Quantcast
Channel: تالار گفتگوی دانشجویان پیام نور - مهندسی شیمی
Viewing all 650 articles
Browse latest View live

یخ مایع...

$
0
0
یخ مایع

استفاده از یخ مایع بطور روز افزون مورد توجه قرار می گیرد. چرا که در مقایسه با یخقالبی، یخ پولکی و یا آب سرد شده ی در یا سرمایش سریع تری ایجادمی کند

قرن ها است یخ به عنوانیک ماده ی موثر برای نگهداری مواد غذایی در دمای حدود صفر درجه یسانتیگراد شناخته شده است. علت این امر انرژی زیادی است که بایدصرف شود تا در یک فشار ثابت و در دمای انجماد، یک ماده ی خالص یکساختار منظم کریستالی پیدا کند و به حالت جامد درآید. بر عکس درفرآیند ذوب، در همان دما که اکنون دمای ذوب خوانده می شود، انرژیزیادی آزاد می شود تا ساختار کریستالی تخریب گردد. برای دماهایغیر از صفر درجه ی سانتیگراد از مواد دیگری مانند مخلوط ها، کهدر صنعت کاربردهای فراوانی دارند، استفاده می شود. نقطه ی انجمادو بالطبع ذوب این مواد ناخالص، همچنین انتالپی آنها، در فرآیندتغییر حالت از جامد به مایع و بر عکس ثابت نیست و بطور مداومتغییر می کند. اگر در جریان انجماد یک ماده ی مخلوط کریستال هایریز جامد درون سیال به خوبی و به صورت یکنواخت پخش شده باشد، اینحالت آبکی مورد بحث (Slurry) از ماده به دست آمده است. این ذراتباید دارای پایداری کافی باشند و در اثر نیروی شناوری نباید فقطدر سطح مایع قرار بگیرند. این حالت از مخلوط ها ممکن است به اشکال مختلف از جمله؛ امولسیون های با ذرات بسیار ریز، پارافین،رشته های در هم تنیده و ... باشند. یخ مایع (Slurry Ice) قدیمیترین و معمول ترین از گروه این مواد می باشد که مورد استفاده قرار می گرفته است.

صرفا جهت اطلاع مهندسی شیمی

$
0
0
سلام

چه جالب تو انتخاب واحد هنوز خطای ترم پیش سر جای خودشه

بعد از نیم سال که برنامه هشت ترمه شده هنوز خطاهای سیستم گلستان به روز رسانی نشده

"تعداد واحد اخذ شده شما از اصلي (25 واحد) بيش از حداکثر تعداد تعريف شده براي فارغ التحصيلي (23 واحد) است"

مسولان مچکریم

بعد هی میگن اگه زرنگ باشی میشه دانشگاه رو هفت ترمه خوند

هر دانشگاهی که بشه هفت ترمه خوند ، مطمئنم پیام نور نمیشه ، مگه این که نور چشمی آموزش باشی

بعد جالب این جاس که وقتی بهشون میگی میخوام فلان خطا رو برام بردارین

از بالای عینک یه نگاهی میندازن و یه ژست فیلسوفانه میگیرن

بعد طوری که انگار ما هیچی نمیفهمیم بهمون میگن :"من براتون خطا رو برداشتم، ولی برید واحد هایی رو که برداشتید حذف کنید، چون موقع گرفتن مدرک همه ی واحد ها چک میشه اونوقت باید دوباره این درسا رو بگیرید و پاس کنید"

(اینا الان حالش رو ندارن سیستم گلستان رو چک بکنن چه برسه به مدرک این همه دانشجو من که باورم نمیشه!!!!!!!)

حالا هی خودت رو بکش که جون هر کی دوست داری این خطا رو برام حذف کن و گرنه نمیتونم انتخاب واحد کنم اونوقت باید یه ترم اضافه تر بخونم

اونا هم با خونسردی تموم بهت میگن :"اوه چه خبره هشت ترمه؟؟!!!!! حالا فرض کن هشت ترمه هم تموم کردی ، تازه میشی سربار اجتماع، نه کار داری نه هیچی"

یکی نیست بگه ...........بووووووووقققققققققققققق .............

عصبانیعصبانیعصبانی

حالا از اینا گذشته فک کنم دور همی گذاشتن گفتن برنامه رو هشت ترمه اش میکنیم بعد میبینن هی سیستم خطا میده خسته میشن نه ترم میخونن

شایدم مشکل از جای دیگه اس

کجا؟

الان میگم

آخه آقای دکتر بوقققققققق بعد از درست شدن برنامه از نه ترمه به هشت ترمه در پاسخ به دانشجویانی که برنامه رو مرتب کرده بودند که چرا برنامه ی ما زیر و رو شده گفتند:" نگید که من بیشتر از شما دارم عذاب میکشم!!!!!!"

دانشجوها با تعجب پرسیدند :"چرا؟"

ایشون گفتند:" به خاطر این که مسئول کل برنامه ریزی و تعیین منابع درسی قسمت فنی و مهندسی رو دادن به یه نفر که رشته اش جغرافیا بوده !!!!!!!!!! "

جـــــــــــــــــــــــــغــــــــــــــــــــــــــرافـــــــــــــــیــــــــ​ـــــــــــا؟؟؟؟!!!!

گفتیم خب حالا وقتی اصلا اسم کتاب های ما رو هم نشنیده برا چی برنامه رو بهم ریخته؟؟؟؟

خب میمردی یه امضا میکردی؟

جالب اینجاست که شورای تخصصی همون برنامه رو با تغییر یک یا دو درس تایید کردن ولی ایشون برنامه رو زیر و رو کردن

خب بالاخره حتما خواستن که بگن ما هم آره

شایدم ایشون کلی مدرک دیگه دارن ولی با مدرک جغرافیا استخدام شدن

نیست پیام نور جغرافیا رو بیشتر قبول داره!!!!!!!!!

والا

ای که دستت میرسد کاری بکن...........

آخیش دلم خنک شد بعد این چند ترم

فقط یه نکته اینجا اسم اشخاص رو نبرید که یهو یه بلایی سرتون نیاد!!!!!!!!

پاک تر ساختن چیز ها

$
0
0
با سلام خدمت دوستان

برای شروع یه کلیپ که قسمتی از برنامه ی چهار سوری علم تحت عنوان پاک تر ساختن چیزها هست رو براتون میزارم

لینک دانلود

من خودم تضمین میکنم که ارزش دیدن داشته باشه

البته مقاله ی این شخص رو هم راجع به این اختراع پیدا کردم

شاید ترجمه اش کردم ولی قول نمیدم

لینک دانلود مقاله


دوستان اگر برنامه ی کامل رو خواستن میتونن این عبارت رو سرچ کنن

" پاک تر ساختن چیز ها چهار سوی علم "

این برنامه 50 دقیقه هست و به موارد زیر پرداخته میشه:

1- خودرو های برقی

2- باتری های لیتیومی و نقش اونها در برقی شدن خودرو ها

3-سلول سوختی هیدروژنی و نقش اون در تامین سوخت بدون آلاینده

4- استفاده از پر مرغ برای ذخیره سازی هیدروژن بیشتر با فشار کمتر در حجمی کمتر

5- استفاده از باکتری های اصلاح ژنتیک شده برای تولید بنزین از ضایعات کشاورزی و علف هرز بدون نیاز به پالایش( سوخت زیستی )

6- استفاده از روغن پرتقال برای تولید لاستیک خودرو

7- پلاستیک زیستی ( روغن های گیاهی ، کاه گندم ، قارچ های فاسد کننده )

8- تبدیل پلاستیک به نانو لوله های کربن

9- کوره های زباله سوز بدون آلایندگی ( 1093 تا 1371 در جه سانتی گراد دمای کوره) (سوختن کامل زباله) (طراحی کوره به نحوی که ذرات سمی فعال وارد جو نشوند)(اروپا 400 و آمریکا حدود 100 تا از این نیروگاه ها رو دارن)(نیروگاه مورد نظر برق 88 هزار خونه رو تامین میکنه)

10-حل مشکل ساعات کم مصرف برق برای جلوگیری از هدر رفتن برق و انرژی تولیدی از باد و خورشید تولیدی توسط ساخت باطری مذاب غول پیکر که از خاک استفاده میکنه(عمتدا آلومینیوم) که ظرفیت نیروگاه رو 50 درصد افزایش میده

11- حل مشکل هدر رفت نصف برق تولید به خاطر شبکه توزیع با باطری پیچ دار که گاز طبیعی رو در محل استفاده تبدیل به برق میکنه و نیاز به شبکه توزیع برق رو حذف میکنه

12-قسمت آخر برنامه هم همین کیلیپی هست که گذاشتم که مشکل افت انرژی باطری ها رو برطرف میکنه

البته این برنامه قسمت های دیگه ای هم داره که به رشته های دیگه مربوط میشه

مثل محکم تر ساختن چیزها که بیشتر به درد رشته مهندسی مکانیک و عمران میخوره

استفاده از نور خورشید برای پالایش آب

$
0
0
استفاده از نور خورشید برای پالایش آب
دانشمندان می گویند یک ماده شیمیایی ارزان و بی خطر در صورتی که زیر نور آفتاب قرار گیرد می تواند بدون آسیب رساندن به طبیعت آلاینده های ذره بینی را نابود کند. پژوهشگران بریتانیایی در حال تولید یک فناوری تازه هستند که می تواند آلاینده های پایدار مانند آفت کش ها و رسوبات دارویی موجود در آب را نابود کند. این فناوری که مولکول های آلاینده را به دی اکسید کربن و آب تجزیه می کند. می تواند پیشرفت مهمی در زمینه پالایش منابع آب شیرین و پساب های صنعتی باشد. برای پاکسازی آب آلوده به وسیله دی اکسید تیتانیوم انجام می شود. که ابتدا اکسید تیتانیوم به آب اضافه می شود و بعد در شرایط خاصی در معرض نور خورشید یا نور فرابنفش قرار می گیرد و زمانی که آلاینده ها دفع شدند می توان آب را در تانکری قرار داد و دی اکسید تیتانیوم را خارج کرد و مجددا از آن در فرآیند پاکسازی استفاده کرد. معمولا از این روش بیشتر در کشورهای خاصی مانند جنوب افریقا و آمریکای جنوبی و مرکزی استفاده کرد. برخی از انواع افت کش ها و حشره کش ها و سایر مواد شیمیایی در محیط زیست باقی می مانند و تجزیه نمی شود.
اگر این ترکیبات به جریان های آبی راه یابند ممکن است وارد رودخانه ها و بدن ماهی ها شوند و به چرخه زیستی ضربه بزنند. برخی از این مواد همچنین بالقوه سرطان زا هستند. سایر شیوه های پالایش آب به آلودگی هوا منجر می شود اما شیوه تازه تاثیر بسیار کمیتری بر محیط زیست دارد. دی اکسید تیتانیوم یک ماده سفید رنگ ارزان است که در رنگ و همچنین در مواد بهداشتی مانند خمیر دندان و کرم ضد آفتاب به کار می رود. دی اکسید تیتانیوم همچنین یک کاتالیزور نوری قدرتمند است و می تواند انرژی خورشید را گرفته و به تجزیه مولکول ها کمک کند.

نقض قانون دوم ترمودینامیک

$
0
0
نقض قانون دوم ترمودینامیک
ترمودینامیک و آزمایش قانون دوم

«ترموداینامیک» بیانگر پایستاری انرژی درونی است. انرژی درونی عبارت است از «تفاضل انرژی حرارتی داده‌شده به‌انرژی به کارگرفته‌شده.» به عنوان مثال اگر دو جسم گرم و سرد را در مجاورت یکدیگر قرار دهیم، باعث تغییر دمای هر دو جسم منتهی خواهد شد.
در دنیای دانش و فناوری، علوم گوناگونی وجود دارند که هر یک به نوبه خود و با توجه به اکتشافات و اختراعات وابسته به آن علم، خودنمایی می‌کنند؛ علومی همچون فیزیک، شیمی،ریاضی و... دانشمندان علم فیزیک بر این باورند که مادر همگی علوم، علم فیزیک است.
اصول اصلی «ترموداینامیک» بیانگر این خاصیت ترانهادگی متغیر دماست؛ بر این اساس که دو جسم هم‌دما در تقابل با جسم سوم، به دمای یکسان می‌رسند.
دیگر اینکه «ترموداینامیک» بیانگر پایستاری انرژی درونی است. انرژی درونی عبارت است از «تفاضل انرژی حرارتی داده‌شده به‌انرژی به کارگرفته‌شده.» به عنوان مثال اگر دو جسم گرم و سرد را در مجاورت یکدیگر قرار دهیم، باعث تغییر دمای هر دو جسم منتهی خواهد شد. ‌در صورت برقراربودن سیستم منزوی، کار انجام‌شده برابر صفر است و نتیجه اینکه، انرژی درونی هر جسمی برابر خواهد بود با انرژی گرمایی اولیه آن و تغییرات آن. خب! این قابل تشخیص است که مجموع آن دو برابر می‌شود با مجموع انرژی‌های اولیه هر دو جسم که این خود برابر است با قانون بقای انرژی. انرژی هرگز از بین نمی‌رود، بلکه از حالتی به حالت دیگر تبدیل می‌گردد. این را همه ما در طول سال‌های تحصیلی به فراخور، در دروس مختلف خوانده‌ایم.
در اصلی دیگر از ترموداینامیک آمده است: «هنگامی که دو جسم گرم و سرد در مجاورت هم قرار می‌گیرند، حرارت از جسم گرم به جسم سرد منتقل می‌شود» و این هم یعنی تبادل دما. و دیگر اینکه ترموداینامیک بیانگر این نکته است که صفر مطلق دما، منطقه‌ای است که هرگز نمی‌توان به آن رسید یا از آن پایین‌تر رفت. اصل ترموداینامیک را می‌توان توسط متغیر آنتروپی مدل کرد که تغییر آن برابر با تغییر گرمای تبادل‌شده تقسیم بر دماست؛ به عبارتی هر سیستمی همواره در جهتی حرکت می‌کند که مجموع آنتروپی سیستم و محیط، افزایش پیدا کند. به عنوان مثال، اگر دو مخزن آب ایزوله از هم، یکی ۲۵درجه و همان میزان آب در مخزن دیگر ۷۵درجه با هم مخلوط شوند و یا یکی صفر درجه و دیگری صد درجه. در حالت اول، میانگین می‌تواند چیزی حدود ۴۰ و ۶۰ باشد و در حالت دوم ۱۰ و ۹۰. بهتر است که بحث را در همین‌جا تمام کنیم که این مبحث هزاران ساعت برای مباحثه وقت می‌طلبد. تمامی این موارد گفته شد تا علم ترموداینامیک به صورت هر چند خلاصه بیان شود و هستند دانشمندان و فیزیک‌دان‌هایی که با این قوانین و اصول، صبح را به شب و شب را به صبح می‌رسانند و آنچنان اعتقادی به این اصول دارند که همچون بت به پرستش آن می‌پردازند و اگر کسی کوچک‌ترین اختلاف نظری داشته باشد، از جانب این قبیل افراد تکفیر می‌شود. سال‌ها این قوانین در علم فیزیک بود و به اثبات هم رسیده بود و هست اما یکباره یک آگهی در مجله بسیار معتبر «اکونومیست» آتش به جان هزاران فیزیک‌دان انداخته و دنیای علوم فیزیک و خصوصاً ترموداینامیک را به چالش کشانده است.

ادامه دارد...

مسمومیت با گاز های سمی در صنعت

$
0
0
مسمومیت با گاز های سمی در صنعت

بسیاری از گازهای سمی از جمله مواد جامد یا مایع می باشند که در اثر حرارت دادن به آنها آزاد شده و به فرم یک گاز سمی تبدیل شده. مسمومیت‌هایی که بواسطه این گازها ایجاد می‌شود، در صورت درمان نشدن به موقع ، باعث مرگ شخص شده و یا باعث آسیب رسیدن به بخش هایی از سیستم تنفسی و عصبی شخص می شود. به دلیل آنکه گازهای سمی ازطریق استنشاق وارد بدن می‌شوند، به راحتی وارد جریان خون شده و سریعا پس از چند ثانیه به مراکز عصبی خود را رسانده و اثرات شدیدی از خود به جا می گذارند.
در زیر به توضیح چند نوع گاز سمی پرداخته که در صنعت با آن ها زیاد مواجه می شویم.

مونوکسید کربن (co)
مونوکسیدکربن گازی است فاقد هر گونه ‌رنگ ، بدون ‌بو و بی‌طعم و به همین دلیل در تمامی قسمت‌های هوا فوق العاده سریع پخش شده. این گاز از در اثر فرآیند احتراق ناقص زغال و بیشتر از سوختن مواد آلی حاصل می شود. مونوکسیدکربن در خون با هموگلوبین ترکیب بسیار پایداری را ساخته و در این صورت باعث نرسیدن اکسرژن کامل به بخش های حیاتی بدن شده و در صورتی که میزان مصرف این گاز زیاد باشد ابتدا شخص را دچار تشنج کرده و بعد از آن دارفانی را وداع می گوید. در مسمومیت هایی که میزان کمتری از این گاز مصرف شود باعث اثراتی، سردرد ، ضربان شدید شقیقه ها ، صدا کردن گوش ، سرگیجه ، گاهی استفراغ و ضعف عمومی خواهد شد.

کلر
کلر گازی است زرد مایل به سبز ، که در آب محلول می باشد و بشدت مراکز تنفسی را ومرد تحریک خود قرار می دهد. در اثر ترکیب شدن کلر با آب بافتهای بدن ، اسید هیدروکلریک و اکسیژن تولید می‌شود. وجود 2.5 میلی گرم از آن در هر لیتر هوا بسرعت کشنده است. در مسمومیت خیلی شدید ، مرگ پس از چند دقیقه با ادم ریوی فرا می‌رسد و اگر مسمومیت شدید نباشد، علایم تحریک مراکز تنفسی ، تنگی نفس ، کبودی اعضای بدن ، عرق سرد ، خونریزی ریه‌ها و سپس مرگ ، مشاهده می‌شود.


اسید سولفیدریک (h2)
گازی است بی‌رنگ با بوی تخم مرغ گندیده. در مجاورت هوا با رنگ آبی مشتعل می‌شود و در آب محلول است. این گاز از راه تنفس سمی است و از راه خوراکی سمیتی ندارد. اگر به نسبت 0.05 در صد در هوا باشد قابل تحمل است. برای پیشگیری از مسومیت باید در فضایی که این گاز وجود دارد، تهویه هوا را کامل کرد و ماسک‌هایی را بکار برد که دارای زغال و مواد قلیایی باشد. در صورتی‌که مسمومیت با آن شدید باشد، مرگ اتفاق می‌افتد.

سیانوژن (c2n2)
سیانوژن گازی است بی رنگ و فوق العاده سمی می باشد که محرک می باشد و با بوی تند و نافذ که کمی با بوی اسید سیانیدریک متفاوت است. میزان سمیت آن 4 بار از اسیدسیانیدریک کمترمی باشد. اگر میزان مصرف این گاز زیاد باشد، مرگ آنی و یا فلج شدن مراکز تنفسی و عضلات قلب و سنکوپ را به وجود می‌آید. اگر استنشاق گاز کم باشد، حالت استفراغ ، سرگیجه و ضعف عمومی به وجود می آورد

تاسیسات نفتی جهان از نگاه دوربین

$
0
0
تاسیسات نفتی جهان از نگاه دوربین

.jpg  2013-07-01t233722z_388275278_gm1e9720kzo01_rtrmadp_3_kashagan-cnpc.jpg (اندازه: 178.9 KB / دانلودها: 0)
دکل دریایی مستقر در میدان نفتی و گازی Heidrun واقع در دریای نروژ. نام این میدان از یکاسطوره قدیمی نروژی گرفته شده است به معنی گوسفندی که شیر زیادی را به صاحبش می دهد.
تولید روزانه این میدان در حدود ١٦٠ هزار بشکه نفت و نزدیک به ٣ میلیون فوت مکعب گاز می باشد. میدان هیدران در سال ١٩٨٥ کشف ولی در سال ١٩٩٥ به تولید رسید.

مکانیسم بمب اتمی

$
0
0
بمب های اتمی شامل نیروهای قوی و ضعیفی اند که این نیروها هسته یک اتم را به ویژه اتمهایی که هسته های ناپایداری دارند، در جای خود نگه می دارند. اساسا دو شیوه بنیادی برای آزاد سازی انرژی از یک اتم وجود دارد :
1- شکافت هسته ای : میتوان هسته یک اتم را با یک نوترون به دو جزء کوچکتر تقسیم کرد.

این همان شیوه ای است که در مورد ایزوتوپ های اورانیوم ( یعنی اورانیوم 235 و اورانیوم 233 ) به کار می رود!

.jpg  1369771408_bobm-atomi.jpg (اندازه: 17.8 KB / دانلودها: 14)
2- همجوشی هسته ای: میتوان با استفاده از دو اتم کوچکتر که معمولا هیدروژن یا ایزوتوپ های هیدروژن مانند دوتریوم و تریتیوم هستند، یک اتم بزرگتر مثل هلیوم یا ایزوتوپ های آن را تشکیل داد. این همان شیوه ای است که در خورشید برای تولید انرژی بکار میرود. در هر دو شیوه یاد شده میزان عظیمی انرژی گرمایی و تشعشع بدست میآید.

برای تولید یک بمب اتمی موارد زیر نیاز است:

1- یک منبع سوخت که قابلیت شکافت یا همجوشی را داشته باشد.

2- دستگاهی که همچون ماشه آغازگر حوادث باشد

3- راهی که به کمک آن بتوان بیشتر سوخت را پیش از آنکه انفجار رخ دهد دچار شکافت یا همجوشی کرد.

در اولین بمب های اتمی از روش شکافت استفاده می شد. اما امروزه بمب های همجوشی از فرآیند همجوشی به عنوان ماشه آغازگر استفاده می کنند.

بمب های شکافتی یا فیزیونی: یک بمب شکافتی از ماده ای مانند اورانیوم 235 برای خلق یک انفجار هسته ای استفاده می کند. اورانیوم 235 ویژگی منحصر به فردی دارد که آن را برای تولید هم انرژی هسته ای و هم بمب هسته ای مناسب می کند. اورانیوم 235 یکی از نادر موادی است که می تواند زیر شکافت القایی قرار بگیرد. اگر یک نوترون آزاد به هسته اورانیوم 235 برود، هسته بی درنگ نوترون را جذب کرده و بی ثبات شده و در یک چشم به هم زدن شکسته می شود. این باعث پدید آمدن دو اتم سبکتر و آزادسازی دو یا سه عدد نوترون میشود که تعداد این نوترون ها بستگی به چگونگی شکسته شدن هسته اتم اولیه اورانیوم 235 دارد. دو اتم جدید به محض اینکه در وضعیت جدید تثبیت شدند از خود پرتو گاما ساطع می کنند. درباره این نحوه شکافت القایی سه نکته وجود دارد که موضوع را جالب می کند.

ماهیت واقعی شیشه

$
0
0
ماهیت واقعی شیشه

دانشمندان دانشگاه بریستول از برکت پیشرفت عظیم در شناخت ماهیت شیشه، این تصور ساخت وسایل مختلف از شیشه را در واقعیت ترسیم کردند.

به گزارش فیزورگ، مانند خودروها در راهبندان،در شیشه اتم‌ها نمی‌توانند به مقصد برسند زیرا مسیر ، توسط اتم‌های کناری بسته شده و در نتیجه اتم‌ها بسیار آهسته و کند حرکت می‌کنند و به همین دلیل شیشه هرگز کاملا یک جامد حقیقی نمی‌شود.
اکثر دانشمندان سعی کرده‌اند به ماهیت شیشه پی ببرند

.jpg  glass-10.jpg (اندازه: 130.59 KB / دانلودها: 9)
این فعالیت‌ها تا کنون بر روی تلاش برای شناخت این راه بندان متمرکز بود اما اکنون دکنر پدی رویال از دانشگاه بریستول و همکارانش از استرالیا و ژاپن نشان داده‌اند که این مشکل واقعا در مقصد قرار دارد و نه در خود راه بندان.
نتایج این تحقیقات در نشریه نیچر متریال منتشر شده است.

این گروه تحقیقاتی نشان داده است که شیشه به خاطر تشکیل ساختارهای اتمی خاصی در آن هنگام خنک شدن یعنی زمانی که اتم‌ها به مقصد می‌رسند، جامد نیست.

رویال افزود برخی مواد زمانی که خنک می‌شوند به صورت بلور در می‌آیند و اتم هایشان در الگوی بسیار منظمی موسوم به شبکه چیده می‌شود.
اگرچه شیشه می‌خواهد کریستالی باشد اما زمانی که خنک می‌شود اتم‌ها در یک چیدمان تقریبا تصادفی قرار می‌گیرند که این امر مانع شکل‌گیری یک شبکه منظم می‌شود.

سر چارلز فرانک از دانشکده فیزیک دانشگاه بریستول در دهه ‪ ۱۹۵۰‬گفت چیدمان این گیرافتادن می‌تواند آیکو ساهدران ( جسم ‪ ۲۰‬وجهی که هر وجه به شکل مثلث است) را شکل دهد اما در آن زمان نتوانست این یافته خود را به صورت تجربی نشان دهد و اکنون دانشمندان تصمیم گرفتند این آزمایش را رویال گفت این آزمایش را به منظور اثبات گفته‌های وی انجام دادیم.

مشکل این است که به خاطر کوچکی بسیار نمی‌توان آنچه را بر اتم‌ها در هنگام خنک شدن می‌گذرد مشاهده کرد.
از این رو با دانشمندان از ذرات خاصی موسوم به کلوئیدها استفاده کردند . اندازه کلوئیدها که اتم‌ها را تقلید می‌کنند در حدی است که با استفاده از پیشرفته‌ترین میکروسکوپها می‌توان آنها را مشاهده کرد.
پژوهشگران سپس برخی از این ذرات را خنک و آنچه را که روی می‌دهد مشاهده کردند.
محققان دریافتند ژلی که این ذرات شکل می‌دهند نیز می‌خواهند کریستالی شوند اما به خاطر شکل‌گیری ساختارهای ‪۲۰‬وجهی مانند، قادر به این کار نیستند واین درست همان چیزی بود که فرانک در ‪ ۵۰‬سال پیش پیش بینی کرده بود.

شکل‌گیری این ساختارها موجب گرفتار شدن مواد می‌شود و توضیح می‌دهد که چرا شیشه، نه مایع است و نه جامد و فقط شیشه است

پلیمری جدید که جایگزین سگ های بمب یاب شد

$
0
0
پلیمری جدید که جایگزین سگ های بمب یاب شد

این پلیمر توسط پژوهشگران شیمیدان دانشگاه کورنل ساخته شده است.
به طور معمول ساختار متقاطع تصادفی این پلیمر به آن امکان جذب نور، انتقال انرژی در سطح خود و در نهایت آزاد سازی انرژی به بیرون را به شکل نور می دهد.
اگر حتی یک مولکول مواد منفجره به این پیلمر برسد، پلیمر درخشان به جای آزادسازی نور، گرما تولید می کند و همین امر موجب می شود پلیمر از درخشندگی بیفتد.

.jpg  Ch-news-920412-01.jpg (اندازه: 4.99 KB / دانلودها: 10)
این پژوهشگران این پلیمر را به گونه ای طراحی کرده اند که -RDX - که یک ماده منفجره قدرتمند و رایج مورد استفاده تروریست ها را شناسایی کند.
آنها همچنین ماده خود را در برابر مواد شیمیایی رایج و حامل پلیمر مانند رژ لب و کرم ضد آفتاب امتحان کردند تا از عدم واکنش این پیلمر به آنها و بروز هشدار های خطا مطمئن شوند.
یکی دیگر از مزایای این پلیمر شناسایی مولکول های RDX نه تنها در سطح اشیا بلکه حتی در هوای محیط است.
محققان اکنون امیدوارند این پلیمر بتواند در کنار دیگر حسگرهای دستی و کم هزینه به شناسایی بمب ها بیانجامد و نیاز به سگ های تشخیص بمب را کاهش دهد.
جزئیات این ابداع در مجله Journal of the American Chemical Society منتشر شد.

راز ماندگاری قدیمی ترین مومیایی اروپایی کشف شد

$
0
0
راز ماندگاری قدیمی ترین مومیایی اروپایی کشف شد

محققان آلمانی و ایتالیایی با بررسی نانوساختار پوست یک مومیایی پنج هزار‌ ساله با استفاده از روش‌های میکروسکوپی، دیدگاهی در این زمینه که چگونه مومیایی‌های بشر می‌توانند برای هزاران سال ماندگاری داشته باشند، به دست ‌آورده‌اند
به گزارش سرویس فن‌اوری ایسنا، آنها نمونه‌های پوست قدیمی‌ترین مومیایی طبیعی اروپا را بررسی کرده‌اند. این مومیایی که به مرد یخی معروف است، پنج هزار و 300 سال عمر دارد. این محققان متوجه شدند که ساختار زیرین پوست این مومیایی در مقایسه با پوست بشر زنده، به ‌شدت تغییرناپذیر است و احتمالاً عملکرد محافظتی آن به واسطه آبگیری (دی‌هیدراسیون) می‌باشد.

.jpg  untitled.jpg (اندازه: 15.78 KB / دانلودها: 12)
از هنگام کشف مرد یخی که متعلق به مردی 45 ساله است از سال 1991 تاکنون، دانشمندان با استفاده از میکروسکوپ‌های الکترونی پیمایشگر و نوری نشان داده‌اند که در حالی که رویی‌ترین لایه پوست (اپیدرمیس) در حال از بین رفتن است، کلاژن این پوست مومیایی‌شده بی‌نهایت بادوام است. اگرچه دلیل دوام ساختار زیرین روشن نیست. در این مطالعه، این محققان برای درک اینکه چگونه این پوست مومیایی به خوبی محافظت می‌شود، سه نمونه‌ پوست از مرد یخی را با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی(AFM) و طیف‌بینی رامان، بررسی کرده‌اند.

این روش‌ها این امکان را فراهم می‌کنند که این دانشمندان بتوانند ساختار مولکولی و نانوساختار کلاژن این پوست را مورد بررسی قرار دهند.این محققان کشف کردند که نمونه‌های پوست مومیایی و پوست تازه خیلی مشابه می‌باشند. یکی از یافته‌های آنها این بود که هر دو نمونه پوست مومیایی و تازه الگوهای نواری تناوبی نانومقیاس که از مشخصه‌های الیاف کلاژن هستند، را دارا می‌باشند. همچنین آنالیز طیف رامان نشان داد که طیف‌های پوست تازه و قدیمی خیلی مشابه هستند و این نشان می‌دهد که ساختار مولکولی پوست این مومیایی چندان تغییر نکرده است.

اگرچه این محققان با کمک آزمایشات نانوتورفتگی‌ AFM، متوجه شدند که مدول یانگ پوست مومیایی اندکی بالاتر است؛ این بدین معنی است که آن اندکی کشسان‌تر و سخت‌تر از پوست تازه است.این محققان توضیح می‌دهند که احتمالاً دلیل اصلی دوام این کلاژن پوست مومیایی‌شده، آبگیری طی فرآیند یخ‌زدن- خشک‌کردن می‌باشد. به‌ طورکلی یافته‌های این محققان این نظریه را تأیید می‌کند که مرد یخی بلافاصله بعد از مرگش به وسیله برف و یخ پوشش داده‌ شده و بعد از چند چرخه آب شدن و یخ زدن دوباره، احتمالاً تا زمان کشف، اکثر مواقع یخ‌زده مانده است.
این محققان نتایج خود را در مجله‌ی Proceedings of the Royal Society B منتشر کرده‌اند.

پلیمرهای هوشمند و سوییچ های نوری

$
0
0
پلیمرهای هوشمند و سوییچ های نوری

نتایج این تحقیقات که توسط آکادمی­ ملی علوم منتشر شد، به شرح یک سوئیچ بازگشت پذیر برای آنزیم اندوگلوکاناز می­پردازند؛ در این سوئیچ از نور برای فعال و غیرفعال سازی آنزیم استفاده می­شود. آنزیمها، پروتئینهایی هستند که به عنوان کاتالیزور در شروع یا تسریع واکنشهای شیمیایی درون بدن عمل می­کنند. آنزیم اندوگلوکاناز در تجزیه گلوکز مورد استفاده قرار می­گیرد.
آخرین تحقیقات گروه فوق در زمینه استفاده از "پلیمرهای هوشمند" جهت کنترل دسترسی به سایتهای پیوندی در پروتئین­ها می‌باشد. این پلیمرها از آن جهت "هوشمند"خوانده می‌شوند که می­توانند محیط اطراف خود را حس کرده و خواص خود را بر حسب تغییرات محیط خارجی تغییر دهند. تاکنون شرایط محیطی مورد تحقیق عبارتند بودند از دما و میزان اسیدی بودن محیط، اما عامل مورد بررسی در تحقیق اخیر، "نور" است.

.jpg  polymers_6by8.jpg (اندازه: 82.68 KB / دانلودها: 0)

مسئول این گروه می­گوید: "نور بهترین عامل است"
این محققین برای ساخت این سوئیچ، زنجیره­های بسیار کوچکی از پلیمر هوشمند را به سایتهای فعال یا نقاطی از آنزیم که با مولکولهای هدف پیوند تشکیل می­دهد، متصل کردند. این پلیمر برحسب شرایط، منبسط یا منقبض می­شود. سایتها در یکی از حالات )انبساط یا انقباض)، غیر فعال شده و در حالت دیگر فعال می­شوند؛ اینکه چه حالتی چه نتیجه­ای را دربر دارد، به اندازه مولکول هدف بستگی دارد.


در مورد آنزیم اندوگلوکاناز، انقباض پلیمر موجب غیرفعال شدن سایت و انبساط آن موجب جدا شدن پلیمر از سطح آنزیم می­شود. این محققین، دو پلیمر حساس به نور را تولید کردندکه DMAA وDMAAM­­ خوانده می­شوند. هنگامی که پلیمر DMAA در معرض نور مرئی قرار می­گیرد، آب دوست می­شود و با جذب مولکولهای آب، منبسط می­شود. با بکارگیری نور ماوراء بنفش به جای نور مرئی، این پلیمر آبگریز شده و با از دست دادن مولکولهای آب منقبض می­گردد.
پلیمر DMAAM بر عکس پلیمر فوق عمل می­کند؛ در حضور نور ماوراء بنفش منبسط و در حضور نور مرئی منقبض می­شود.


بنابراین بر حسب نوع نور به کار رفته، این سوئیچ موجب اتصال و انفصال پیوند اندوگلوکاناز با سلولز می­شود.


ابعاد بسیار کوچک آنزیمها و مولکولها می­تواند منجر به پدیده­های پیشرفته­ای همچون ابزارآلات میکروسیالاتی و "آزمایشگاه روی تراشه" گردد. این ابداع همچنین می­تواند در دارورسانی پیشرفته مورد استفاده واقع شود (در دارورسانی از آنزیمهایی استفاده می­شود که تا قبل از تماس با هدف مورد نظر شان، غیر فعال باقی می­مانند. )


سرپرست گروه تحقیقاتی دانشگاه واشینگتن گفت:"این پلیمرها را می­توان با به کارگیری فناوری فیبرنوری فعال ساخت.

شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی (SPGC)

$
0
0

شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی (SPGC) (سهامی خاص)


بمنظور بهره برداری از فازهای توسعه ای میدان گازی پارس جنوبی بعنوان یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی گاز ایران در تاریخ 28/7/1377 تاسیس گردید. این شرکت مسئولیت بهره برداری از تاسیسات خشکی فاز 1 الی 10 پارس جنوبی را عهده دار می باشد. طرح توسعه

.jpg  Pal-01.jpg (اندازه: 19.97 KB / دانلودها: 8)
فازهای 10 گانه میدان گازی پارس جنوبی توسط شرکت نفت و گاز پارس (POGC) که یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت ایران است با واگذاری قراردادهای توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی بصورت EPSCE به پیمانکاران داخلی و خارجی که عمدتا با جلب سرمایه گذاری خارجی بوده است انجام گرفته و می گیرد.

موقعیت و مشخصات میدان گازی پارس جنوبی

میدان گازی پارس جنوبی، یکی از بزرگترین منابع گازی جهان است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در عمق حدود 3000 متری زیر کف خلیج فارس و حدود 105 کیلومتری سواحل ایران قرار دارد و یکی از اصلی‌ترین منابع انرژی کشور به شمار می‌رود. مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران 3700 کیلومتر مربع وسعت دارد. ذخیره گاز این بخش از میدان 14 تریلیون متر مکعب گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است که حدود 8 درصد از کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخائر گاز کشور را شامل می‌شود.

موقعیت پالایشگاه های پارس جنوبی

تولید و فراورش گاز فازهای 10 گانه پارس جنوبی در 5 پالایشگاه مستقل در مجاورت یکدیگر در دو کیلومتری ساحل خلیج فارس در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در بندر عسلویه واقع در استان بوشهر و در فاصله 270 کیلومتری شرق شهر بوشهر قرار گرفته است.

.jpg  mor14.jpg (اندازه: 76.86 KB / دانلودها: 8)
موقعیت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نسبت به بندر امام 500 کیلومتر به دریای آزاد نزدیکتر بوده و این نزدیکی به دریای آزاد و تاسیس منطقه ویژه این امکان را میدهد که با کاهش هزینه های حمل و نقل دریایی، بیمه و ریسک، مزیت نسبی قابل ملاحظه ای برای محصولات پالایشگاهها ایجاد گردد.

آب معدنی ، زیاد نخورید...

$
0
0
آب معدنی ، زیاد نخورید

آب معدنی از جمله نوشیدنی‌های گوارایی است كه خصوصا خنك آن در روزهای گرم سال از طرفداران زیادی برخوردار است. این نوشیدنی كه در قالب قوطی‌های پلاستیكی به بازار عرضه می‌شود، در میان افراد چنان جایگاهی پیدا كرده كه گاهی برخی خانواده‌ها برای مصرف روزانه به جای آب لوله‌كشی از آب معدنی استفاده می‌كنند.
شاید برای برخی مصرف‌كنندگان این سوال پیش آید كه آیا واقعا آب معدنی مزایای بیشتری نسبت به آب لوله‌كشی دارد؟

.jpg  3.jpg (اندازه: 8.12 KB / دانلودها: 41)
آب معدنی همان آب چشمه است كه با عبور از طبقات و لایه‌های كوه‌ها به طور طبیعی تصفیه شده و هنگامی كه به سطح زمین می‌رسد، به جوش و خروش درمی‌آید و هوا و اكسیژن فراوانی را دریافت می‌كند. این آب به دلیل املاح معدنی نظیر كلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم دارای طعم و مزه بهتری نسبت به آب لوله‌‌كشی است و می‌تواند تا حدودی تامین‌كننده نیازهای بدن باشد. البته از آنجا كه سدیم حضور قوی در اغلب آب‌های معدنی دارد، مصرف زیاد آن برای كسانی كه دچار فشار خون هستند، كمتر مناسب بوده یا اصلا توصیه نمی‌شود.
معمولا برای ضدعفونی كردن این نوع آب‌ها از روش كلر زدن استفاده نمی‌شود و در عوض از روش‌های فیلتراسیون، ضدعفونی كردن با ازن و اشعه مادون قرمز استفاده می‌شود كه احتمال دارد در هنگام كاربرد نامناسب برخی اشعه‌ها، تركیبات مضر بطری به درون آب منتقل شده و زمینه افت املاح آب را فراهم سازد.
از طرفی نوشیدن همیشگی و دائم آب‌های معدنی به سبب وجود نیترات، نیتریت، سرب، كادمیوم و جیوه برای سلامتی زیان‌بخش هستند لذا با توجه به این كه دریافت نیترات و نیتریت از طریق استفاده از غذاهای حاضری معمولا در رژیم غذایی افراد بالاست و همچنین به دلیل آن كه برخی از این آب‌ها بویژه انواعی كه از آب‌های پایین‌دست تهیه می‌شوند، در معرض آلوده شدن به فاضلاب، انواع كودها و آفت‌كش‌ها و نیز فلزات سنگین هستند، لذا مصرف زیاد آب معدنی توصیه نمی‌شود. نكته دیگر آن كه درصد املاح برخی از آب‌های معدنی بیش از حد نیاز بوده، بنابراین می‌تواند خطر بروز سنگ كلیه را در افراد مستعد افزایش دهد.

نیترو آرن های منفجره و پیکریک اسید

$
0
0
نیترو آرن های منفجره: TNT و پیکریک اسید
نیتراسیون کامل ارتو و پارا در متیل بنزن (تولوئن) یا فنل (بنزنول) تولید مشتق تری نیترو مربوط را می نماید که هر دو ماده منفجره قوی هستند: TNT و پپیکریک اسید. هر دو ترکیب از گذشته در ارتش و صنعت به عنوان ماده منفجره مورد استفاده داشته، زیرا روش تهیه آنها بسیار ساده می باشد. پیکریک اسید را می توان به سادگی از آزمایش آسپیرین خرد شده با KNO3 و H2SO4 تهیه نمود و روش آن در اینترنت آمده است. این روش ها بسیار خطرناک هستند و صدمات بسیار زیادی به کسانی که با حماقت خود سعی در تهیه آن کرده اند وارد نموده است.

.jpg  20059856707914220330.jpg (اندازه: 9.27 KB / دانلودها: 8)
تهیه TNT در مصارف نظامی به صورت استاندارد در آمده است و قدرت تخریبی سایر بمب ها با مقدار مشابه TNT آن مقایسه می شود. برای مثال، اولین بمب اتمی که در ۱۶ جولای ۱۹۵۴ در نیومکزیکو منفجر گردید معادل ۱۹۰۰۰ تن TNT بوده است. بمب اتمی منفجر شده در هیروشیما، ژاپن که منجر به مرگ ۱۴۰۰۰۰ نفر گردید معادل قدرت ۱۳۰۰۰ تن TNT است. گرچه این ارقام بسیار بزرگ هستند، در مقایسه با بمب هیدروژنی با قدرت تخریبی معادل ۱۰ میلیون تن TNT کوچک هستند. جهت مقایسه، تمام بمب های منفجر شده در جنگ جهانی دوم فقط معادل ۲ میلیون تن TNT بوده است.
پیکریک اسید کاربردهای دیگری در صنعت کبریت، چرم،باتری های الکتریکی و شیشه های رنگی دارد. آن را اسید می نامند زیرا گروه هیدروکسی به طور غیرعادی خاصیت اسیدی دارد و از HF قویتر است. این حالت به لیل اثر کشندگی سه گروه نیترو است.

کشف یک منبع کربن 14 در اقیانوس آرام

$
0
0
کشف یک منبع کربن 14 در اقیانوس آرام

.jpg  images.jpg (اندازه: 9.36 KB / دانلودها: 12)
دانشمندان آمریکایی موفق به شناسایی یک منبع کربنی بسیار قدیمی شده اند که در 38 هزار سال قبل از آبهای کم عمق اقیانوس آرام شمال شرقی وارد اتمسفر شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، این پژوهش که توسط دانشمندان دانشگاه کلورادو در بولدر، دانشگاه ایالت کنت در اوهایو و دانشگاه کلمبیا در ایالت نیویورک انجام شده نشان می دهد که این منبع غنی کربنی در پایان عصر یخبندان از دریا به اتمسفر راه یافته است.

موفقیت دانشمندان ژاپنی در شفاف كردن پوسته خرچنگ‌ها

$
0
0
موفقیت دانشمندان ژاپنی در شفاف كردن پوسته خرچنگ‌ها

گروهی از محققان دانشگاه كیوتوی ژاپن توانسته‌اند با موفقیت یك خرچنگ معمولی را به یك خرچنگ شفاف تبدیل كنند.

بر اساس پژوهشی كه در مجله Soft Matter انجمن شیمی سلطنتی انگلستان منتشر شده، این دانشمندان از یك فرآیند شیمیایی برای استفاده از ویژگی‌های خاص ماده کیتین كه یكی از اجزای اصلی پوسته خرچنگ‌ها است، بهره برده‌اند.

.jpg  !.jpg (اندازه: 99.58 KB / دانلودها: 26)
هدف این پژوهش دستیابی به مواد جدید برای ساخت صفحه نمایش‌های منعطف برای دستگاههای الكترونیكی یا سلول‌های خورشیدی بوده است.محققان پس از شفاف كردن پوسته خرچنگ، این شیوه را بر روی ماده‌ای از كیتین و آكریلیك خرد شده اعمال كردند كه برای ساخت یك برگه شفاف به صورت مسطح درآمده بودند.


دانشمندان برای شفاف كردن خرچنگ مرده ابتدا آنرا در اسید هیدروكلرید، هیدروكسید سدیم و اتانول برای رفع مواد دیگر به جز كیتین شسته و یك پوسته سفید ساده به دست آوردند. آنها سپس این پوسته در یك مونومر رزین اکریلیک غوطه‌ور كردند كه كیتین را به شكل شفاف درآورد.


این خرچنگ شفاف تمام ویژگیهای اولیه خود را حفظ كرده و تنها یك ظاهر عجیب و شبیه به عروس دریایی سخت شده به خود گرفته است.


از دیگر جنبه‌های مثبت كیتین می‌تواند به این حقیقت اشاره كرد كه در زمان حرارت دیدن، منبسط نمی‌شود كه با توجه به این ویژگی در ساخت صفحه ‌نمایش‌های تلویزیون و رایانه یا سلول‌های خورشیدی كه به قالب‌گیری نیاز دارند، بسیار كاربرد خواهد داشت.ورقه شفاف ساخت این تیم از مقاومت گرمایی 10 برابر مواد قدیمی مانند فیبر شیشه‌یی اپوكسی و از ویژگی عبور نور بالایی برخوردار است.كیتین به وفور در طبیعت وجود دارد و از این رو می‌توان به راحتی از آن در تجهیزات الكترونیكی آینده استفاده كرد.


منبع: خبرگزاری ایسنا

کمپرسور

$
0
0
کمپرسور

كمپرسور به ماشینی اطلاق می شود كه از آن برای افزایش فشار سیالات تراكم پذیر (گازها وبخارات) استفاده می شود. كمپرسور در رفاه زندگی بشری و گسترش صنایع از آنچنان اهمیتی صنایع می نامند. ((Work Horse برخوردار بوده بنحوی كه امروزه اصطلاحًا آن را اسب باركش با گسترش صنایع كه از نیمه دوم قرن نوزدهم شروع گردید و با رشدی شتابان قرن بیستم را پشت سر گذاشت، باید انتظار داشت كه این ماشین پرارزش نقش مهمتری را در قرنی كه بتازگی شروع شده در رفاه بشر و توسعه صنایع بعهده داشته باشد. در اهمیت كمپرسورها همین بس كه دامنه بكارگیری از آن در شاخ ههای مختلف صنایع، پزشكی، لوازم خانگی و غیره بسرعت در حال توسعه بوده، بطوری كه امروزه حضور آن در جای جای جوامع بشری بشدت بچشم می خورد كه عمده ترین آنها عبارتند از وسائل خانگی (یخچال، فریزر، كولر گازی، جاروبرقی)، تجهیزات پزشكی (دریل های دندانپزشكی، هوای مورد استفاده در بیمارستانها) صنایع هواپیمائی (تأمین هوای فشرده برای موتور توربین) و صنایع (تامین هوای فشرده برای سیستم های پنوماتیكی، میعان گازها، ذخیره سازی گاز و...).

خوردگی ، ( Corrosion )

$
0
0
خوردگی ، ( Corrosion )
اثر تخریبی محیط بر فلزات و آلیاژها می‌‌باشد. خوردگی ، پدیده‌ای خودبه‌خودی است و همه مردم در زندگی روزمره خود ، از بدو پیدایش فلزات با آن روبرو هستند. در اثر پدیده خودبه‌خودی ، فلز از درجه ‌اکسیداسیون صفر تبدیل به گونه‌ای با درجه ‌اکسیداسیون بالا می‌‌شود.
در واقع واکنش اصلی در انهدام فلزات ، عبارت از اکسیداسیون فلز است.

.jpg  corrosion.jpg (اندازه: 28.96 KB / دانلودها: 13)
تخریب فلزات با عوامل غیر خوردگی
فلزات در اثر اصطکاک ، سایش و نیروهای وارده دچار تخریب می‌‌شوند که تحت عنوان خوردگی مورد نظر ما نیست.

فرایند خودبه‌خودی و فرایند غیرخودبه‌خودی
خوردگی یک فرایند خودبخودی است، یعنی به زبان ترمودینامیکی در جهتی پیش می‌‌رود که به حالت پایدار برسد. البته M+n می‌‌تواند به حالتهای مختلف گونه‌های فلزی با اجزای مختلف ظاهر شود. اگر آهن را در اتمسفر هوا قرار دهیم، زنگ می‌‌زند که یک نوع خوردگی و پدیده‌ای خودبه‌خودی است. انواع مواد هیدروکسیدی و اکسیدی نیز می‌‌توانند محصولات جامد خوردگی باشند که همگی گونه فلزی هستند. پس در اثر خوردگی فلزات در یک محیط که پدیده‌ای خودبه‌خودی است، اشکال مختلف آن ظاهر می‌‌شود.

بندرت می‌‌توان فلز را بصورت فلزی و عنصری در محیط پیدا کرد و اغلب بصورت ترکیب در کانی‌ها و بصورت کلریدها و سولفیدها و غیره یافت می‌‌شوند و ما آنها را بازیابی می‌‌کنیم. به عبارت دیگر ، با استفاده ‌از روشهای مختلف ، فلزات را از آن ترکیبات خارج می‌‌کنند. یکی از این روشها ، روش احیای فلزات است. بعنوان مثال ، برای بازیابی مسآلومینیوم موجود در طبیعت را با روشهای شیمیایی تبدیل به ‌اکسید آلومینیوم می‌‌کنند و سپس با روشهای الکترولیز می‌‌توانند آن را احیا کنند.

برای تمام این روشها ، نیاز به صرف انرژی است که یک روش و فرایند غیرخودبه‌خودی است و یک فرایند غیرخودبه‌خودی هزینه و مواد ویژه‌ای نیاز دارد. از طرف دیگر ، هر فرایند غیر خودبه‌خودی درصدد است که به حالت اولیه خود بازگردد، چرا که بازگشت به حالت اولیه یک مسیر خودبه‌خودی است. پس فلزات استخراج شده میل دارند به ذات اصلی خود باز گردند.

قانون صفرم ترمودینامیک

$
0
0
قانون صفرم ترمودینامیک
در زبان یونانی Thermos به معنای “گرما و حرارت” و Dynamic به معنای “تغییرات” می باشد و لغت Thermodynamic بیانگر شاخه ای از علم فیزیک می باشد که به بررسی رفتار خواص کلی سیستم ها مانند فشار، دما، انرژی داخلی، حجم، آنتروپی و … می پردازد. از جمله مسایل مورد علاقه این علم می توان به بررسی قوانین حاکم بر تبدیل انرژی گرمایی به کار اشاره. قوانین اصلی حاکم بر این علم بسیار جالب بوده و مصادیق بسیاری در سایر علوم تجربی و نظری نیز دارند سعی خواهیم کرد که طی چند مطلب به تشریح ساده آنها بپردازیم.

قانون صفرم (Zeroth law)
برای هیچ یک از ما شکی وجود ندارد هنگامی که یک لیوان آب جوش را در یک ظرف بزرگتر آب سرد قرار می دهیم، پس از گذشت زمان لازم دمای آب درون لیوان و آب بیرون آن - درون ظرف بزرگتر - یکسان می شود. اینگونه بنظر می آید که میان دو منبع - منظور لیوان آب جوش و ظرف آب سرد - مفهومی بنام گرما به حرکت در می آید و از جایی که بیشتر است به سمت جایی که کمتر است حرکت می کند تا به تعادل گرمایی برسند.

مثال دیگر آنکه هنگامی که یک لیوان آب یخ را بدست میگیرد بوضوح احساس می کنید چیزی - بنام گرما - از دست شما به سمت لیوان جاری می شود و ضمن سرد کردن دست شما به گرم کردن لیوان مشغول می شود. نمونه معکوس حالتی است که شما یک لیوان چای داغ را در درست می گیرد. در هر دو مورد اگر لیوان ها را برای مدت طولانی در دست نگاه داریم دیگر احساس خاصی نخواهیم داشت و دمای لیوان ها با دمای بدن ما یکسان می شود.

این نمونه تجربه های به ظاهر ساده مصادیقی از قانون صفرم ترمودینامیک می باشند که معمولآ به اینصورت بیان می شود : “اگر A و B با جسم سومی مانند C در تعادل گرمایی باشند، حتمآ با یکدیگر نیز در تعادل خواهند بود.”

دقت کنید که این خاصیت اگر چه بنظر ساده می آید اما در تمام موارد یکسان نیست و حتی شاید به نوعی ابهام هم داشته باشد. بعنوان مثال دلیلی وجود ندارد، اگر آقای A، گربه C را دوست داشته باشد و آقای B هم این گربه را دوست داشته باشد، در آنصورت آقایان A و B به یکدیگر علاقه داشته باشند.

قانون صفرم ترمودینامیک در واقع تاکیدی است بر وجود یک کمیت بنام دما که مقدار آن در سیستم های ترمودینامیکی در حال تعادل یکسان می باشد. مشابه این قانون اگرچه در فیزیک الکتریسیته تعریف خاصی شاید نداشته باشد وجود دارد. شما وقتی دو منبع با پتانسیل های مختلف الکتریکی را از طریق یک سیم هادی به یکدیگر متصل کنید و مدار بسته ای تشکیل دهید، جریان الکتریسیته آنقدر در مدار جاری خواهد بود - و تلف خواهد شد - تا پتانسیل دو منبع یکسان شود.

علت آنکه این قانون با شماره صفر مشخص می شود آن است که بسیار پایه ای بوده و نیز پس از گذشت سالها اسفتاده از سایر قوانین ترمودینامیک، در اوایل قرن بیستم به جمع قوانین ترمودینامیک پیوسته است.
Viewing all 650 articles
Browse latest View live




Latest Images