Quantcast
Channel: تالار گفتگوی دانشجویان پیام نور - مهندسی شیمی
Viewing all 650 articles
Browse latest View live

توليد سوخت خودرو از مازوت در پالايشگاه آبادان

$
0
0
توليد سوخت خودرو از مازوت در پالايشگاه آبادان
اهواز-خبرنگاررسالت:
رئيس مركز تحقيقات و عضو هيئت علمي دانشكده نفت آبادان از نصب، راه اندازي و اجراي مرحله پنجم پايلوت تبديل مازوت به بنزين از سوي متخصصان و مهندسان مركز تحقيقات دانشكده نفت آبادان خبر داد.
دكتر بهروز روزبهاني تصريح كرد: ابداع فرآيند و كاتاليست تبديل مازوت به سوخت خودرو(طرح تبديل مازوت به بنزين) در قراردادي با پالايشگاه آبادان انجام خواهد شد و مجري آن دانشگاه صنعت نفت خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه در سال1381 فرآيند تبديل مازوت به بنزين كشف و در سازمان ثبت اسناد مالكيت هاي صنعتي به نام اينجانب ثبت شد، گفت: براساس اين اختراع 95 درصد مازوت به مايع هاي سبك نفتي (50 درصد بنزين و 50 درصد گازوئيل) تبديل مي شود.
روزبهاني افزود: پس از حصول نتيجه در آزمايش هاي لازم در مذاكره هايي با پالايشگاه آبادان پايلوتي در مركز تحقيقات دانشكده نفت آبادان راه اندازي شد و به دليل اينكه هزينه انجام اين طرح در پالايشگاه بيش از سقف مصوب در پالايشگاه بود، اين فرآيند از حالت خودكار به نيمه خودكار تبديل شد كه با اين روش در هزينه ها صرفه جويي شود.
وي ادامه داد: در قراردادي ميان مجري (دانشگاه صنعت نفت) و پالايشگاه آبادان در سال 1383 اين طرح راه اندازي و طراحي پايلوت پس از چهار سال در سال نوآوري و شكوفايي به ياري خداوند و توانمندي متخصصان دانشكده نفت آبادان در تابستان 1387 با پشتيباني پالايشگاه آبادان راه اندازي و آماده بهره برداري شد.

عکس های حفاری چاه نفت

$
0
0
عکس های حفاری چاه نفت

.jpg  14057mcf5e9e88-60ef-427a-9d64-fb2bc3b89d27.jpg (اندازه: 5.74 KB / دانلودها: 37)

.jpg  14057m551160b6-9ebf-47a8-8e09-7d8f4a32b2e5.jpg (اندازه: 5.02 KB / دانلودها: 37)

.jpg  14057m298d1d7c-9338-424d-a4cf-ee753e2a6019.jpg (اندازه: 8.74 KB / دانلودها: 36)

.jpg  14057m72bdf85e-b69e-40c4-85e0-430b1029a74e.jpg (اندازه: 7.49 KB / دانلودها: 37)

.jpg  14057m6a50b052-1873-4aef-be7a-7b199fa5119e.jpg (اندازه: 7.31 KB / دانلودها: 36)

.jpg  14057m5a4b55ee-e2bc-4c22-8d5a-e920b6e0cad6.jpg (اندازه: 5.22 KB / دانلودها: 37)

لوله حفاری DRILLLPIPE

$
0
0
لوله حفاری
مهمترین بخش رشته لوله های حفاری میله یا لوله حفاری است که به منظور انتقال انرژی به مته و عبور دادن گل حفاری به ته چاه جهت خنک نمودن سر مته و انتقال قطعات خرد شده سنگ از فضای بین دیواره خارجی لوله حفاری و دیواره چاه به سطح زمین طراحی گردیده است.

.jpg  pipe_strands.jpg (اندازه: 47.7 KB / دانلودها: 20)
اصطلاحا وقتی از واژه لوله PIPE استفاده می شود در ذهن امکان عبور سیال از درون آن تداعی می شود که این اصطلاح در مورد لوله های حفاری ماشین صادق است . در مورد ماشینهای ضربه ای بعضا به جای لوله از واژه میله استفاده می شود ROD در لوله های ماشینی ضربه ای علی رغم عبور سیال از درون آن به دلیل قطر کم فضای درونی از واژه میله و حتی سوزن نیز استفاده می شود که منظور همان لوله حفاری است. اندازه لوله حفاری به اندازه چاه قدرت ماشین حفاری و مقدار انرژی منتقله به مته بستگی دارد و طول آن با توجه به طول چاه از چند سانتی متر متغییر است

آزمایش اسانس‌گيري

$
0
0
آزمایش اسانس‌گيري

مواد و وسايل لازم:

«ست تقطير ـ شيشه درب‌دار ـ گياه معطر»

تئوري آزمايش:

اسانس‌ها تركيبات فرار و بوداري هستند كه در بين سلول‌هاي گياهان (برگ، گلبرگ و ...) محبوس مي‌باشند. براي بدست آوردن اين تركيبات بايستي ساختار سلول‌هاي احاطه كننده‌ي اسانس‌ها را شكسته و آن‌ها را آزاد كنيم. يكي از روش‌هاي متداول در صنعت استفاده از بخار آب براي جداسازي اسانس‌ها از گياهان معطر مي‌باشد كه به روش معروف است در اين روش برگ گياهان را در مجاورت بخار آب قرار مي‌دهند و بخار آب بعد از شكستن ساختار سلول‌هاي گياهي اسانس آن را در خود حل كرده و از سيستم خارج مي‌شود، چون اغلب اسانس‌ها روغني مي‌باشند بعد از تقطير مايع بدست آمده دو فازي خواهد شد كه فاز بالا اسانس و فاز پائين آب خواهد بود.



روش كار:

در اين آزمايش به جاي بالن تقطير از ارلن استفاده مي‌كنيم. برگ يا گلبرگ يك گياه معطر را پس از خورد كردن درون ارلن ريخته و مانند دستگاه تقطير بقيه دستگاه را سوار مي‌كنيم.

مقداري آب به گياه درون ارلن افزوده و منتظر مي‌شويم تا عمل تقطير صورت بگيرد. بعد از اتمام تقطير شما مخلوطي از اسانس و آب داريد كه اگر مقدار اسانس شما زياد باشد بعد از مدتي مخلوط شما دو فازي خواهد بود.

چند فرآيند صنعتي نام ببريد كه در آن‌ها يك مايع (مانند اسانس) از يك جامد (مانند برگ گياهان) جدا مي‌شود.

تهيه‌ي آب مقطر

$
0
0
تهيه‌ي آب مقطر

مواد و وسايل لازم:

«نيترات نقره ـ لوله‌ي آزمايش ـ مبرد ـ بالن تقطير ـ درپوش لاستيكي ـ شلنگ ـ بشر ـ سه پايه ـ توري نسوز ـ چراغ گاز ـ سنگ جوش»

تئوري آزمايش:

تقطير يكي از روش‌هاي جداسازي در صنعت است كه در آن يك مايع با نقطه‌ي جوش پائين‌تر از مواد سنگين‌تر جدا مي‌شود. اين مواد سنگين‌تر مي‌توانند مايع يا جامد باشند ولي هر چه هست نقطه‌ي جوش آن‌ها بالاتر است. جزء سبك‌تر يا جزئي كه داراي نقطه جوش پائين‌تر است از طريق تبخير شدن به صورت نسبتاً خالص از محيط خارج شده و سپس در محيط ديگر با عكس عمل تبخير يعني ميعان مجدداً بازيافت مي‌شود. براي خالص‌سازي آب از اجزاي محلول در آن و بدست آوردن آب مقطر از روش تقطير استفاده مي‌شود.

ورودي آب سرد كننده

خروجي آب سرد كننده




روش كار:

دستگاه را مطابق دستور زیرسوار كرده و در بالن كمي آب معمولي مي‌ريزيم. آب را جوشانده و بخار آب را پس از عبور از مبرد و سرد شده در بشر جمع مي‌كنيم. حال در يك لوله‌ي آزمايش مقداري از آب مقطر بدست آمده و در ديگري مقداري از آب شير مي‌ريزيم. اندكي نمك نيترات نقره به هر دو لوله اضافه مي‌كنيم. مشاهده‌ي خود و دليل آن را بنويسيد. در لوله‌ي آزمايش ديگري مقداري آب مقطر ريخته و به آن اندكي نمك طعام بيفزائيد. پس از حل شدن نمك طعام دوباره مقداري نيترات نقره به لوله‌ي آزمايش اضافه كرده، مشاهدات خود و دلايل آن را بنويسيد.

سوار نمودن دستگاه:

۱- سه پایه و توری نسوز را روی شعله خاموش می گذاریم.

۲- بالن تقطیر را روی سه ژایه گذاشته و با گیره می بندیم.

۳- لوله خم گلویی را روی بالن سوار می کنیم.

۴ - مبرد را به لوله خم متصل کرده و با گیره می بندیم.

۵- لوله پیپ شکل را به انتهای مبرد وصل کرده و ظرف مخصوص جمع آوری محصولات را زیر آن می گذاریم.

۶- لوله آب خنک را به ورودی پایین مبرد و لوله آب خروجی را به قسمت بالا خروجی مبرد متصل کرده و جریان آب را تنظیم می کنیم.

تولید طلا از باکتری(توسط دانشمندی ایرانی)

$
0
0
İmageİmage


در این یافته کاظم کاشفی و همکارانش باکتری کشف کرده اند که توانایی مقاومت در برابر مواد سمی دارد و می تواند طلای 24 قیراط تولید کند. این پژوهشگران دریافته اند باکتری مقاوم به فلز Cupriavidus metalliduransمی تواند غلظت های زیادی از کلرید طلا و یا طلای مایع را رشد دهد. این ترکیب نوعی ماده شیمیایی است که در طبیعت یافت می شود.


محققان به تقلید فرایندی که به اعتقاد آنها در طبیعت روی می دهد، این باکتری را با میزان زیادی کلرید طلا تغذیه کردند . طی یک هفته این باکتری این ماده سمی را به تکه ای از طلا تبدیل کرد.
کاظم کاشفی استاد یار میکروبیولوژی و ژنتیک مولکولی دراین باره گفت: کیمیاگری میکروبی کاری است که ما انجام دادیم یعنی تولید طلای ارزشمند از چیزی که هیچ ارزشی ندارد .
در این کار هنرمندانه محققان از ترکیب زیست فناوری، هنر و کیمیاگری برای تبدیل طلای مایع به طلای جامد 24 قیراط استفاده کردند.
در واقع ترکیبی که موجب تولید این طلا می شود شامل یک آزمایشگاه قابل حمل از سخت افزار طلاداده شده 24 قیراطی، یک زیست راکتور شیشه ای و باکتری است.
این کار در رقابت هنر سایبری Prix Ars Electronicaاتریش به نمایش گذاشته شد.
بااین حال آدام براون استادیار هنر الکترونیک دانشگاه میشیگان می گوید امید نداشته باشید که این فرایند می تواند از چیزهای به درد نخور معادنی از طلا برای شما به ارمغان بیاورد چرا که این فرایند در مقیاس بزرگ بسیار پرهزینه است.

İmage

عطر ...

$
0
0
عطر
دید کلی
عطرها موادی هستند که انسان‌ها برای اینکه خوش‌بو باشند و در نزد دیگران مقبول ، از آنها استفاده می‌کنند. عطرهایی که از مواد طبیعی بدست می‌آیند، مانند مشک آهوی ختن ، اندکند. اغلب این مواد ، از مواد شیمیایی و بصورت سنتزی تولید می‌شوند. با ساختار عطرها آشنا می‌شویم.



مواد سازنده عطر
هر نوع عطر دست‌کم از سه جزء تشکیل یافته است که فراریت و وزن ‏مولکولی آنها تا حدی باهم تفاوت دارند.

جزء اول
جزء اول که تاپ نوت نامیده می شود، فرارترین ماده و مشخصترین بو را در دارا بوده ‏و در تولید عطر کاربرد دارد.‏

جزء دوم
جز دوم که میدل نوت نامیده می شود، کمتر فرار است و عموما عصاره یک ‏گل (بنفشه ، یاس و غیره) است.‏

جزء سوم
آخرین جزء یا اندنوت ، کمترین فراریت را دارد و معمولا یک رزین یا پلیمر مومی ‏است.‏

سیوتون ، اصلی‌ترین سازنده عطر
بیشتر عطرها اجزای بسیاری دارند و از لحاظ شیمیایی غالبا مخلوطهای ‏کمپلکس هستند. با پیشرفت تجزیه مواد عطر طبیعی ، مصرف ترکیبات آلی ‏سنتزی خالص که بوی آنها همانند بوی عطر خاصی می‌باشد، بسیار ‏معمول شده است. نمونه آن سیوتون ، یک کتون حلقوی است که از سیویت ‏بدست می‌آید. سیویت ، ماده‌ای است که از غده‌های گربه سیویت ترشح ‏می‌شود.

گربه سیویت ، حیوانی شبیه به گربه است که در اتیوپی و افریقای ‏مرکزی یافت می‌شود.‏ سیوتون در عطر سازی ارزش بسیار دارد. امروزه سیوتون بصورت سنتزی ‏موجود است. برای سنتز سیوتون ، نخست 8 ، هگزادکان ـ1 ، 16، دی ‏کربوکسیلیک اسید تهیه می‌کنند و سپس آنرا بصورت حلقه در می‌آورند. یون توریم (Th+4) کاتالیزور بسته شدن این حلقه است.

سیویت ، مانند مشک ، مجموعه‌ای از مواد جاذب جنسی است. این مواد ‏جاذب جنسی در عطرهای موثر با زیرکی بوسیله بوهای گل و گیاهی ‏پوشانده می‌شوند. جاذبه اولیه از بوی خوش حاصل می‌شود. اما اثر ‏اساسی ناشی از سیویتون یا مشک است

ساخت نخستین سلول پلاستیکی جهان

$
0
0
در یک پروژه تحقیقاتی قابل توجه، دانشمندان سلول مصنوعی را مهندسی کرده اند که دارای بخش های عملکردی است و به محققان در انجام آزمایش ها و بررسی منشاء حیات کمک می کند.

.png  image.php.png (اندازه: 39.82 KB / دانلودها: 10)
این سلول پلاستیکی درست مانند هر سلول زنده دیگری قادر به انجام گام های مختلفی از واکنش های شیمیایی است.این کار تحقیقاتی در موسسه مولکول و مواد دانشگاه رادبوند نایمخن هلند انجام شده است.

این کشف در شماره 2014 نشریه Angewandte Chemie و شیمی نیچر منتشر شده است.

شیمیدانها هماهنگ سازی شیمی را در سلول های زنده آزمایشگاهی بسیار دشوار می دانند. از اینها گذشته در یک سلول تمامی انواع واکنش های پیچیده در یک محفظه کوچک و کاملا پر در قسمت های مختلف و با اثربخشی باور نکردنی به طور همزمان روی می دهد.

به همین دلیل است که دانشمندان علوم شیمی تلاش کرده اند تا این سلول را به شیوه های مختلف تقلید کنند. به همین منظور، آنها همچنین امیدوارند تا چیزهای بیشتری درباره حیات و گذار از شیمی به زیست شناسی دریابند.

"جان ون هست" و "رود پیترز" پژوهشگران این طرح سلول های خود را با پر کردن کره های ریز با مواد شیمیایی ساختند و آنها را در قطره آب قرار دادند. سپس زیرکانه قطرات آب را با یک لایه پلیمری پوشش دادند که در واقع دیواره سلول را شکل می دهد.

این دانش پژوهان با استفاده از نور فلورسنت توانستند چگونگی روی دادن مجموعه زنجیره وار واکنش های برنامه ریزی شده در این سلول را نشان دهند.

این امر به معنای آن است که آنها نخستین شیمی دانهایی هستند که سلول پلیمری را با ارگانهای کارآمد ساخته اند. درست مانند درون سلول های بدن، این مواد شیمیایی در پی واکنش های درون قسمت هایی از سلول و برای پردازش در بقیه قسمت های در سلول، قادر به ورود به پلاسمای سلولی هستند.

پدیده کاویتاسیون (Cavitation)

$
0
0
پدیده کاویتاسیون (Cavitation)

آب یا هر مایع دیگر، در هر درجه حرارتی به ازای فشار معین تبخیر می شود به عنوان مثال آب در فشار اتمسفر در کنار دریا در 100 درجه سلسیوس و در فشار 0.2 اتمسفر تبخیر می شود.

هرگاه در حین جریان مایع در داخل پروانه یک پمپ، فشار در نقطه ای از فشار بخار مایع در درجه حرارت مربوطه کمتر شود، حباب های بخاری به وجود می آید که به همراه مایع به نقطه ای دیگر با فشار بالاتر حرکت می نماید. اگر در محل جدید فشار مایع به اندازه کافی زیاد باشد حباب های بخار در این محل می ترکند و در نتیجه ذراتی از مایع از مسیر اصلی خود منحرف می شوند و با سرعت های فوق العاده زیاد به اطراف و از جمله پروانه برخورد می نماید. در چنین مکانی، بسته به شدت برخورد، سطح پروانه خورده و متخلخل می شود. این پدیده را کاویتاسیون (حفره زایی) می نامند. کاویتاسیون همواره با صداهای منقطع شروع می شود و سپس در صورت تداوم کاهش فشار دهانه ورودی پمپ، بر شدت این صداها افزوده می شود.

صداهای کاویتاسیون مخصوص و مشخص می باشد و شبیه به برخورد گلوله هایی به یک سطح فلزی است. همزمان با تولید این صدا پمپ نیز به ارتعاش درمی آید. در نهایت این صداهای منقطع به صداهای شدید و دایمی مبدل می شود و دبی پمپ به شدت کاهش می یابد یا قطع می شود. در پمپ هایی که در آنها سرعت دورانی یا دبی تولیدی یا درجه حرارت برابر بالا باشد پدیده کاویتاسیون حتی در یک زمان کوتاه می تواند ضایعات شدیدی را موجب شود.

اژکتور یا تلمبه خلاء (Ejector)

$
0
0
اژکتور یا تلمبه خلاء (Ejector)

اژکتور یا استخراج کننده وسیله ای است مکنده و خلاء ساز لذا به وسیله آن می توان مواد گازی و یا مایع یک ظرف را تخلیه و در آن تولید خلاء نسبی یا خلاء مطلق نمود.



ساختمان اژکتور و اساس کار آن:

اژکتور دارای ساختمانی شیپوری (Venturi) است. هوا یا بخار فشرده از طریق یک لوله باریک (Nozzle) به سرعت جهش مانند (Jet) به فضای مخروطی شیپور هدایت می شود.

مسلم است که فشار خروجی اژکتور از ورودی آن بیشتر است و علت بر نگشتن گاز از خروجی اژکتور به ورودی آن سرعت زیاد مخلوط آب و گازها در خرطومی (Diffuser) اژکتور است.



موارد کاربرد اژکتورها:

می دانیم که نقطه جوش تابع مستقیمی از فشار محیط است. به عبارت صحیح تر، فشار و نقطه جوش رابطه مستقیمی با هم دارند. لذا کاهش فشار محیط ، کاهش نقطه جوش را به همراه دارد. با توجه به این عبارت اهمیت اژکتور به عنوان تنها وسیله تولید خلاء در صنایع نفت و پتروشیمی مشخص می شود از موارد استفاده اژکتور می توان به دو مورد زیر اشاره کرد:

1) همان گونه که می دانیم هیدروکربن ها در درجه حرارت های بالا ممکن است شکسته شوند و یا با ذرات دیگر ترکیب شوند، بنابراین برای تصفیه و تفکیک نفت خام در پالایشگاه ها از برج های خلاء استفاده می شود به دلیل اینکه در اینگونه برج ها درجه حرارت پایین آمده و قادر خواهیم بود بدون ازدیاد درجه حرارت به میزان زیاد مواد را تفکیک و تصفیه کنیم.

2) تخلیه یک طرفه مایعات از دیگر استفاده های اژکتورهاست که در این حالت اژکتور همانند یک تلمبه عمل می نماید که در صنعت به (Jet Pump) معروف است.







قطعات اصلی اژکتورها :



اژکتورها از لحاظ دسته و تقسیم بندی انواع متفاوتی ندارند و همواره یک اژکتور می تواند از قطعات اصلی زیر تشکیل شده باشد :

1) سرپوش بازدید افشاننده

2) صافی بخار

3) سرپوش افشاننده

4) ورودی بخار آب

5) سرپوش ورودی

6) ورودی

7) افشاننده

8) مبدل فشار به سرعت یا خرطومی

9) خروجی

ذوب قلیایی...

$
0
0
ذوب قلیایی

در یک لوله آزمایش کاملا خشک (حدود 150 در 12 میلیمتر غیر پیرکس) یک تکه سدیم کوچک تمیز به ابعاد تقریبی 4 میلیمتر بیندازید (سدیم را به وسیله کاردک تمیز و خشک بردارید) و لوله را با گیره بگیرید و ته لوله را با شعله کوتاه به ملایمت حرارت دهید تا سدیم در داخل لوله ذوب شده و به صورت دود سفید در آید و بخارات تا ارتفاع حدود 2 سانتی متر بالا رود، سپس لوله را از شعله دور کرده و به آن چند ذره جسم جامد (حدود 20 میلی گرم) یا حدود سه قطره مایع مورد آزمایش (ترجیحا طی چند نوبت) طوری اضافه کنید که مستقیما در ته لوله و بر روی دود سفید سدیم ریخته شود (دقت کنید ممکن است انفجار کوچکی رخ دهد بنابر این این آزمایش را حتما زیر هود و تحت نظر مربی آزمایشگاه انجام دهید) و بعد بتدریج لوله را تا سرخ شدن گرم کنید (احتیاط: موقع حرارت دادن، دهانه لوله را به طرف خود یا فرد دیگری نگیرید) سپس لوله داغ را داخل یک بشر کوچک حاوی 10 میلی لیتر آب مقطر وارد کنید تا بشکند. مخلوط را تا جوش حرارت داده و سپس صاف کنید محلول صاف شده باید زلال و قلیایی باشد. در صورتیکه تیره باشد، احتمالا تجزیه ناقص بوده و ذوب قلیایی باید دوباره تکرار شود.

داروهای بیهوشی

$
0
0
داروهای بیهوشی

واژه بیهوشی
واژه بیهوشی "anesthesia" توسط اولیوروندل هلمز تکوین یافت که آن را برای اولین بار در بیست ویکم نوامبر 1842 در نامه‌ای که برای ویلیام مورتون نوشته بود به کار برد. این کلمه دارای ریشه یونانی بوده و معنی "فقدان ادراک" یا "عدم حساسیت" می‌باشد.

تاریخچه
مردم عهد باستان برای ایجاد بیهوشی از عوامل مخدر از منابع مختلف نظیر الکالوئیدهای خشخاش یا بلادون و یا روشهای فیزیکی مثل خفه کردن با فشار و ضربه مغزی استفاده می‌نمودند. عوامل بیهوش کننده جدید از قرن نوزدهم معرفی شدند. نیتروزاکساید که برای اولین بار در سال 1776 توسط پریستلی تهیه شد، در سال 1779 توسط هامفری دیوی برای اعمال جراحی به کار رفت و در سال 1844 توسط هوراس ولز در دندانپزشکی به کار گرفته شد. در قرن اخیر، خواص بیهوش کنندگی بعضی از ترکیبات شناخته شده کشف شد و چند عامل بیهوش کننده جدیدی نیز برای اولین بار ساخته شد. از میان ترکیبات شناخته شده می‌توان به سیکلوپروپان، تری کلرواتیلن، تری کلرواتیلن و وینیل اتر اشاره نمود. عوامل جدید نیز شامل هیدروکربنهای هالوژنه باربیتوراتها، بنزودیازپین‌ها و سایر انواع داروها می‌باشند.

طبقه بندی بیهوش کننده‌های عمومی به دو دسته بیهوش کننده‌های استنشاقی و داخل وریدی تقسیم می‌شوند معمولا این داروها را همراه با داروهای الحاقی تجویز می کنند.

بیهوش کننده های استنشاقی
این ترکیبات بیهوش کننده‌های فرار نیز نامیده می‌شوند، بیهوش کننده های استنشاقی ممکن است گاز یا مایعات فرار باشند. برخی از آنها مخلوط های قابل انفجاری با هوا و سایر گازها تشکیل می‌دهند. این مواد به شدت در قدرت، سلامت و توانائی در گستره ایجاد بی‌دردی و شل کنندگی عضلانی متفاوتند. عمق بیهوشی ایجاد شده به سرعت می‌تواند با تغییر غلظت استنشاقی تغییر نماید و به علت حذف سریع آنها، ضعف تنفسی پس از جراحی وجود ندارد.

گازهای بیهوش کننده اصلی عبارتند از: سیکلوپروپان، اتیلن و نیتروزاکساید.

مایعات فرار با توجه به ساختمان شیمیایی عبارتند از:

اترها: آلی فلوران‌، انفلوران (اتران)، اتر، فلورکسن، ایزوفلوران (فوران)، متوکسی‌فلوران (پنتران)، رفلوران، سوفلوران، تیومتوکسی فلوران وینیل اتر (وینتین).


هیدروکربنهای هالوژنه: کلروفروم، کرایوفلوران، دی‌اکسی‌کلران، اتیل کلراید، هالوپروپان، هالوتان (فلوئوتان) نورفلوران، تفلوران، تری‌برومواتانل و تری کلرواتیلن.

در بیهوش کننده‌های استنشاقی اکسیژن به عنوان رقیق کننده به کار می‌رود.

اسکناسهای پلیمری

$
0
0
اسکناسهای پلیمری

و حالا کانادایی ها تصمیم دارند که در مقیاسی بسیار بزرگتر وارد این کارزار شوند و اسکناس های رایج را با پول های پلیمری غیرقابل جعل جایگزین کنند.

.jpg  1.jpg (اندازه: 19.97 KB / دانلودها: 20)
اسکناس های جدید از ترکیب پلیمری جدیدی هستند که دو برابر کاغذهای کتان پول رایج ماندگاری و استحکام دارد.آنقدر هم در برابر دما و یخ زدگی مقاومت دارد، که به خوبی از پس زمستان های خشن و خشک کانادا بر می آید. از قابلیت های امنیتی این اسکناس می توان به تصاویر با جوهر متالیک، پرینت های تکامل یافته ویژه و متن ویژه مخفی و شفاف که از درون پنجره اسکناس دیده می شود، اشاره کرد.

یافته های جدید پژوهشگران ایرانی برای تولید هیدروژن

$
0
0
یافته های جدید پژوهشگران ایرانی برای تولید هیدروژن

پژوهشگران دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان در بررسی پایداری نانواکسید‌های منگنز در محیط‌های حاوی ‏اکسنده، به نوعی پدیده خود ترمیم شوندگی جدید در این مواد پی بردند.

.jpg  images.jpg (اندازه: 3.37 KB / دانلودها: 18)
پژوهشگران دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان در بررسی پایداری نانواکسید‌های منگنز در محیط‌های حاوی ‏اکسنده، به نوعی پدیده خود ترمیم شوندگی جدید در این مواد پی بردند. قبل از این اکسیدهای منگنز در محیط‌های اکسنده به ‏عنوان مواد ناپایدار شناخته شده بودند. این نانواکسیدهای منگنز به عنوان کاتالیزگر اکسایش آب می‌توانند در تولید هیدروژن به ‏عنوان سوخت پاک به کار گرفته شود و خود ترمیم بودن آن هزینه‌های تهیه این سوخت پاک را کاهش دهد.‏

تولید دستگاه تولید اب از جریان هوا

$
0
0
تولید دستگاه تولید اب از جریان هوا

این دستگاه با مکش هوای مرطوب و عبور دادن آن از میان فیلتری مخصوص، هوا را سرد کرده و آن را به قطرات آب تبدیل می کند.

محققان موفق به تولید دستگاهی شده اند که قادر است با عبور دادن جریان هوا از میان فیلتر های مخصوص خود آب آشامیدنی تولید کند.

گروهی از محققان کانادایی شرکت Element Four ابزاری را به نام" آسیاب" تولید کرده اند که می تواند از منبعی بزرگ و در جریان به نام هوا، آب تولید کند.

این دستگاه با مکش هوای مرطوب و عبور دادن آن از میان فیلتری مخصوص، هوا را سرد کرده و آن را به قطرات آب تبدیل می کند. آسیاب توانایی تولید روزانه 12 لیتر آب را داشته که این میزان در روزهای طوفانی و با افزایش میزان رطوبت هوا افزایش می یابد.

به گفته دانشمندان استفاده از این دستگاه علاوه بر اینکه می تواند تولید آب را در کشورهای در حال توسعه افزایش دهد، در عین حال می تواند به عنوان راه حلی موثر برای تامین آب میلیونها انسان که روزانه در سرتاسر جهان با کم آبی مواجه هستند مورد استفاده قرار گیرد.

میزان انرژی مورد نیاز دستگاه "آسیاب" برابر مصرف انرژی الکتریکی سه لامپ معمولی بوده و می تواند افراد را از سیستم تولید آب شهری که همواره دچار مشکلات و هزینه های متفاوت است، رها سازد.
پهنای این دستگاه 91 سانتیمتر بوده و گروه تولید کننده این دستگاه قیمت آن را در حدود 80 دلار تخمین زده اند. در عین حال هزینه تولید یک لیتر آب در این دستگاه 20 پنس اعلام شده است .

توليد سوخت بيولوژيكي جايگزين تركيبات نفتي در دانشگاه صنعتی اصفهان

$
0
0
دستاوردهاي جديد محققان دانشگاه صنعتي اصفهان در توليد سوخت بيولوژيكي جايگزين تركيبات نفتي

محققان پژوهشكده بيوتكنولوژي دانشگاه صنعتي اصفهان موفق به توليد بيواتانول سوختي از تركيبات ليگنوسلولزي شدند.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه صنعتي اصفهان: در اين روش، اتانول مورد نياز از ترکيبات ليگنوسلولزي مانند كاه برنج و باگاس نيشكر توليد مي شود.
مدير گروه بيوتكنولوژي صنعتي پژوهشكده بيوتكنولوژي دانشگاه صنعتي اصفهان با اعلام اين نكته كه بيواتانول به عنوان مهمترين منبع سوختي تجديدپذير، در سالهاي اخير مورد توجه خاصي قرار گرفته است افزود: در شرايطي كه آلودگي هوا، افزايش دماي كره زمين و آينده بازار تركيبات نفتي موضوع مورد توجه كشورهاي پيشرفته قرار گرفته، كشورهاي پيشرفته صنعتي به توليد بيواتانول روي آورده اند.
دكتر كيخسرو كريمي، افزود: به علت تجديد پذير بودن، غير خوراكي بودن، قيمت بسيار پايين و در دسترس بودن در حجم بسيار بالا، مواد ليگنوسلولزي به عنوان ماده اوليه مناسبي براي توليد اتانول در دنيا در نظر گرفته شده است.
وي با اشاره به منابع دستيابي به بيواتانول تصريح كرد: كاه برنج منبع بسيار گسترده اي براي توليد اتانول است كه مصرف خاصي نداشته و عم*** در مزارع سوزانده شده و موجب آلودگي هوا مي شود كه عليرغم پيچيدگي‌هاي فرآيندي، توجه خاصي در دنيا به ويژه كشورهاي پيشرفته به اين فرآيندها و ارائه راه حل هايي براي غلبه بر مشكلات آنها شده است.
استاديار دانشكده مهندسي شيمي خاطر نشان شد: ميزان سرمايه گزاري اوليه براي راه اندازي واحد بيواتانول بالاتر از واحدهاي اتانول معمولي است اما بديل اينكه سوختي سبز محسوب مي شود و ارزان و فراوان است، مي تواند بهترين جايزگزين براي سوختهاي خودرو برپايه هاي نفتي باشد.
وی افزود: موضوع توليد اتانول از تركيبات ليگنوسلولزي از مباحث روز بيوتكنولوژي صنعتي دنيا بوده و تحقيقات در آن از مباحث داغ علمي در اين زمينه مي باشد.
گفتني است اين تحقيقات از سال 1380 در دانشكده مهندسي شيمي دانشگاه صنعتي اصفهان آغاز شده است و تاكنون دستاوردهاي علمي و صنعتي زيادي در پي داشته است. انتشار 15 مقاله معتبر در مجلات معتبر isiو بيش از 30 مقاله در كنفرانسهاي بين المللي و نوآوري‌هايي در زمينه بهبود توليد صنعتي، بخشي از نتايج تحقيقات ارزنده محققان دانشگاه صنعتي اصفهان بوده است.

کاهش هزينه توليد پيل سوختي با روش نشت لايه اتمي

$
0
0
دستاورد جديد محققان: کاهش هزينه توليد پيل سوختي با روش نشت لايه اتمي

محققان فنلاندي موفق شدند با استفاده از روش نشت لايه اتمي (ALD) پوشش نازکتري از کاتاليست را در سطح پيل سوختي ايجاد کنند. با اين کار مصرف کاتاليست کاهش يافته و کارايي سيستم نيز افزايش مييابد.
ساختارهاي MEMS از جنس پلاستيك، نيكل و ساير مواد غيرسيليكوني با استفاده از LIGA ساخته ميشوند. براي لايهگذاري فلزات کاشته شونده روي زيرلايه ويفري به کار ميرود.
اخيرا مقالهاي تحت عنوان «Atomic Layer Deposition Preparation of Pd Nanoparticles on a Porous Carbon Support for Alcohol Oxidation» در نشريه «Journal of Physical Chemistry» به چاپ رسيده است که نشان ميدهد با استفاده از روش نشت لايه اتمي (ALD) ميتوان 60 درصد از مقدار کاتاليست گرانقيمت مورد نياز جهت توليد پيلهاي سوختي را کاهش داد.
«تانجي کالي» از دانشگاه «آلتو» ميگويد: اين کشف بسيار مهمي محسوب ميشود، زيرا پيش از اين کسي نتوانسته بود تا اين حد در مصرف کاتاليست صرفهجويي کند.
پيلهاي سوختي ميتوانند جايگزين موتورهاي احتراقي شوند که در حال حاضر در خودروها مورد استفاده قرار ميگيرند. در پيلهاي سوختي که اکنون استفاده ميشوند، بايد از کاتاليستها بهره گرفت. قيمت بالاي اين کاتاليست يکي از موانع اصلي بر سر راه توسعه اين پيلها است.
در بيشتر پيلهاي سوختي، سطح آند بايد از يک پودر فلزي نجيب پوشيده شود تا سوخت بتواند با آن واکنش دهد. روش مبني بر ALD که در دانشگاه «آلتو» ارائه شده است، امکان نازکتر و يکنواختتر کردن اين پوشش را فراهم ميکند؛ با اين کار هم هزينه توليد به شدت کاهش مييابد و هم کيفيت آن افزايش خواهد يافت.
نتايج اين پروژه اين فرصت را ايجاد ميکند تا پيلهاي سوختي بهتري مبتني بر الکل توليد کرد، به طوري که از متانول و اتانول به عنوان سوخت در آنها استفاده كرد. حمل ونقل و کار با الکل بسيار سادهتر از سوختهاي رايجي نظير هيدروژن است. همچنين در پيلهاي سوختي الکلي امکان استفاده از پالاديوم به عنوان کاتاليست وجود دارد. رايجترين کاتاليست در پيلهاي سوختي هيدروژني، پلاتين است که قيمت آن دو برابر بيشتر از پالاديوم است. اين بدان معناست که پيلهاي سوختي الکلي که حاوي پالاديوم هستند، براي عرضه به بازار بسيار اقتصاديتر هستند.
پيلهاي سوختي قادرند بدون ايجاد آلايندگي يا با توليد آلايندگي بسيار کم، الکتريسيته ايجاد کنند. آنها بسيار کارا بوده و ميتوانند با مصرف سوخت کمتر نسبت به ادوات مشابه، الکتريسيته بيشتري توليد کنند. از آنجايي که اين پيلها فاقد قطعه حرکتي هستند، بنابراين خيلي بيصدا بوده و به نگهداري کمتري نياز دارند.
در آينده، با کاهش هزينه توليد، پيلهاي سوختي جايگزين باتريها در خودروها ميشوند. هرچند در حال حاضر قيمت توليد اين پيلها بالاست، اما در برخي سيستمهاي منزوي نظير فضاپيماها از آنها استفاده ميشود.

منبع :پپنا

قرص اکس و خطرات آن

$
0
0
قرص اکس و خطرات آن
ازنظر شيميايي اکس ترکيبي است به نام سه وچهار متيلن دي اکسي متيل آمفتامين(MDMA) . اکستازي يا متيلن دي اکسي متيل آمفتامين از جديدترين خانواده آمفتامين ها محسوب مي شود.فرمول شيميايي آن C11H15N2O مي باشداکثرا آن را با موادي مانند کتامين اسپيدDXM MDEA مخلوط ميکنندDXM دارويي براي درمان سرفه است که از طريق خشک کردن ريه ها در پزشکي به کار مي رود. ولي چون خاصيت جذب آب دارداستفاده زياد آن خطرناک است. MDMA ترکيب جديدي نيست اکستازي خالص پودري سفيد متشکل از کريستالهاي ريزاست از اين پودر بوي کپک بم مشام مي رسد در صورت ناخالصي اکستازي به رنگهاي قرمز وقهوه اي نيز ديده ميشود اين ماده به اشکال قرص کپسول پودر استنشاقي وبرچسبهاي پوستي موجود است۰
قرص هاي اکس که بين 8 تا 120 ميلي گرم وزن دارند مي توانند سفيد باشند اما با نشانه هايي مثل چهره هاي خندان يا ستاره که روي آنها حک شده است به فروش مي رسد .قرص هايي که روي آنها آرم شبدر و ميتسوبيشي حک شده بسيار خطرناک هستند. اين قرص اغلب به نام Love Pill ناميده مي شود چرا که به صورت مقطعي قدرت درک انسان بويايي لامسه بينايي چشايي وشنوايي را تقويت مي کند.

◄ علائم و خطرات مصرف قرص اکس:
علائم قرص اکستازي تا حدود 20 دقيقه بعد از مصرف نمايان مي شود اين نشانه ها شامل زدن نبض ضربان بالاي قلب دهان خشک مردمک گشاده شده تنش عضلاني گرفتگي عضلاني تلاطم معده وهمچنين گرم ومرطوب شدن است. همچنين اکستازي اين توانايي را دارد که با شاخه شاخه شدن اعصاب مغزي يا پاره شدن آنها کمک کرده وبه دنبال آن شبکه اعصاب مغز دچاراختلال مي شود. MDMA به نورونهاي سروتونژيک در مغز آسيب مي زند اين نورونها سروتونين ترشح مي کنند. اين ماده بعد از ترشح باعث ايجاد شادي در فرد مي شود واصولا وقتي ترشح آن زياد مي شود که فرد بايد احساس شادي بکند بعد از اين مرحله شادماني سلولها مواد ديگري ترشح مي کنند که سطح سروتين را پايين مي آورد. اکس اين سلولها را بلوکه مي کند و باعث مي شود سروتين براي مدت بيشتري باقي بماند و فرد براي زمان بيشتري احساس شادي و بي غمي کند. مصرف طولاني مدت اکس چرخه توليد ومتابوليسم سروتين را مختل مي کند و در نتيجه ميزان سروتين مغزي کاهش پيدا مي کند. همين امر باعث بروزافسردگي مي گردد.

احداث اولين پارك صنعتي اكولوژيك در جزيره سبز صنعتی سيري

$
0
0

احداث اولين پارك صنعتي اكولوژيك
در جزيره سبز صنعتی سيري

.jpg  c399b997-dded-4b0a-a1d6-d65faca2c272.jpg (اندازه: 13.99 KB / دانلودها: 14)
تدوين طرح جامع و ارائه نقشه راه ايجاد جزيره سبز صنعتي سيري، برنامه‌ريزي راهبردي به منظور دست يابي به الگوي مناسب توسعه پايدار از طريق احداث اولين پارك صنعتي اكولوژيك در منطقه خليج فارس در جزيره سيري انجام شد.
توسعه كه از نظر انديشمندان علوم اقتصادي و اجتماعي به معناي ارتقاي مستمر كل جامعه و نظم اجتماعي به سوي زندگي بهتر و انساني‌تر است، در دهه‌هاي اخير با نگراني‌هائي در جامعه بشري در ابعاد ملي، منطقه‌اي و بين‌المللي در زمينه محيط زيست همراه بوده است. توسعه از يك سو با فناوري و از سوئي ديگر با آلودگي و تخريب محيط زيست ارتباطي تنگاتنگ دارد. اگرچه صرف‌نظر كردن از توسعه صنعتي امري محال است، كاهش آلودگي و جلوگيري از تخريب محيط زيست در روند توسعه پايدار، با استفاده از فناوريهاي متعادل و منطبق با وضعيت فيزيكي جامعه امكان‌پذير است. به همين دليل از دهه 1970 ميلادي در رويكردهاي علمي به توسعه، تجديد نظر اساسي پديد آمد و در نهايت توسعه پايدار اينگونه تعريف شد. " توسعه‌اي كه نيازمنديهاي حاضر را بدون لطمه زدن به توانائي‌هاي نسل‌هاي آتي در تأمين نيازمنديهاي خود، برآورده سازد. "
شروط لازم و كافي جهت دستيابي به توسعه پايدار عبارتند از :
- حفظ بهره‌وري در تخصيص منابع
- تقليل مصرف منابع تجديد نشدني و احياء دوباره و حفاظت از آن
- جايگزيني منابع تجديدناپذير با منابع تجديدپذير
- ايجاد تعادل در جذب پسماندها توسط محيط زيست نسبت به مقدار پسماندهاي وارد شده به آن
از سال1980ميلادي به بعد و در دهه‌هاي اخير علاوه بر بهينه‌سازي مصرف منابع، كنترل پسماندها
و آلودگي‌هاي وارد شده به محيط زيست كه در راستاي ادغام محيط زيست و توسعه صنعتي مي‌باشد، رويكرد جديدي بنام اكولوژي صنعتي در دنيا مطرح گرديد. اين رويكرد مبتني بر سيستم اكولوژيك است (به اين معنا كه در سيستم‌هاي طبيعي مواد و انرژي در همه اشكال مورد استفاده قرار مي‌گيرند و چيزي بنام دورريز در طبيعت باقي نمي‌ماند). با الهام از اين سيستم طبيعي و چرخه مواد و انرژي موجود در آن، در صنعت و توسعه صنعتي نيز چرخه‌هاي مواد و انرژي در قالب فرايندهاي صنعتي ايجاد مي‌گردد و ميزان پسماند به حداقل ممكن و در حد دورريز صفر(Zero discharge) تقليل مي‌يابد. از اين منظر پارك‌هاي صنعتي اكولوژيك (مطابق تعريف زير) بعنوان نماد عملي و اجرايي اين نظريه، مي‌توانند ما را به مقصد مورد نظر برسانند.

کاربرد دارویی مواد شیمیایی

$
0
0
کاربرد دارویی مواد شیمیایی

آب اکسیژنه (هیدروژن پراکسید): این ماده جهت تمیز کردن زخمها، ضدعفونی سطوح، جدا کردن پانسمان چسبیده به زخم، دهان شویه و خوشبو کننده ی دهان، جهت خارج کردن ترشحات گوش و شستشوی گوش خارجی كاربرد دارد.

آلومینیم استات: جهت درمان امراض قارچی پوست (کچلی و کاندیدیاز) و همچنین گزش حشرات و نباتات به كار مي رود.

بنزوييك اسید (جوهر حسن لبه): به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی و نوشیدنی ها ونیز جلوگیری از رشد میکروب ها و رفع امراض قارچی پوست (کچلی و کاندیدیاز).

تارتاریک اسید (جوهر درد): جهت جوشان کردن قرص ها و گرانول ها به کار می رود.

روی اکسید (توتیا): جهت درمان تب خال دهانی، در کرم های ضد آفتاب، جهت درمان هموروئید داخلی و خارجی، ضدعفونی، سوختگی، ضد خارش بوده و جهت رفع گزش حشرات و نباتات و نیز ضد نور و کک و مک و زیادی رنگدانه به کار می رود.

سدیم هیدروژن کربنات (جوش شیرین): جهت درمان اسهال، ضد سنگ های اوراتی و سیستئینی، جهت درمان زخم معده و دوازدهه، جهت کاهش اسید معده و ضد استفراغ بوده و جهت احیای قلبی – ریوی، شوک و پیشگیری، درمان ترمبوزعروقی، عمقی و آمبولی به کار می رود. همچنین در کم خونی همولیتیک، درمان نقرس و زیادی اوریک اسید خون، رفع مسمومیت با بار بیتوریک ها و سالیسیلات ها، رفع مسمومیت با الکل چوب (متانول) و اسیدهای ضعیف به کار می رود.
Viewing all 650 articles
Browse latest View live




Latest Images