Quantcast
Channel: تالار گفتگوی دانشجویان پیام نور - مهندسی شیمی
Viewing all 650 articles
Browse latest View live

سوختی که قرار است جهان را دگرگون کند!

$
0
0
آمریکا تا چند سال دیگر به قطب انرژی جهان تبدیل می‌شود، تحولی که نه تنها بازار انرژی جهان بلکه بازار کار را نیز دگرگون خواهد کرد.

معادلات انرژی در جهان در تغییر است. شاید برای نفت‌دارهای سنتی خبر خوبی نباشد، اما چه خوب و چه بد، طبق آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، قرار است در سالهای آینده عرضه بالا برود و رقابت برای ربودن مشتریها به اوج خود برسد.
ماجرا از تولید روزافزون نفت و گاز آمریکاییها شروع شد. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامۀ لوموند، کشف و استخراج سوخت جدیدی که قرار است معادلات سوختی و انرژی جهان را تغییر دهد، در ایالات متحده آمریکا روند پرسرعت‌تری به خود گرفته است. سنگ شیست (Schist) یا شیل (Shale) یا ماسه سنگ، منبع جدیدی است که دو اقتصاد اول و دوم جهان به وفور از آن دارند. سنگی غنی که حاوی نفت، گاز و روغن بوده و آمریکا در حال حاضر تکنولوژی استخراج آن را در بهترین وضعیت داراست.
شمار ایالت‌های آمریکایی که به حلقۀ استخراج‌کنندگان نفت و گاز از سنگ شیست (یا شیل) میپیوندند، در حال افزایش است. داکوتا، کالیفرنیا، تگزاس، لوئیزیانا، سانفرانسیسکو و نیوریورک از جمله آنهاست. در این میان ایالت داکوتا پرچمدار استخراج نفت و گاز شیست است. البته ذکر این مسئله ضروری است که ایالت کالیفرنیا با ظرفیت ۱۵ میلیارد بشکه نفت(۴ برابر داکوتا) در رأس ذخایر شیست قرار دارد و از منابع شیست نیویورک نیز سال گذشته ۵۰ میلیارد مترمکعب گاز تولید شد.
کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که استخراج نفت و گاز شیست در آمریکا تا ۱۵ سال آینده بین ۵۰۰٫۰۰۰ تا ۲٫۸ میلیون عدد شغل ایجاد خواهد کرد. به علاوه تا سال ۲۰۲۰ نیز نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار (۱۹٫۵ میلیارد یورو) به حجم مالیاتهای محلی خواهد افزود.
در ویلیستون (واقع در ایالت داکوتای شمالی)، تب طلای سیاه ۱۰ برابر شده است، ایالتی که بر روی سفرۀ غنی شیست خوابیده و تکنولوژی هیدرولیک (شکستن لایه‌های سنگی از طریق تزریق پرفشار مایعی مرکب از آب، مواد شیمیایی و شن، نفت و گاز آزاد می‌شود) را در اختیار دارد؛ تکنولوژی جدیدی که در برخی از کشورها از جمله فرانسه، کاربرد آن ممنوع است، اما ایالت داکوتای شمالی از سال ۲۰۰۶ تاکنون در حال استخراج طلای سیاه به همین شیوه است: ایالت فراموش شده و بی‌اهمیت داکوتای شمالی در مدت ۶ سال تولید خود را ۱۵۰ برابر کرده و آن را به طرز شگفت‌آوری به ۶۶۰٫۰۰۰ بشکه در روز رسانده است. این قطب نفتی در مقایسه با سایر ایالت‌های آمریکا(با سالانه ۷۸۰۰۰ دلار) بالاترین دستمزدها و پائین‌ترین نرخ بیکاری را دارد.(۳٫۲% و در ویلیستون ۱%)
در اینفوگرافیک ذیل نحوۀ استخراج نفت و گاز از سنگ شیست را می‌بینید

.jpg  P.jpg (اندازه: 384.59 KB / دانلودها: 0)

طراحی پالایشگاه گاز

$
0
0
سلااام بچه هااا

اینجا می خواهیم مراحل طراحی یه پالایشگاه گاز رو قدم به قدم بررسی کنیم

و برای شروع از یه سری از اطلاعات اولیه کمک می گیریم که اولین اطلاعاتمون درباره

خوده گازه

گام نخست: گاز چیست؟

ميليونها سال قبل، باقيمانده‌هاي گياهان و جانوران فاسد شدند و در لايه‌هاي ضخيم شكل گرفتند. اين مادة فاسد شده از گياهان و جانوران مادة آلي ناميده مي‌شود كه روزگاري زنده بودند. در طول زمان، گل و خاك به سنگريزه تغيير ماهيت مي‌يابند و مادة آلي را پوشانده و در زير سنگ محبوس مي‌كند. حرارت و فشار بعضي از اين مواد آلي را به ذغال و برخي ديگر را به نفت و برخي را به گاز طبيعي تبديل مي‌كند. محصول اصلي گاز طبيعي بصورت متان است كه گازي متشكل از يك اتم كربن و چهار اتم هيدروژن است.
گاز طبیعی دارای تاریخی چند هزار ساله‌است. تقریباً در سال ۹۴۰ قبل از میلاد، مردمان سرزمین چین با استفاده از نی‌های تو خالی گاز طبیعی را از محل آن در خشکی به ساحل رسانده و از آن برای جوشاندن آب دریا و استحصال نمک استفاده می‌کردند. برخی از صاحب‌نظران اعتقاد دارند که چینی‌ها چاه‌های گاز را حتی تا عمق ۶۰۰ متری نیز حفر می‌کردند. همچنین حفر چاه‌های گاز در ژاپن در حدود سال ۶۰۰ قبل از میلاد گزارش شده‌است. سایر تمدن‌های باستانی نیز خروج گاز از زمین را متوجه شده و دریافته بودند که قابل اشتعال است و می‌سوزد. لذا معابدی برای محصور نگه داشتن این «شعله‌های جاودان» پر رمز و راز که بازدیدکنندگان به دیده احترام به آنها می‌نگریستند بنا شد. گزارش‌های مختلفی از ستون‌های آتش و آبی جوشان و سحرآمیز که مانند روغن شعله‌ور می‌شد به ثبت رسیده‌است. اما اهمیت گاز طبیعی به عنوان سوخت مورد استفاده در زندگی بشر از اوایل دهه ۱۹۳۰ آغاز شد. در اواخر قرن بیستم مشخص شد که گاز طبیعی در بخش اعظم جهان صنعتی به یک منبع انرژی بسیار ضروری و حیاتی مبدل شده‌است. زغال‌سنگ در قرن نوزدهم انقلاب صنعتی را سبب شد و نفت خام که سوخت قرن بیستم بود باعث توسعه اقتصادی در جهان شد.

مقایسه روشهای پالایش نفت کوره باقیمانده برج تقطیر

$
0
0
در این مقاله مروری اجمالی بر کاربرد فرایندهای شکستن نفت کوره وتبدیل آن به مواد سبک وبا ارزش میگردد.

خواهش میکنم در پایان نظرات خود را بیان کنید.


مروری بر فرایندهای ارتقا کیفی نفت کوره:


گزینش اقتصادی فرایند ارتقای کیفی برشهای سنگین موضوع بسیار پیچیده ای است.زیرا جنبه ها سیاسی,زیست محیطی وفنی را در بر میگیرد,بر خلاف تصمیماتی که بازار اتخاذ میکند معیارهایی که ارزیابی آنها از دیدگاه اقتصادی دشوارتر است باید در نظر گرفته شوند.در نتیجه بهترین تصمیم برای یک پالایشگاه احتما لا بدترین تصمیم برای پالایشگاه دیگر خواهد بود.حتی اگر هر دو متعلق به یکشرکت باشند.خلاصه ای از مزایا ومعایب این فرایندها پیچیدگی این موضوع را به خوبی نشان میدهد

فرایندهای کراکینگ گرمایی دارای این مزیت هستند که نفت خام باقیمانده خلا حذف میشوندوبدین ترتیب هیچ سوخت باقیمانده ای برای دفع وجود ندارد وبیشتر باقیمانده خلا به بخشهای هیدرو کربن های زود جوشتر مناسب برای خوراک واحدهای دیگر تبدیل میشوند تا درآن واحدها به سوخت های حمل ونقل تبدیل شوند.با این وجود از نفت های خام پر گوگرد در فرایندهای کک سازی نوعی کک سوختی حاوی گوگرد زیاد بدست میاید که این کک به سختی به فروش می رسد وراه دیگر این است که خوراک واحدهای کک سازی در ابتدا درمعرض واحد تصفیه وتبدیل هیدروژنی قرار گیردتا حاوی گوگرد کمتری باشد.باید توجه کرد که فرایند کک سازی فلکسی در مقایسه با کک سازی تاخیری پر هزینه تر است.ولی کک سازی فلکسی دارای این مزیت است که کک به یک سوخت گازی با ارزش حرارتی پایین برای تامین احتیاجات انرژی پالایشگاه تبدیل میشود وگوگرد به عنصری قابل قروش تبدیل میشود.


در سالهای اخیر نیاز به تولید فراوردهای سبک وبا ارزش مثل نفتا برای تامین بنزین میتواند ما را به تسمت فرایند های کراکینگ کاتالیستی از قبیل فرایندFCCوRFCC سوق دهد واین فرایندها به دلیل تولید مواد سبک بیشتر جایگزین کراکینگ حرارتی شده اند.باید به این موضوع توجه کرد که گازهای سبکی که در کراکینگ کاتالیستی تولید میشوند در مقایسه با کراکینگ حرارتی محتوی اولفینهای بیشتری هست

اما بایدتوجه داشت که فرایندهای کراکینگ کاتالیستی از نظر پذیزش انواع خوراک با محدودیتهای مواجهند به عبارت دیگر ناخالصی های موجود در باقیماندهای سنگین مانند فلزات.گوگردو نیتروژن از محدودیت های عمده خوراک این فرایند هستند.


فرایندهای هیدرو کراکینگ نیز در سالهای اخیر توسعه زیادی یافته اند که توجه به این امرچندین علت داشته که عبارتند از:


1-نوع تقاضا برای فراورده های نفتی تغییر کرده است ودرخواست بنزین در مقایسه با مواد دیگر تقطیر بالا رفته است.


2-در سالهای اخیر هیدروژن با قیمت ارزان وبه مقدار زیاد بعنوان فراورده جانبی عملیات واحد رفرمینگ بدست می آید.


3-مسائل زیست محیطی که موجب محدودیت غلظتهای گوگرد و ترکیبات آروماتیکی در سوختهای موتوری شده است که البته در پالایشگاهای امروزی اغلب کراکینگ کاتالیستی و هیدرو کراکینگ بهصورت گروهی کار میکنند.


در فرایندهای تصفیه وتبدیل هیدروژنی مقادیر گوگرد وفلزات موجود در نفت کوره خلا کاهش می یابد ونسبت به هیدروژن به کربن فراورده ها از طریق افزودن هیدروژن ارتقا می یابد



این فراوردهها شدیدا آروماتیک هستند واین فراورده ها نقش دو گانه ای دارند یعنی هم برای تصفیه باقیمانده های سنگین برای تولید نفت کوره گوگرد کم به کار میروند وهم برای تهیه خوراک فرایندهای کراکینگ مورد استفاده قرار می گیرند

در فرایند استخراج با حلال 55تا70 درصد باقیمانده خلا برایFCC یا واحدهای هیدروکراکینگ بازیافت می شود یا به منابع اختلاط سوخت حمل ونقل تبدیل میگردد.ولی بخش آسفالت به دشواری تبدیل وفراوری میشود واغلب به فروش می رسد.


پایان

امتیاز ویژه صنعتی به دانشجویان و اساتید دانشگاه امیرکبیر

$
0
0
برای توسعه بازدیدهای صنعتی در مقطع کارشناسی دانشگاه صنعتی امیر کبیر، آیین نامه بازدیدهای صنعتی تدوین شد که به موجب آن به اساتید و دانشجویان فعال امتیازاتی اختصاص می‌یابد.
به گزارش خبرنگار مهر، ایـن آیین نامه تشـویقی برای توسـعه بازدیدهای صنعتی دانشجویان و اساتید است. طبق این آییـن نامه برای دانشـجویان که گـزارش مطلوبی را از بازدیدهـای خـود از صنایـع ارائه کنند امتیازاتی در نظر گرفته می شود.

برای اساتیدی که در بازدیدهای صنعتی فعال باشند امتیازاتی در زمینه گرنت و ارتقاء مرتبه علمی لحاظ خواهد شد. تدوین این آیین نامه از ایده هر درس یک بازدید، صورت گرفت، در برخی از دروس الزامی مبنی بر اینکه اساتید، دانشجویان را برای بازدید از مراکز صنعتی و کارخانه‌ها اعزام کنند وجود نداشت.

برای گسترش ارتباط دانشجویان کارشناسی با صنعت این ایده مطرح شد تا دانشجویان و اساتید تنها به بازدید در چند درس اکتفا نکرده و بازدید از مراکز صنعتی را گسترش دهند تا بتوانند بعد از فارغ التحصیلی به خوبی با صنعت ارتباط برقرار کنند.

با تدوین این آیین نامه و در نظر گرفتن امتیازاتی برای اساتید و دانشجویان فعال، زمینه‌ای برای تشویق اساتید و دانشجویان برای برگزاری و شرکت در بازدیدهای صنعتی فراهم خواهد شد.


امیدوارم روزی هم تو دانشگاه ما این چنین اتفاقاتی بیفتهتعجبتعجبامیدوار

پوشش های خودتمیزشونده بر اساس خاصیت آب گریزی

$
0
0
ابداع پوشش های ابرآب گریز حاضل کار دو گیاه شناس از دانشگاه بن می باشد . برتولت و نینهیوس در سال 1998 ساختار برگ نیلوفر آبی را آزمایش کردند و پدیده ای را با توجه به ظاهر سطح و کارکرد خود تمیز شوندگی آن تشخیص دادند. آنها این پدیده را "اثر نیلوفر آبی " نام نهادند و این اصلاح را به عنوان یک نام تجاری ثبت نمودند .
بیش از 200 گونه از گیاهان شناخته شده اثر خود تمیز شوندگی را بر اساس قطرات کروی غلتان بر روی سطح شان نشان می دهند و شاید مشهورترین این گیاهان گیاه نیلوفر بومی آسیای جنوب شرقی باشد که به عنوان سمبل پاکیزگی مورد احترام است ، باشد .
طبق شکل (1) مشاهدات اصلی گیاه شناسان فوق الذکر این بود که برگ های نیلوفر آبی در واقع زبر می باشد .در شکل سطح برگ ها از برآمدگی های کوچکی به ارتفاع
10-5 میکرون و فاصله ی 15-10 میکرون از یکدیگر پوشیده شده است . این سطح ناهموار نیز از بلورهای آب گریز مومی شکل به اندازه ی تقریبی 1 نانومتر پوشیده شده است . زبری دوگانه در روی سطح از اهمیت ویژه ای در خواص خود تمیزشوندگی آن برخوردار است .

.jpg  0504031.jpg (اندازه: 83.51 KB / دانلودها: 27)
شکل (1): تلفیق زبری میکرونی ( برآمدگی ها ) و زبر نانومتری ( بلورهای موم ) در سطح برگ نیلوفر آبی

هنگامی که قطرات آب با یک سطح ابرآب گریز برخورد می نمایند روی نقاط بلند سطح زبر قرار می گیرند تا با کم کردن سطح تماس خود با جامد ، قطرات کروی را بر روی فرشی از هوا ایجاد نمایند . شکل(2) چنین پدیده ای را به تصویر کشانده است .

شکل (2) : سطح چوبی که آب گریز شده است . همانگونه که دیده می شود قطرات آب بر روی سطح به صورت کروی قرار می گیرند تا زاویه تماس سطح افزایش یابد .
دو بخش تشکیل دهنده ی برگ نیلوفر آبی زبر کلی سطح و در نتیجه ابر آب گریزی آن را افزایش می دهد . البته این اساس دوگانه احتمال آسیب دیدن " فضای مملو از هوای سطح " را بر اثر آب مثلاً حاصل از چگالش یا رگبار شدید باران نیز کم می کند .

تولید سوخت از ضایعات پلاستیکی از سوی محققان کشور

$
0
0
محققان پژوهشگاه مواد و انرژی با استفاده از ضایعات پلاستیکی مایعات نفتی با ارزش مشابه سوخت‌های هیدروكربنی تولید کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس مصطفی رضوانی پور- مجری طرح با اشاره به مشکلات زیست محیطی استفاده از مواد پلاستیکی، گفت: استفاده از روش‌های مرسوم دفع ضایعات پلاستیكی چون سوزاندن پلاستیک‌ها در زباله سوزها، دفن آنها در زمین و یا رها كردن آنها در طبیعت، به دلیل مشكلات زیست محیطی و هزینه‌های بالای آنها روش مؤثری برای حل مشكلات ناشی از این ضایعات نیست.

وی با اشاره به پروژه اجرایی شده در این زمینه اظهار داشت: در این تحقیقات با استفاده از پسماندهای پلاستیکی، مایعات نفتی با ارزش مشابه سوخت‌های هیدورکربنی تولید کردیم.

رضوی پور به بیان چزئیات این طرح پرداخت و خاطرنشان کرد: در این روش به منظور بازیافت شیمیایی ضایعات پلاستیكی و همچنین برای انجام بهتر واكنش و كنترل محصولات حاصل از واكنش پیرولیز، از كاتالیست‌های اكسیدی مانند آلومینا، سیلیكا، گل قرمز و غیره استفاده شد.

وی اضافه كرد: در این روش آزمایش‌ها با استفاده از طراحی مناسب راكتور مورد نیاز از جنس فولاد زنگ نزن و بدون همزن به حجم 28/6 لیتر در شرایط نیمه پیوسته انجام شد كه در تمام آزمایش‌ها حدود 95 درصد از مواد اولیه ضایعاتی پلاستیكی به مایعات هیدروكربنی تبدیل شدند.

مجری طرح ادامه داد: نتایج حاصل از آنالیز محصولات به دست آمده از واكنش پیرولیز نشان داد خواصی مشابه سوخت‌های مرسوم نظیر بنزین، دیزل و نفت سفید داشتند.

وی یادآور شد: محصولات گازی و مایع به دست آمده می‌توانند به عنوان جایگزین سوخت‌های فسیلی و یا به عنوان مواد شیمیایی با ارزش در واحدهای صنعتی پایین دستی مختلف استفاده شوند.

پديده ی Luminescence (مواد نور افشا در تاريکی)

$
0
0
فسفرسانس و فلوئورسانس پديده هايي هستند كه در آنها يك ماده خاص كه بطور عام به آن فسفر گفته ميشود پس از قرار گرفتن در مقابل نور مرئي يا غيره مرئی يا حرارت ( تحريك شده ) اين انرژي را در خود ذخيره مي كند و سپس آن انرژي را بصورت طيفي از امواج مرئي در طول مدت زماني منتشر مي كند . اگر اين بعنوان شباهت اين دو پديده باشد تفاوت آنها در اختلاف زماني بين اين دو دريافت و تابش يا به عبارت ديگر دوام تابش است . اگر زمان تحريك كمتر از ۱۰ به توان ۸- ثانيه باشد، اين پديده را Fluorescent مي ناميم و اگر زمان تحريك بيش از ۱۰ به توان ۸- ثانيه باشد آن را Phosphorescent مي ناميم.به عبارتي در فسفرسنس تحريك طولاني تر و تشعشع طولاني تري داريم و در فلوئورسنس تحريك كوتاهتر تر و تشعشع كوتاهتري تري داريم.

.jpg  f1.jpg (اندازه: 28.28 KB / دانلودها: 7)
در فلوئورسانس كه نمونه آن نور مهتابي يا صفحه تلويزيون است تابش آني است و تقريبا" بلافاصله بعد از قطع نور تمام ميشود . در حالي كه در فسفرسانس ماده بعد از قطع نور نيز تا مدتي به تابش ادامه ميدهد كه مقدار آن بسته به ماده مورد استفاده مي تواند از چند ثانيه تا چندين روز طول بكشد . در فلوئورسانس برانگيختگي ميان دو تراز اصلي با انرژي هاي E1,E2 اتفاق مي افتد كه جابجايي بين أنها كاملا" أزاد است .الكترون با دريافت انرژي بر انگيخته شده وبه تراز E2 مي رود وپس از 8تا 10 ثانيه دوباره به تراز اول بر مي گردد و فتوني با انرژي E2-E1 تابش مي كند اما در فسفرسانس ماجرابدليل وجود يك تراز مياني كمي پيچيده تر است اين تراز كه مابين تراز پايه و برانگيخته قرار دارد تراز نيمه پايدار مي باشد و مانند يك دام براي الكترونها عمل ميكند به خاطر شرايط خاص اين تراز انتقال الكترون از أن به ساير ترازها ممنوع واحتمال أن بسيار كم است بنابراين چنانچه الكتروني پس از برانگيختگي از تراز E2 در دام تراز نيمه پايدار بيافتد انجا مي ماند تا زماني كه به طريقي ديگر مجددا" برانگيخته شود وبه تراز E2 برگردداين اتفاق مي تواند تحت تاثير جنبشهاي گرمايي اتمها يا مولكولهاي مجاور ويا برانگيختگي نوري روي دهد اما احتمال وقوع أن بسيار كم است به همين دليل چنين الكترونهايي تا مدتها در تراز مياني مي مانند (بسته به ساختار اتمي ماده و شرايط محيطي) وهمين عامل تاخير در باز تابش بخشي از انرژي دريافت شده است.تحريك اين ماده ها به گونه هاي مختلف انجام مي شوند: بمباران فوتوني، الكترونها، يونهاي مثبت، واكنشهاي شيميايي، گرما و گاهي اوقات ( مخصوصاً در جانداران ) تنش هاي مكانيكي... راز کرمهای شب تاب در فسفرسانس است.

برای ساختن مواد درخشنده در تاريکی بايد فسفری وجود داشته باشد که با استفاده از نور معمولی انرژی بگيرد و طول تابش ان زياد باشد.برای مثال دو فسفری که اين ويژگی ها را دارند مثل ( Zinc Sulfide ) و ( Strontium Aluminate ). که ( Strontium Aluminate ) بهتر است برای طول تابش بيشتر. اين مواد با پلاستيک مخلوط ميکنند و مواد درخشنده در تاريکی را ميسازند.

.jpg  f2.jpg (اندازه: 22.02 KB / دانلودها: 7)
بعضی مواقع ممکن است شما موادی را ببينيد که ميدرخشند ولی به انرژی احتياجی ندارند!يکی از ان مثالها بروی عقربه های ساعتهای گران قيمت است.درانها فسفر با يک عنصر راديو اکتيو مخلوط شده (مثل راديوم- radium) که ان عنصر با انتشار راديو اکتيو فسفر را مرتبا با انرژی ميکند.

شرحي از نحوه ي كار لامپ هاي فلوئورسنت :

در اين لامپها يك تخليه ي الكتريكي در محيطي از بخار جيوه و يك گاز خنثي ( مانند آرگون ) انجام مي شود. بخار جيوه بر اثر اين تخليه ي انرژي و جذب اين انرژي، شروع به تشعشع مي كند و طول موج اين تشعشع ۲۵۳۷ آنگستروم است كه در محدوده ي طيف UV ( فرا بنفش ) است.
از ديگر سوي، دبواره ي داخلي لامپ را با مواد فسفرسنتي پوشش مي دهند و اين مواد توسط اشعه ي UV تحريك شده، نور مرئي تابش مي كنند. در دهه ي ۱۹۴۰ اين پوشش Zn2SiO4 (سيليكات زيركونيم) بود و از Mn بعنوان Activator استفاده مي كردند. بعدها يك محلول فسفاتي به صورت Ca5.(PO4)3.(Cl,F).Sb3+ion.Mn2+ion - كه Sb3+ion يعني يون ۳ بار مثبت آنتيموان - استفاده شد كه Activator ان، Sb ( آنتيموان ) بود.

چه موادي اين گونه هستند (نام عنصر ها) و رنگ نور انها به چه بستگي دارد؟

زمان عملكرد كوتاه
ماده ي زمينه Activator رنگ تشعشع كاربردCaWO4بدون Activator آبيلامپ آبيCaWO4Pbآبي كم رنگ لامپ آبيBaSi2O5Pbفرا بنفش لامپ تشعشع طولاني مدت فرابنفشZn2SiO4Mnسبزلامپ سبزCaSiO3Pb3Mnبين زرد و نارنجي لامپ رنگي با كيفيت بالاCd2B2O5Mnنارنجي / زرد لامپ ترنر

زمان عملكرد طولاني
ماده ي زمينه Activatorرنگ تشعشع كاربردZn2SiO4Mnزرد سبز رادار و اسيلوگرافCaSiO3Pb3Mn نارنجيرادار(Zn,Be).SiO4 Mnسفيدتلويزيون هاي دقيق

فرمولهاي ساخت پودر لباسشويي دستی+روش تولید

$
0
0
فرمولهاي ساخت پودر لباسشويي
دستي :
سديم سولفونيك آلكيل بنزن خطي 20.28 درصد
سود خشك 2.9
كربوكسي متيل سلولز 1
سولفات يا كربنات سديم 27.87
سيليكات سديم 7
تريپلي فسفات سديم تا 100 كامل شود
اسانس 0.07
اپتيكال برايتنر 0.06
ماشين لباسشويي:
سديم سولفونيك آلكيل بنزن خطي 9.76 درصد
سود خشك 1.3
كربوكسي متيل سلولز 1.5
سولفات يا كربنات سديم 16.18
سيليكات سديم 8
سيليكات منيزيم 1
تريپلي فسفات سديم تا 100 كامل شود
صابون خشك 3
نانيونيك 4
اسانس 0.07
اپتيكال برايتنر 0.09
روش تولید:

.jpg  n00069536-b.jpg (اندازه: 9.41 KB / دانلودها: 8)
ابتدا گوگرد را ذوب نموده و طي دو مرحله از آن تري اكسيد سولفور بسازيد بعد آنرا با الكيل بنزن خطي وارد واكنش نماييد سپس طي واكنش فيلمي آنرا با سود خنثي كنيد خمير حاصله را با پودر ها و ديگر مواد طبق فرمول مخلوط نماييد و آنرا آز طريق يك پاشنده بدرون خشك كن پخش نماييد پودر خشك شده را با انتقال دهند ه هاي هوايي يا اسكرو به سمت سيستم بسته بندي هدايت كنيد.

فرمولاسیییون محصولات شیییمییییایی

$
0
0
توی این تاپیک سعی می کنم فرمولاسیون مواد شیمیایی رو بذارم که باشون سررکارر داشتییمم یا سرو کار پیداا می کنیییم...صرفاا جهت اطلاع بود و رفع حس کنجکاویخنده

مايع ظرفشويي
كوكونات دي اتانل آميد 2.5 درصد
اوره 5
رنگ 0.008
اسانس 0.07
ليترون 0.1
فرمالين 0.2
سود كاستيك 2.19
ال اي بي اس ان آ 16
مابقي آب تا 100
مايع مكمل پودر لباسشويي
نانيونيك (برول 087 ) 35 درصد
گليسيرين 14
الكل طبي 6
آب مقطر 45
صابون دستشويي
پيه صنعتي 67.85
سود خشك 12.25
اسيد چرب نارگيل 11.43
پخت كه كامل شد
EDTA چهار درصد
لانولين 0.5
اسانس 0.7
سولفات منيزيم 0.53
سيليكات سديم 0.4
رنگ 0.01
اپتيكال برايتنر 0.01
دي اكسيد تيتان 0.1

موفقيت محققان ايراني در توليد هيدروژن خالص از متان

$
0
0
پژوهشگران دانشگاه سمنان و پژوهشگاه صنعت نفت با سنتز هیبریدی نانوجاذب توانستند به 99.99 درصد ‏جداسازی هیدروژن از متان دست پیدا کنند.‏

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، هیدروژن از کاربرد گستردهای در زمینههای متفاوت برخوردار است که میتوان گفت یکی از مهمترین این ‏کاربردها استفاده در هیدروکرکینگ ‏‎(hydrocracking) ‎‏ است.

تا کنون هیچ منبع ‏شناخته شدهای برای استخراج هیدروژن خالص گزارش نشده است و برای تامین نیازهای صنعت، این ماده را با ‏استفاده از واکنش جابجایی آب-گاز ‏‎(WGS)‎‏ طی فرایندهای شیمیایی تهیه میکنند. به همین منظور برای ‏به دست آمدن گاز هیدروژن خالص باید مواد اولیه و محصولات تولیدی غیر از هیدروژن را از هیدروژن ‏جداسازی کنند. به دلیل این که متان به عنوان مواد اولیه این واکنش است، باید هیدروژن ابتدا از متان ‏جداسازی شده و سپس به مراحل دیگر انتقال داده شود.

تا کنون روشهای مختلفی برای این جداسازیها ارائه ‏شده است، اما هدف همه این روشها دستیابی به بالاترین درصد جداسازی است.‏

مهندس جواد کیپور، کارشناسی ارشد مهندسی شیمی با همکاری دکتر علی حقیقی اصل از دانشگاه سمنان ‏با مشارکت دکتر علیمراد رشیدی از پژوهشگاه صنعت نفت با سنتز جاذب کربن و هیبرید کردن آن با کربن نانو فیبر، نانوجاذبهایی تهیه کردند که توانایی جداسازی 99.99 درصد هیدروژن از مخلوط هیدروژن و متان را ‏داراست.‏

آنها به همین منظور رسوب نانوساختارهای کربن بر روی کربن فعال ساخته شده از پوست گردو که به ‏صورت شیمیایی با ‏KOH‏ فعال شده بود را مورد مطالعه قرار دادند. در راستای تهیه کربن فعال، کربن پوست ‏گردو را آسیاب کاری کرده و سپس ‏KOH‏ را به آن اضافه کردند و به تدریج دمای مخلوط را افزایش دادند. ‏جریان نیتروژن را از روی این محلول در دمای مشخصی عبور دادند و پس از طی مراحل لازم برای سنتز، کربن ‏فعال تهیه شد.

محققان دانشگاهی برای ادامه بررسیهای خود، نانولولههای کربنی تک جداره و چند جداره را به روش ‏رسوبدهی شیمیایی از فاز بخار ‏‎(CVD)‎‏ با استفاده از کربنهای فعال تهیه شده، سنتز کردند. پس از ‏فعالسازی فیزیکی به وسیله کربن دیاکسید، آزمون جذب سطحی متان و هیدروژن برای نمونهها صورت ‏گرفت.‏

نتایج بدست آمده از این آزمون نشان میدهد که جذب سطحی متان برای رسوب کربن نانوفیبر روی کربن ‏فعال، حدود 17.92 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که افزایش جذب سطحی متان تاثیری بر میزان ‏جذب هیدروژن نداشته است.

همچنین آزمایشهای آنان نشان میدهد که جاذب کربن هیبریده شده توسط کربن ‏نانوفیبرها میتواند مخلوط متان و هیدروژن که با نسبت مساوی از آنها تهیه شده است را تا 99.99 درصد جدا سازی کرده و گاز خروجی 99.99 درصد هیدروژن خالص باشد. این در حالی است که جاذبهای تجاری ‏استفاده شده در ستون ‏PSA‏ در شرایط متعارف تا 73.80 درصد میتواند هیدروژن را خالص سازی کند.‏

نتایج این کار تحقیقاتی نیز در مجله ‏«Chemical Engineering Journal‏» (جلد183، 15 فوریه سال ‏‏2012) منتشر شده است.

تولید نسل جدیدی از کاغذهای دافع آب و روغن

$
0
0
با اصلاح شبکه زیرین فیبر سلولزی، حذف کرک های سطحی و بکارگیری پوشش شیمیایی نازکی به جای آن، محققان نوع جدیدی از کاغذ ساخته اند که می تواند گستره وسیعی از مایعات از جمله آب و روغن را دفع کند.
İmage

این کاغذ برای جذب مایعات مزیت به اصطلاح اثر نیلوفر آبی را به خود گرفته است و این کار را از طریق ایجاد الگوهای سطحی در دو مقیاس اندازه ای مختلف و کاربرد پوشش شیمیایی بر روی آن انجام می دهد.

در این ماده که توسط پژوهشگران موسسه فناوری جورجیا ابداع شده از ساختارهای نانومتری و میکرونی و یک سطح فلوروکربنی برای تبدیل کاغذهای قدیمی به یک ماده پیشرفته استفاده شده است.

از این کاغذ اصلاح شده می توان به عنوان پایه ای برای نسل جدید شیوه های تشخیصی زیست پزشکی ارزان قیمت استفاده کرد که در آنها نمونه مایع می تواند در طول الگوهای چاپ شده بر روی کاغذ با استفاده از جوهر آب گریز و یک چاپگر میزی معمولی جریان یابد.

این کاغذ می تواند مواد مناسب و بهبود یافته ای را برای بسته بندی ارائه کند که می تواند ارزان تر از دیگر مواد دافع آب و روغن باشد. با استفاده از این کاغذ می توان آب و روغن دفع شده را دوباره بازیافت کرد.

"دنیس هس" استاد دانشکده مهندسی شیمی و زیست مولکولی دانشکده فناوری جورجیا گفت: کاغذ یک ماده ناهمگن ساخته شده از رشته های فیبری در اندازه های مختلف، طول های متفاوت و مقاطع غیر دایره ای است.

وی گفت: معتقدیم این نخستین بار است که یک سطح ابر آب گریز که می تواند تمامی مایعات را دفع کند بر روی یک ماده انعطاف پذیر، سنتی و ناهمگن مانند کاغذ ساخته می شود.

این کاغذ جدید را می توان از رشته های نرم و سخت چوبی با استفاده از فرایند کاغذ سازی اصلاح شده ساخت.

در حال حاضر نمونه های چهار اینچی از این ابر کاغذ ساخته شده و امکان افزایش مقیاس این تولید وجود دارد . به گفته محققان آزمایش های بلند مدت این کاغذ هنوز انجام نشده است.

نتایج این تحقیقات درنشریه ACS Applied Materials & Interfaces منتشر شده است.

انتقال حرارت

$
0
0
بچه ها فردا کلاس انتقال حرارته هر کی خواست میتونه بیاد
پنجشنبه (1392.3.9)ساعت 8صبح

راهكارهاي تازه براي پاكسازي لكه هاي نفتي دريا

$
0
0
راهكارهاي تازه براي پاكسازي لكه هاي نفتي دريا

اگر از عامه مردم بپرسند كه جداسازي مواد نفتي و روغني از آب چگونه انجام مي شود احتمالاپاسخ خواهيد شنيد كه اين كار ساده اي است چون مواد نفتي و آب داراي وزن مخصوص متفاوتي هستند و بر اين اساس مي توان آنها را جدا كرد. با اين همه پس چرا پاكسازي لكه هاي نفتي در درياها كار ساده اي نيست؟ شايد اين موضوع را بتوان به وجود نمك و املاح در آب هاي درياها ربط داد كه به دليل وجود موج و حركت آب باعث گسترش اين لكه ها و سخت شدن عمليات پاكسازي مي شود. حال هرچه ميزان مواد نفتي نشت كرده به دريا زيادتر باشد، بر پيچيدگي مشكل افزوده مي شود. البته همواره براي پاكسازي لكه هاي نفتي از راه حل هاي فيزيكي، شيميايي و بيولوژيك نيز صحبت به ميان مي آيد كه ميزان كارآيي هريك را مي توان آزمود. از وقوع نشت نفت در خليج مكزيك به عنوان يك فاجعه زيست محيطي عظيم ياد شده است كه هفته ها در صدر اخبار قرار داشت. بعدها پس از پايان بحران نيز كشورهاي درگير دريافتند كه عمليات پاكسازي ساده نخواهد بود و با فناوري هاي كنوني فقط چند درصد از نفت واردشده به دريا را مي توان جداسازي و بازيابي كرد. آنها براين اساس سعي كردند ناتواني خود در اين زمينه را به چراغي براي آينده تبديل كنند و براي اين كار مسابقه اي برپا داشتند تا فناوري موجود در اين ارتباط را ارتقا دهند. در اين مسابقه قرار بود كه به تيم برتر مبلغ يك ميليون دلار، به تيم دوم مبلغ 300هزاردلار و به تيم سوم نيز صدهزاردلار جايزه پرداخت شود تا با اين كار ذهن ها مجددا به كار افتد و مسير جديدي براي ابداعات خلاقانه ايجاد شود. كشور ما نيز با داشتن منابع عظيم نفت و گاز در جنوب و شمال و نيز ترانزيت مواد نفتي در اين درياها همواره با مشكل پاكسازي مواد نفتي مواجه بوده است و از هم اكنون بايد خود را براي رخداد حوادث بزرگي از اين دست آماده كند تا بعدا افسوس زمان هاي ازدست رفته را نخوريم.

ادامه دارد...

آیا میدانید چرا فلزات در دماهای مختلف و متفاوت به جوش می آیند؟

$
0
0
آیا میدانید چرا فلزات در دماهای مختلف و متفاوت به جوش می آیند؟

بلورهای فلزی، الکترونهای خارجی اتمهای فلزات سست می**باشند و در یک بلور
فلزی آزادانه حرکت می**کنند. بخش باقیمانده از اتمهای فلز، یونهای مثبت، مکانهای
ثابتی را در بلور اشغال می**نمایند. ابر منفی الکترونهای آزاد که گاهی گاز
الکترون یا دریای الکترون نیز نامیده می**شوند، مسؤل نگه داشتن بلورها به
یکدیگر است. این نیروی پیوستگی به پیوند فلزی موسوم است. پیوند فلزی،
پیوندی قوی است. بیشتر فلزات دارای نقاط ذوب و چگالی بالا هستند.عوامل
زیاد و متفاوتی در تعیین نقاط ذوب و جوش دخیل هستند اما به طور کلی می
توان گفت نقطه ی ذوب و جوش یک فلز به انرژی شبکه و نیز نوع شبکه بلورین که
فلز در قالب آن شبکه به صورت بلور درآمده است، بستگی دارد، هر چه انرژی
شبکه بیشتر باشد و شبکه بلورین متراکم تر باشد ، نقطه ذوب و جوش بالاتر می
رود. حال انرژی شبکه به دو عامل بستگی دارد، بار یونهای فلزی و اندازه ی
کاتیونها.
همانطور که بیان شد در فلز، کاتیونهای فلزی در دریایی از
الکترونها قرار دارند. حال هر چه بار کاتیون بیشتر باشد و تعداد الکترون
بیشتری از فلز جدا شده درون دریای الکترون ریخته باشد، جاذبه ی بیشتری بین
الکترونها و کاتیونها وجود داشته، نقطه ی ذوب و جوش افزایش می یابد. به
عنوان مثال فلزات گروه اول نرم بوده دارای نقاط ذوب و جوش پایینی هستند ،
زیرا هر اتم فلزی تنها یک الکترون در لایه ی خود دارد و به درون دریای
الکترونی می ریزد، درنتیجه جاذبه ی خیلی قوی بین کاتیونها و الکترونهای
موجود در دریای الکترون وجود ندارد، برعکس در عناصر واسطه، گاهی یک اتم
فلزی، 7 الکترون به درون دریای الکترونی می ریزد و این سبب برقراری یک
جاذبه ی بسیار قوی بین کاتیونها و الکترونها می شود و سبب سخت شدن فلز و
بالا رفتن نقاط ذوب و جوش می شود.همچنین نوع و ساختار شبکه بلورین عامل
مهمی است. شبکه های متفاوت مانند مکعبی مرکز پر، مکعبی ساده، هشت وجهی و
... دارای تراکم های متفاوت هستند. هر فلزی در شبکه بلورین خاص خود متبلور
می شود که خود نقش مهمی در تعیین نقطه ذوب و جوش عنصر فلزی دارد. به عنوان
مثال شبکه بلوری همه ی فلز های قلیایی از نوع مکعبی مرکز پر است و با
افزایش عدد اتمی از بالا به پایین، فاصله ی بین اتم ها بیشتر شده ، تراکم
و به هم پیوستگی اتم ها کاهش یافته و نقطه ی ذوب و جوش کاهش می یابد.

برگزاری نمایشگاه اختراعات م شیمی و نفت در دانشگاه پیام‌نور شیراز

$
0
0
برگزاری نمایشگاه اختراعات در دانشگاه پیام‌نور شیراز

.jpg  13911004000520_PhotoA.jpg (اندازه: 37.21 KB / دانلودها: 30)
به همت انجمن علمی مهندسی شیمی و نفت، نخستین نمایشگاه اختراعات در دانشگاه پیام‌نور شیراز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز به نقل از روابط عمومی دانشگاه پیام‌نور شیراز، این نمایشگاه به مدت سه روز و با هدف آشنایی دانشجویان با طرح‌ها و اختراعات در زمینه شیمی و نفت، آشنائی با طرح‌ها و ایده‌های مخترعان این استان، ایجاد انگیزه و فراهم آوردن فرصت برای دانشجویان علاقمند به پژوهش و اختراع و آموزش نحوه ثبت اختراع برگزار شد.

در این نمایشگاه دانشجویان با طرز ساختن، فرآوری و کارکرد پنج اختراع در حوزه شیمی با عناوین لباس ضد چاقو، پودر جوش فضایی، مایع ضدضربه و ضدانفجار، پلیت برد منعطف الکتریکی و رنگ «u.v» ماورای بنفش آشنا شدند.

در خبر دیگری از همین منبع، عنوان‌ شده مسابقات گلایدرهای دست پرتاب با حضور دانشجویان رشته مکانیک و هوا و فضای دانشگاه پیام نور شیراز برگزار شد.

در این ‌سری از مسابقات هشت تیم سه نفره متشکل از دانشجویان رشته مکانیک و هوا و فضای دانشگاه پیام نور شیراز به مدت یک روز در سالن ورزشی شهید شاه‌چراغی این دانشگاه به رقابت پرداختند.

این مسابقات طبق آخرین آیین‌نامه‌های مسابقات کشوری و با حضور داورانی از اساتید دانشگاه و با هدف ایجاد علاقمندی و سوق دادن دانشجویان نخبه و بالقوه دانشگاه به سمت صنعت هوا و فضا و ایجاد فضای کارهای عملی در کنار مفاهیم تئوری و همچنین انتخاب دو تیم برتر دانشگاه برای اعزام به مسابقات گلایدر دست پرتاب دانشگاه امیر کبیر تهران انجام شد.

در مرحله نخست، گلایدرها توسط اساتید دانشگاه و داوران مورد بازدید و ارزیابی قرار گرفتند و در مرحله بعد به انجام تست‌هایی مانند وزن گلایدر و طول بال و برد بیشینه پرادخته شد و گلایدرهای دانشجویان با توجه به معیارهای زمان و برد پرواز، زیبایی طراحی و ساخت مورد ارزیابی قرار گرفتند و تیم برگزیده اعلام شد.

در این دوره از مسابقات تیم دانشجویی شهید دوران و تیم دانشجویی «آسمان» به ترتیب مقام‌های اول و دوم را کسب و به مسابقات کشوری امیر کبیر معرفی شدند.

آیا میدانید که چه موادی در صنعت از حنا بدست میایند؟( اتحادی از طبیعت و م شیمی)

$
0
0
آیا میدانید که چه موادی در صنعت از حنا بدست میایند؟
برگهای حنا دارای تانن، صمغ، پنتوزان، کوئینون، فلاونوئید، اسانس، مواد چرب ومواد رزینی می باشد. مهمترین ترکیب شناخته شده حنا لاوسون نام دارد کهماده اصلی رنگی در حنا محسوب میشود. لاوسون به صورت بلورهای منشوری شکلدر اسید استیک به دست می آید که در دمای ° 195- ° 196 تجزیه می**شود. بااستفاده از روشهای جداسازی و ستون کروماتوگرافی می توان ترکیبات موجود دریک ماده را از یکدیگر جدا نمود. به این صورت که گیاه را خشک کرده و آن رابه صورت پودر در آورده در حلال مناسب ریخته چند روز اجازه می دهند تاترکیبات وجود در ماده وارد حلال شود. سپس با استفاده از یک ستون و بهدفعات با چندین حلال کار جداسازی را انجام می دهند.اما این مواد در صنعت الزاماً از حنا به دست نمی آیند و هر کدام تولید صنعتی خاص خود را دارند .به عنوان مثال تانن ماده ای است که در عصاره? بسیاری از گیاهان وجود دارد.معمولاً آن را از پوست بلوط به دست می آورند. ولی علاوه بر بلوط گیاهان دیگری نیز مانند چای، سیب نارس، به نارس، برگ گردو و بارهنگ نیز دارایتانن هستند.

ساخت دستگاهی برای بازیافت گاز هلیم و آرگون از سیستم‌های سرمایشی

$
0
0
پژوهشگران مرکز رشد علم و فناوری بافق دستگاهی ساختند که می تواند گاز آرگون و هلیم نشت شده از سیستم‌های سرمایشی صنعتی را جذب و بازیافت می‌کند.

تولید روزافزون مبردها (مواد سرمازا) و گرم شدن کره زمین بر اثر آزاد شدن این نوع مبردها، استفاده از سیستم‌های سرمایشی برای سرد کردن محیط کار و همچنین استفاده از سیستم‌های سرمایشی قدرتمند برای حفظ مواد غذایی را به دنبال دارد.

در حال حاضر در صنایع کشاورزی، پتروشیمی، شیلات و هواپیمایی از سیستم‌های سرمایشی استفاده می‌شود در حالی که این سیستم‌ها دارای گازهای مختلف هستند.

در صورتی که در سیکل موجود سیستم‌های سرمایشی کولر خودرو و یا سردخانه‌های مواد غذایی نشتی کوچکی رخ دهد و یا بر اثر تصادف بخش کندانسور که حاوی بیشترین گاز موجود در مدار خودرو که در قسمت جلوی خودرو قرار دارد، آسیب ببیند، رخدادهای ثانویه را درپی خواهد داشت.

در این راستا پژوهشگران مرکز رشد بافق پارک فناوری پزد سیستمی طراحی کردند که قادر است پس از تشخیص نشتی گازهای هلیم و آرگون از سیستم‌های سرمایشی با استفاده از سنسورهایی که طراحی شده گازهای متساعد شده را جذب می‌کند و عملیات بازیافت را در داخل مخزن پمپ قدرتی انجام می‌دهد. گاز بازیافت شده مجددا به مدار سیستم سرمایشی تزریق می‌شود و مدار دوباره شروع به کار می‌کند.

این سیستم قادر به بازيافت گازهای هلیم و آرگون و قابل نصب بر روی خودروها و تمام سیستم‌هایی است که با این گازها کار می‌کند.

طراحی این دستگاه در راستای جلوگیری از آلودگی محیط زیست به هنگام نشتی گاز در سیستم‌های خنک کننده، جلوگیری از خروج مقدار گاز باقی مانده در سیستم‌های خنک کننده به هنگام تعمیر و بازیابی آن و جلوگیری از هدر رفتن سرمایه‌های مالی برای وارد کردن غیر ضروری مبردهایی چون گاز هلیم و آرگون.

سوخت زیستی با قارچ های اصلاح ژنتیکی شده

$
0
0
محققان با استفاده از قارچ های اصلاح ژنتیکی شده، شیوه ارزان قیمتی برای عرضه سوخت زیستی ارائه کرده اند.
İmage
سوخت زیستی اغلب از گیاهان نشاسته ای به دست می آید، اما این شیوه، تولید سوخت را در رقابت با تولید غذا قرار می دهد.

دانش پژوهان دانشگاه فناوری وین موفق به تولید قارچ های اصلاح ژنتیکی شده اند که توانایی تجزیه زنجیره های بلند سلولز و زیلان را به مولکول های قندی کوچکتر دارند. این شیوه می تواند تولید سوخت زیستی را بسیار ارزان تر تمام کند.

زباله های لیگنوسلولزی مانند کاه یا خاک اره می تواند برای تولید سوخت زیستی مورد استفاده قرار گیرد البته تنها در صورتی تولید این سوخت به این شیوه امکان پذیر است که بتوان زنجیره های طولانی سلولز و زیلان را با موفقیت به مولکولهای کوچکتر قندی تجزیه کرد.

برای این کار، محققان از قارچ و یک سیگنال شیمیایی خاص استفاده کردند که می توان از آنها برای تولید آنزیم های لازم به منظور تجزیه سلولز بهره برد. از آنجا که این فرایند بسیار گران است محققان کلید مولکولی که تولید آنزیم را در قارچ ها تنظیم می کند، مورد بررسی قرار دادند.

در نتیجه، اکنون تولید قارچ های دست ورزی شده ای که آنزیم های لازم را به طور کاملا مستقل تولید می کنند امکان پذیر شده است. از این رو تولید سوخت زیستی به طور قابل توجهی ارزان تر تمام می شود.

با این شیوه تولید سوخت زیستی از لینگوسلولز یک گزینه مناسب و مطلوب خواهد بود.

انرژی زمین گرمایی

$
0
0
به تعیبری ساده، انرژی حرارتی موجود در زیر پوسته زمین، انرژی زمین‌گرمایی نامیده می‎شود. در حقیقت زمین منبع عظیمی از انرژی حرارتی است که این حرارت به طریقه‎های متفاوتی از جمله فورانهای آتشفشانی، آبهای موجود در سیستمهای زمین‌گرمایی و یا بواسطه خاصـیت رسـانایی (Heat flow) از بخش‌های درونی به سطح زمین هدایت می‎شود. حرارت زمین از مجموعه‎ای آتشین که بیش از 4 میلیارد سال پیش شکل گرفته و رفته رفته روبه انجماد گذاشته و هم اکنون نیز در حال سرد شدن است، سرچشمه می‎گیرد. هر چه به اعماق زمین نزدیکتر می‌شویم ، حرارت آن افزایش می‎یابد بطوری‌که این حرارت در هسته زمین به بیش از 5000 درجه سانتیگراد می‎رسد.
حرارت به طور مداوم از هسته زمین به خارج آن جریان می‎یابد و به لایه های سنگی در سطوح بالاتر منتقل میگردد. هنگامیکه حرارت و فشار کافی وجود داشته باشد برخی از سنگها ذوب شده و تشکیل مواد مذاب را می‎دهند که بدلیل سبکی آنها نسبت به سنگهای در برگیرنده به آرامی به سمت پوستة زمین حرکت کرده و حرارت را از عمق به سطح منتقل می‎نمایند. گاهی اوقات مواد مذاب به سطح زمین آمده و بر روی آن جاری می‎شوند که آن را گدازه می‎نامند. لیکن در اکثر موارد، مواد مذاب در زیر پوسته زمین باقی مانده و سبب گرم کردن سنگها و آبهای جوی نفوذی اطراف خود- گاه تا 370 درجه سانتیگراد می‌شود. مقداری از این آبهای زمین‌گرمایی داغ از طریق گسلها و شکافهای زیرزمـین به سطح راه یـافته و به صـورت چشمه‌هــای آب داغ وآبفشانهــا (Geysers) ظاهر می‎شوند. لیکن بخش اعظم این آبها در داخل شکافها و فضاهای خالی موجود در سنگهای متخلخل پوسته محبوس شده و ذخیره‌ای طبیعی از آب داغ را فراهم می‎آ‎ورد که منبع زمین‌گرمایی یا سیستم زمین‌گرمایی نام دارد.

اولین همایش ونمایشگاه تخصصی محیط زیست، انرژی و صنعت پاک - آذر92

$
0
0
اولین همایش ونمایشگاه تخصصی محیط زیست، انرژی و صنعت پاک - آذر92

محورهاي همايش

انرژی و محیط زیست
آب و فاضلاب
خاک و پسماند
هوا و صوت
محورهای ویژه

.jpg  1899a_t.jpg (اندازه: 3.14 KB / دانلودها: 18)
برگزار كنندگان: دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران
مهلت ارسال چكيده مقالات: 15 تیر 1392
مهلت ارسال متن كامل مقالات: 31 شهریور 1392
تاريخ برگزاري همايش: 11 و 12 آذر 1392

سايت همايش: http://www.eecico.ir
تلفن تماس دبيرخانه: 66478512-66478517 -021
آدرس دبيرخانه: تهران- خیابان انقلاب- خیابان قدس- خیابان شفیعی- پلاک16- طبقه 4
محل برگزاري: دانشگاه تهران
ایمیل: info@eecico.ir
Viewing all 650 articles
Browse latest View live




Latest Images