مواد شیمیایی و کاتالیست مورد نیاز، هزینه تمام شده آن حدود ٥٠٠ میلیارد تومان خواهد شد.

بر اساس این گزارش هدف از اجرای این پروژه که شامل سه واحد ایزومرازیسیون، CCR، NHT است، تولید سوخت پاک و رعایت استانداردهای زیست محیطی، افزایش ظرفیت تولید بنزین و قطع واردات مواد اکتان افزا عنوان شده است.

منبع

طراحی و ساخت بزرگترین دستگاه آزمون پیل های سوختی

$
0
0
طراحی و ساخت بزرگترین دستگاه آزمون پیل های سوختی

محمد حسن ایكانی افزود: سوخت پیل های سوختی پلیمری با هیدروژن و هواست و ازاین رو خروجی آن بخار است.
وی افزود: تولید سوخت پیل های سوختی كه جدیدترین تكنولوژی تولید برق در جهان به شمار می رود چند سال است كه در جهان رایج شده و این پیل های دوستدار طبیعت و محیط زیست در باتری تلفن همراه و لپ تاپ گرفته تا خودروها و اتوبوس ها كاربرد دارند.

ایكانی كه خود مجری این طرح است : چند سالی است كه این پیل های سوختی با ظرفیت پنج وات در كشور تولید می شود و با ظرفیت 10 وات آن نیز تا چند ماه آینده وارد بازار می شود.ایكانی اظهارداشت: برای اینكه مطمئن شویم این پیلها درست كار می كنند به یك دستگاه آزمون نیاز داریم و از این رو تصمیم به ساخت ' دستگاه آزمون پیل های سوختی پلیمری ' در كشور گرفته شد.

وی با اشاره به برگزاری مناقصه از سوی سازمان انر‍‍ژی ‌های نو ایران (سانا) درباره اجرای این طرح افزود: اجرای طرح ساخت بزرگترین دستگاه آزمون پیل های سوختی پلیمری پس از اجرای مناقصه از میان 9 شركت خصوصی و سازمان دولتی و دانشگاه معتبر و مطرح در این زمینه به سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران واگذار شد.
Viewing all 650 articles
Browse latest View live




Latest Images